Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
The Piano Book cu Lang Lang
(Muzică)
O super-vedeta a muzicii clasice, pianistul chinez Lang Lang nu a mai cantat prea des in ultimii 2-3 ani, cum de altfel, nici nu a mai inregistrat niciun disc nou. Muzicianul a suferit o tendinita la mana stanga si a fost nevoit sa ia o pauza de la pian.

Asa ca s-a dedicat cu precadere profesoratului. Lang Lang se ocupa, de altfel, de o fundatie ce-i poarta numele si care are in vedere promovarea tinerilor talente: organizeaza cursuri, organizeaza evenimente dedicate strangerii de fonduri pentru sustinerea muzicii culte, desfasoara actiuni menite sa-i ajute pe copiii bolnavi sau sa aduca muzica culta in comunitati defavorizate, mai ales din zone rurale.

Lang Lang este implicat direct in actiunile fundatiei sale; exista numeroase filmari pe youtube cu Lang Lang predand pianul unor tineri muzicieni (in care putem remarca si ca nu-si mai folosea mana stanga deloc in ultimii ani).

Lang Lang va implini pe 14 iunie 36 de ani; viata sa s-a desfasurat intr-un ritm ametitor pana astazi, s-ar putea spune ca a trait deja doua  vieti cand te uiti la realizarile sale.
A inceput studiul pianului la 3 ani; nu avea decat 5 ani cand a participat la primul concurs si a sustinut primul recital. La 9 ani a dat concurs de admitere la Conservatorul din Beijing, dar a fost respins, pe motiv ca nu are talent! Nu s-a descurajat (a contribuit mult la asta si o partitura de Mozart pe care o indragea in mod deosebit). De la 12 ani, incepe sa devina cunoscut la nivel national in China, la 15 ani isi paraseste tara natala, pentru a studia la celebrul institut Curtis din Philadelphia. Iar la 17 ani si-a inceput cariera internationala de cel mai inalt nivel: concerte pe cele mai importante scene, cu orchestrele de renume ale lumii, discuri premiate, isterie in randul fanilor, in special in Asia. Unii l-au privit cu neincredere: era neverosimil sa existe un pianist asiatic cu asemenea succes. Nu am avut sansa sa-l ascultam in Romania, ar fi trebuit sa vina la editia din 2017 a festivalului Enescu, insa starea mainii sale stangi l-a facut sa anuleze acel recital. Eu l-am ascultat in cadrul unui concert transmis live in cinematografe din intreaga lume si am inteles pe deplin care este sursa magnetismului sau: nu doar o tehnica impecabila, care parca depaseste limitele obisnuitului uman, dar si o traire exploziva a muzicii. Lang Lang stie sa transmita emotie, iar pentru publicul de astazi, acest lucru este primordial; as spune ca intotdeauna a fost primordial ca artistul sa trezeasca emotie in publicul sau, pentru ca dincolo de orice, muzica este, in primul rand, emotie.

Din cauza tendinitei de la mana stanga, Lang Lang nu a mai inregistrat niciun disc nou in ultimii trei ani – ultimul sau disc, “New York Rhapsody”, aparuse in 2016 la casa Sony. Intre timp, Lang Lang a ales sa renunte la colaborarea cu casa Sony si a revenit din 2017 la Deutsche Grammophon, de unde plecase in 2010.
Iar in 29 martie 2019, a aparut primul disc rezultat in urma noii colaborari dintre Lang Lang si Deutsche Grammophon: The Piano Book, album cu doua discuri, difuzat in premiera la Radio Romania Muzical pe 1 aprilie 2019.


The Piano Book este o marturie despre anii cand Lang Lang nu a putut canta la pian si s-a dedicat profesoratului: cuprinde o colectie de miniaturi care sunt abordate, de obicei, de micii pianisti sau pe care Lang Lang le sugereaza elevilor sai sa le abordeze. Este un album pe care Lang Lang il dedica tuturor pianistilor – mai mici si mai mari, parte dintre piese l-au inspirat pe insusi Lang Lang sa se faca pianist.

Intr-o lume in care rolul educatiei de calitate mi se pare ca este din ce in ce mai mare, albumul lui Lang Lang mi se pare un cadou pretios. A pleda pentru educatia de calitate este primordial si ma bucur ca Lang Lang a inteles perfect cat de important este pentru toti profesionistii din muzica clasica sa actioneze pentru a convinge si generatiile viitoare ca acest tezaur al umanitatii, muzica clasica, trebuie sa fie protejat. si nu poate fi protejat decat pregatind temeinic noi generatii de interpreti, compozitori si ascultatori.

Ce se poate asculta pe acest album? Piese celebre, dar si piese pe care nu prea le gasim, de obicei, pe discuri, pentru ca sunt abordate in faza de invatare a pianului. Muzica clasica, dar si extrase din coloane sonore ale unor filme recente si muzici traditionale. Piese care au intrat aproape in folclor, cum sunt Variatiunile de Mozart pe tema Ah, vous dirai-je, maman, piese care emotioneaza pana la lacrimi, cum este o transcriptie dupa Nimrod din Variatiunile Enigma de Elgar. Nu lipsesc nici Fur Elise de Beethoven, nici Preludiul in Do major din caietul I al Clavecinului bine temperat de Bach.

Regasim si un Lang Lang un pic schimbat fata de cum il stiam: inca mai atent la detalii, cu mai multa maturitate in interpretare. La fel de impetuos si sensibil, cu sufletul pus pe tava.

Daca vreti sa va apucati sa cantati la pian, daca aveti copii care studiaza pianul sau daca, pur si simplu, aveti nevoie de un playlist de aproape 2 ore cu muzica de pian inspiratoare, The Piano Book cu Lang Lang este o recomandare de neratat. Un mare pianist si o deviza care ar trebui sa ne anime pe cat mai multi: “Muzica ne face viata mai frumoasa. Vindeca, uneste, inspira si ne face oameni mai buni. Muzica este puternica. Vreau ca fiecare copil sa aiba acces la experiente muzicale inspiratoare”.

langlang piano book

The Piano Book poate fi ascultat pe site-ul Radio Romania Muzical (http://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2019/disc.htm?a=2212201&c=5901&g=2), pe platformele de streaming (de tip Spotify). in format fizic, se poate comanda pe site-ul www.deutschegrammophon.com.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate