Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
20 aprilie 2024
Recomandări
Ce vedem pe scenele Festivalului Internațional George Enescu sâmbătă, 7 septembrie 2019
(Muzică)
La Sala Auditorium a Muzeului National de Arta, de la ora 11.00, in seria Recitaluri si concerte camerale, are loc recitalul pianistului canadian Charles Richard-Hamelin.
In program: Images oubliées – de C. Debussy, Morceaux de fantaisie op.3 – de S. Rahmaninov, Suita I „in stil vechi” pentru pian, op. 3 in sol minor – de G. Enescu, Sonata nr. 4 pentru pian in do minor op. 29 – de S. Prokofiev. 

Charles Richard-Hamelin se remarca drept unul dintre cei mai promitatori pianisti ai generatiei sale. A cantat impreuna cu orchestre precum Les Violons du Roy, Orchestra Simfonica din Montreal, Orchestra Simfonica din Singapore, Sinfonia Varsovia, Orchestra Simfonica din Toronto si Orchestra Filarmonicii din Varsovia, cu dirijori precum Jacek Kaspszyk, Kent Nagano, Vasily Petrenko si Carlo Rizzi. A fost invitat sa concerteze in diverse festivaluri de prestigiu, cum ar fi Chopin si Festivalul Europei din Varsovia, Festivalul de la Roque d’Anthéron, Festivalul Lanaudière din Canada si Festivalul de Primavara de la Praga.

Primul sau album solo, cu lucrarile tarzii ale lui Chopin, a fost lansat de Analekta in 2015, urmat de cel de-al doilea album cu lucrarile lui Chopin, Beethoven si Enescu, inregistrate live la Palais Montcalm, din Quebec. Cel mai recent CD al sau include lucrarile lui Chopin, lansate si de Institutul Chopin din Varsovia in 2016.

image002

In seria Muzica Secolului XXI, are loc un concert dedicat muzicii contemporane americane. La Sala Radio, de la ora 13.00, evolueaza Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacau.

Programul se deschide cu Concertul pentru vioara – de Adam Schoenberg, avandu-l la pupitru pe tanarul si nuantatul dirijor american Jayce Ogren si pe talentata Anne Akiko Meyers la vioara. Nascut in 1980, Adam Schoenberg este compozitorul american contemporan cu cel mai des cantate compozitii pe scenele din SUA, ale carui lucrari pline de mister si senzualitate i-au adus deja nominalizari Grammy. El compune si multa muzica de film si teatru.   

Urmeaza o lucrare a tanarului compozitor american de origine israeliana, Avner Dorman, dirijata chiar de el, avandul alaturi pe colaboratorul sau, versatilul percutionist de origine italiana Simone Rubino. Compozitiile lui Dorman sunt caracterizate de multa emotie si fiind preluate de dirijori reputati, cum ar fi Zubin Mehta, Christoph Eschenbach, Ricardo Chailly sau Andris Nelsons.

Un recital bijuterie cu Julia Fischer la vioara si Henri Bonamy la pian va bucura audienta la Ateneul Roman, de la ora 16.30, in seria Recitaluri si concerte camerale.

In program: Sonata pentru vioara si pian KV 378 – de W.A. Mozart, Sonata nr. 1 in sol major pentru vioara si pian op. 78 – de J. Brahms, Sonata a II-a in fa minor pentru pian si vioara op. 6 – de G. Enescu, Rapsodia Tzigane – de M. Ravel. 

image003

Un concert in care tineretea si talentul celor doi muzicieni vor da stralucire si energie muzicii. Julia Fischer este considerata una dintre cele mai talentate si versatile violoniste ale momentului, iar tanarul pianist francez, cu radacini romanesti (mama sa fiind originara din Brasov), Henry Bonamy un virtuos al clapelor inszestrat cu o mare sensibilitate si un dirijor original. Cei doi colaboreaza in diverse proiecte inca din anul 2002. 

La Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30, in seria Mari Orchestre ale lumii, are loc al doilea concert din editia din acest an a Festivalului International George Enescu sustinut de Orchestra Nationala a Frantei, sub bagheta maestrului Ion Marin.

In program: Suita nr. 1 pentru orchestra in do major op. 9 – de G. Enescu, Concertul in sol major pentru pian si orchestra – de M. Ravel, Suita „Imagini” pentru orchestra – de C. Debussy.

Solista va fi pianista de origine romana Alexandra Dariescu. O muziciana cu un palmares impresionant care a evoluat pe cele mai renumite scene - Carnegie Hall, Barbican, Royal Albert Hall, Konzerthaus in Viena, continuand sa cucereasca publicul din diferite colturi ale lumii.

Concertele de la miezul noptii incheie cea de-a opta zi a Festivalului International George Enescu. La Ateneul Roman, de la ora 22.30, urca din nou pe scena originalul ansamblu londonez Orchestra of the Age of Enlightement (OAE). Sub bagheta maestrului Laurence Cummings, OAE aduce pe scena festivalului o noua opera in concert de Gluck - ”Orfeu si Euridice”. In rolul lui Orfeu, noua stea in urcare, contratenorul britanic Iestyn Davis, care a cules deja laurii de pe Brodway.

 
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate