Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
7 februarie 2023
1741 • A aparut "Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat"
1812 • S-a nascut Charles Dickens
1964 • The Beatles efectueaza primul turneu în SUA
Recomandări
Școala de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”, ediția a III-a, a început
(Arhitectură)
Pe 19 august a inceput cea de-a treia editie a scolii de vara „Arhitectura traditionala in Geoparcul Platoul Mehedinti”. Timp de doua saptamani, studentii participanti studiaza potentialul de dezvoltare durabila, culturala si turistica, al comunei Balta si continua procesul de construire al ecomuzeului.
Reprezentantii comunitatii locale sunt invitati la discutii despre implicare si dezvoltare si la proiectii de film care investigheaza specificul Romaniei rurale.

Pe parcursul celor doua ateliere organizate in cadrul scolii de vara, studentii vor participa la procesul de dezvoltare al ecomuzeului, un instrument care apartine comunitatii locale si prin care este controlat procesul de schimbare si modernizare,vor fi implicati in restaurarea si reconversia unei cladiri, vor documenta tehnicile de constructie si de renovare actuale si vor documenta istoriile sociale ale localnicilor care si-au castigat existenta din minerit.

Activitatile scolii de vara sunt coordonate de catre membrii echipei multidisciplinare formata din: Alexandra Mihailciuc (arhitect), Andrei Tache (arhitect), Andrei Mihail (antropolog), Bianca-Maria Balsan (manager cultural), Alexandru Vasiliu (arhitect), Alexandra Anastasiu (architect), Ana Dora Matei (architect) si alti experti din domenii complementare.

In prima zi de activitati, studentii impreuna cu echipa de proiect au derulat o vizita de documentare in satul Balta, urmata de discutii pe tema specificului arhitectural local si solutiile potrivite pentru amenajarea interioarelor -mobilierul, elementele de decor si materialele de lucru necesare.

ZIUA 2_7

In zilele urmatoare, ca parte practica, studentii vor crea, in echipe, schite de design de mobilier in acord cu specificul local si vor incepe productia obiectelor de design contemporan inspirat din traditional.

In dupa-masa primei zile de scoala, participantii impreuna cu arhitectii au continuat dezbaterile pe tema potentialului turistic al satului Balta si despre cum poate fi facuta conversia de la un spatiu de cazare la o adevarata experienta ecoturistica, prin echilibrarea specificului local cu nevoile prezentului.

Seara s-a incheiat cu proiectia documentarului Materie si gest (Romania, 2018), in regia Dianei Iabrasu, un film nascut organic in timpul unui atelier international de dulgherie traditionala, desfasurat la tibanesti, in curtea conacului Carp.

ZIUA 2_11

Joi, 22 august, de la ora 17:00, la After-school Balta, Asociatia MAIE invita comunitatea din comuna Balta si studentii participanti la scoala de vara la o intalnire de redescoperire a satelor si a comunitatilor care isi creaza un drum catre viitor in cadrul atelierului „Povesti din alte locuri. Comunitati care cresc.” O discutie lejera despre impreuna, cladire si cai de dezvoltare locala pornind de la alte exemple de interventiide succes in comunitati: tiganesti, tibanesti, workshop-urile Pro Patrimonio, Geoparcul Dinozaurilor tara Hategului, Ambulanta pentru Monumente, Bloc. Unblock - interventie in scara Blocului Liric din Bucuresti.

Pe 24 august, la Caminul Cultural din Costesti,si pe 25 august, la scoala din Balta, de la orele 20:00, vor fi proiectate, cu sprijinul One World la scoala, doua productii cinematografice romanesti care exploreaza temele vietii rurale: Planeta Petrila (regia Andrei Dascalescu, Romania, 2016) si Varza, cartofi si alti demoni (regia Serban Georgescu, Romania, 2016). Intrarea este libera.

ZIUA 2_15

Anca Majuru va discuta cu participantii despreImportanta patrimoniului construit, iar Raluca Petrenel (WWF) despre Importanta patrimoniului natural pentru dezvoltare.Studentii vor avea prilejul sa descopere potentialul de valorificare alpatrimoniului natural din regiune, cu ocazia vizitei la Pestera Topolnita, una dintre cele mai complexe pesteri din Romania si a doua ca marime din tara.

In cadrul atelierului de documentare, pornind de la rezultatele studiilor anterioare si a ghidurilor de buna practica dezvoltate la scoala de vara, studentii vor realiza o cercetarea sociologica pe teren, sub indrumarea antropologului Andrei Mihail si a arhitectilor Alexandru Vasiliu, Alexandra Anastasiu, Ana-Dora Matei si in colaborare cu reprezentantii comunitatii locale. Cercetarea va urmari documentarea istoriilor sociale ale localnicilor care si-au castigat existenta din minerit si investigarea tipurilor de materiale utilizate in renovarea constructiilor vechi si in proiectarea celor noi, precum si motivatia de selectare a diferitelor materiale. Rezultatele cercetarii despre materialele de constructie vor fi folosite in realizarea ghidului de bune practici realizat de Irina Nemteanu si Alexandra Anastasiu.

In paralel, echipa Asociatiei MAIE, initiatorul scolii de vara „Arhitectura traditionala in Geoparcul Platoul Mehedinti”, deruleaza o video-documentare a povestilor din Balta, prin observarea baltenilor de toate varstele. Filmul documentar va fi lansat in toamna anului 2019.

Initiata in 2016 de Asociatia MAIE, in parteneriat cu scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Directia Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinti si Primaria Comunei Balta, scoala propune identificarea conditiilor istorice, administrative si socio-culturale in care s-au dezvoltat asezarile rurale din Geoparcul Platoul Mehedinti, cu accent pe starea actuala a monumentelor istorice si directiile de interventie necesare pentru o dezvoltare durabila a intregii regiuni. Detalii aici: https://www.arhitectura-gpmh.ro/

Scoala de vara „Arhitectura traditionala in Geoparcul Platoul Mehedinti” face parte din programul multianual „Ecomuzeul Balta. De la arhitectura traditionala in Geoparcul Platoul Mehedinti la turism durabil”, initiat de Asociatia MAIE, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National si derulat in parteneriat cu Directia Administrarea Geoparcului Platoul Mehedinti si Primaria Balta. Filmele sunt proiectate cu sprijinul One World Romania la scoala.

ZIUA 2_16

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate