Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
24 decembrie 2024
Recomandări
Pentru aproape o lună, Bucureștiul devine miezul vibrant al muzicii clasice mondiale
(Muzică)
Prin concertele exceptionale si prin numarul impresionant de solisti si orchestre de top international, Festivalul George Enescu transforma Bucurestiul, pentru aproape o luna, in miezul vibrant al muzicii clasice mondiale. Daca programul extrem de bogat si de variat al festivalului poate satisface asteptarile celor mai exigenti melomani, pentru iubitorii de opera baroca si de muzica contemporana, oferta Festivalului reprezinta un inegalabil si pretios festin.
In seria Muzica Secolului XXI sunt incluse 14 evenimente, remarcabile prin actualitatea si curajul abordarilor muzicale pe care le propun, un redutabil maraton, cu multe lucrari in prima auditie mondiala, unele aduse in scena chiar in prezenta compozitorilor. Festivalul International George Enescu este unul dintre putinele evenimente mari din lume care si-a asumat misiunea promovarii muzicii contemporane, vizand deschideri spre noi forme de expresie ale muzicii zilelor noastre, spre inovatie si experiment.

Primul concert al zilei de vineri, 6 septembrie, din seria Muzica Secolului XXI, are loc la Sala Radio, incepand de la ora 15.00, in prezenta ansamblului olandez New European Ensemble.  

Programul cuprinde doua prime auditii mondiale. Prima este o lucrare compusa de Carlos Boccardo, compozitor versatil, care semneaza si muzica de film, de teatru si de spoturi publicitare. A doua premiera poarta semnatura lui Peter Adriaansz, considerat una din cele mai bine individualizate voci din muzica olandeza contemporana, care valorifica matematica sunetului. Premiera creata pentru Festivalul Enescu a fost compusa pentru New European Ensemble si experimenteaza suprapunerea motivelor si interactiunea intre straturile de sunet.
Programul mai include o lucrare de Jose Sanchez Verdu (2003) - Lux ex Tenebris, care reda interactiunea dintre lumina si intuneric, fiind inspirata de un desen in cerneala al lui Goya care reprezinta un inger iesind din intuneric. Urmeaza Ró (2013) – de Anna Thorvaldsdóttir si Silk and Metal (2011) – de Adrian Pop. 

image002

New European Ensemble a fost fondat in anul 2009, in Olanda. Misiunea asumata de ansamblu este de a prezenta muzica noua si clasica din secolul XX in moduri interesante, adesea prin combinarea cu alte forme de arta, cum ar fi filmul, literatura, teatrul, dansul si arta vizuala. Ansamblul si-a creat un profil bine conturat prin intermediul unor productii de teatru de muzica recunoscute de critica. In 2017, ansamblul a sustinut un turneu cu L’Histoire du Soldat, in care capodopera lui Stravinsky a fost combinata cu dansul traditional indonezian. Muzicienii ansamblului colaboreaza in mod regulat cu tineri compozitori si interpreti in cadrul Academia Ensemble, in parteneriat cu Conservatorul Regal din Haga.

La Ateneul Roman, de la ora 16.30, in seria Recitaluri si concerte camerale, evolueaza un ansamblu european iconic - Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermanto. Solist Daniel Müller-Schott, la violoncel.

In program: Octetul de coarde in do major op. 7 – de G. Enescu, Concertul pentru violoncel si orchestra in do major – de J. Haydn si Serenada pentru orchestra de coarde op. 48 – de P.I. Ceaikovski.

image003


Infiintata in anul 1982 si invitata de onoare pe toate meridianele globului, orchestra de camera Cameristi della Scala este considerata o adevarata perla a coroanei, care duce prestigiul orasului Milano in intreaga lume. Cameristi della Scala a cantat in cele mai prestigioase teatre si sali de concerte din lume. Repertoriul cuprinde principalele compozitii pentru orchestre de camera, din secolul al XVIII-lea pana in prezent, acordand o atentie deosebita pieselor instrumentale italiene mai putin cunoscute din secolul al XIX-lea, deseori caracterizate de parti solo de o virtuozitate deosebita care se potrivesc bine cu stilul solistilor grupului, interpreti de concert renumiti la nivel international. Colaborarea constanta si indelungata cu cei mai mari dirijori de pe scena internationala, de la Riccardo Muti, la Daniel Barenboim, a contribuit la formarea sunetului si al timbrului specifice ansamblului, unice in panorama muzicala italiana a orchestrelor de camera.

La Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30, in seria Mari Orchestre ale lumii, vom asculta Orchestra Nationala a Frantei, sub bagheta dirijorului Emmanuel Krivine. Solistul serii este unul dintre cei mai prodigiosi pianisti ai prezentului - Evgeny Kissin.

In program: Poemul simfonic Mazeppa si Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra in la major – de F. Liszt

Liszt si Tablouri dintr-o expozitie – de M.P. Musorgski / M. Ravel.

image004


Evgeny Kissin a vrajit audienta pe cand avea doar zece ani interpretand desavarsit un intreg concert Mozart. Cariera sa a cunoscut o evolutie fulminanta, ajungand sa fie cotat in prezent ca unul dintre cei mai importanti pianisti din lume. Evgeny Kissin a cantat pe aproape toate scenele mari ale Europei, celor doua Americi si Asiei. A cantat cu majoritatea orchestrelor importante din lume, sub bagheta unor dirijori precum Claudio Abbado, Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim, Myung-Whun Chung, Sir Colin Davis, Vladimir Fedoseyeev, Valery Gergiev, Carlo Maria Giulini, Mariss Jansons, Herbert von Karajan, Dmitri Kitaenko, Jan Latham-Koenig, George Benjamin, Emmanuel Krivine, Roberto Carnevale, James Levine, Sir Andrew Davis, Lorin Maazel, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Sir Simon Rattle, Sir Georg Solti, Vladimir Spivakov, Evgeny Svetlanov si Yuri Temirkanov. A interpretat si muzica de camera alaturi de Martha Argerich, Mikhail Pletnev, Gidon Kremer, James Levine, Mischa Maisky, Thomas Quasthoff, Isaac Stern, Natalia Gutman, Yuri Bashmet, Vladimir Spivakov.

Cea de-a saptea zi a Festivalului International George Enescu se incheie cu o reprezentatie din seria Concertele de la miezul noptii, la Ateneul Roman, de la ora 22.30. Spre bucuria iubitorilor de muzica baroca, va fi o seara de opera in concert: Ifigenia in Taurida, de Christoph Willibald Ritter von Gluck, compozitor german de secol XVIII, considerat un reformator al perioadei muzicale clasice.
 
Pe scena Ateneului va evolua originalul ansamblu londonez Orchestra of the Age of Enlightenment, dirijata de Laurence Cummings.

Orchestra of the Age of Enlightement sau, pe scurt OAE, si-a castigat faima mondiala prin creativitate si curajul de a experimenta atat aspecte ce privesc formula consacrata a unei orchestre, cat si formatul unui concert. A atras talente mondiale si nume de marca din lumea muzicii - printre care M. Elder, S. Rattle, V. Jurowski, Iván Fischer, John Butt sau Sir András Schiff. Pe scena Festivalului Enescu, sub bagheta maestrului Laurence Cummings, nume consacrate ale scenei de opera vor evolua alaturi de tinere talente intr-un concert care promite unicitate.

Despre Festivalul International George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida si noua orchestre de talie mondiala.

Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.

Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/ 

 
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate