Hope and Homes for Children și Holcim România au inaugurat casa de tip familial „Felix” din Roznov | |
(Viață) |
12 copii si tineri din Centrul de Plasament „Elena Doamna” din Piatra Neamt s-au mutat in casa de tip familial. In 27 august, Fundatia Hope and Homes for Children si Holcim Romania, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Neamt si Consiliul Judetean Neamt, au inaugurat o casa de tip familial in localitatea Roznov dezvoltata in cadrul procesului de inchidere a Centrului de Plasament „Elena Doamna”. |
In casa s-au mutat 12 copii si tineri cu varste intre 12 si 20 ani proveniti din institutia care urmeaza a fi inchisa in cursul anului 2020.
La evenimentul de inaugurare au participat Ionel Arsene, presedintele Consiliului Judetean Neamt, Cristina Pavaluta, director general al DGASPC Neamt, Alina Cristea, Sustainable Development & Communication Manager, Holcim Romania, Anamaria Vid-Pop, manager departament Asigurarea Calitatii si Psihologie, Hope and Homes for Children, precum si copiii care s-au mutat in casa de tip familial „Felix”. Casa a fost mobilata si decorata cu sprijinul JYSK Romania.
Hope and Homes for Children a inceput procesul de dezinstitutionalizare (inchidere a orfelinatelor) in judetul Neamt in parteneriat cu DGASPC Neamt in anul 2014, in baza unui protocol de colaborare prin care se urmarea reformarea fundamentala a sistemului de protectie a copilului din judet. Procesul de inchidere a Centrului de Plasament „Elena Doamna” a inceput in septembrie 2016, prin parteneriatul incheiat intre Hope and Homes for Children, DGASPC Neamt si Consiliul Judetean Neamt. in momentul semnarii parteneriatului, in centru se aflau 108 copii si tineri.
In urma evaluarilor individuale, Hope and Homes for Children a identificat cele mai bune alternative de transfer pentru copiii din acest orfelinat: 21 de copii au fost reintegrati in familiile naturale sau extinse, primind sprijin pentru crearea conditiilor optime pentru revenirea copiilor in familie, 12 copii au fost plasati in asistenta maternala, 28 de tineri au parasit sistemul de protectie din care 11 au primit sprijin din partea Hope and Homes for Children pentru a-si incepe viata pe cont propriu. In Centrul de Plasament „Elena Doamna” au ramas 46 de copii, cu varste intre 12 si 24 de ani, pentru care Hope and Homes for Children dezvolta patru case de tip familial.
Prima casa de tip familial, Casa „Felicia”, a fost inaugurata in mai 2019. Cea de-a doua, „Felix”, a fost deschisa in mod oficial in 27 august 2019, 12 copii din Centrul de Plasament „Elena Doamna” mutandu-se deja in aceasta. Constructia casei „Felix”, nume ales chiar de copiii care s-au mutat in ea, a fost demarata in anul 2018 in contextul parteneriatului strategic dintre Hope and Homes for Children si Holcim Romania, pe un teren pus la dispozitie de Consiliul Judetean Neamt. Alte doua case sunt in curs de a fi construite si date in folosinta in prima parte a anului 2020.
La evenimentul de inaugurare au participat Ionel Arsene, presedintele Consiliului Judetean Neamt, Cristina Pavaluta, director general al DGASPC Neamt, Alina Cristea, Sustainable Development & Communication Manager, Holcim Romania, Anamaria Vid-Pop, manager departament Asigurarea Calitatii si Psihologie, Hope and Homes for Children. Dupa momentul oficial al inaugurarii, copiii au avut parte de o surpriza: un animator care prin numerele de magie oferite i-a ajutat sa se bucure si mai mult de noua lor casa, locul in care de acum inainte isi vor putea face amintiri si planuri pentru viitor.
Fondurile pentru constructia casei de tip familial „Felix” au fost adunate prin intermediul campaniei „Construieste o casa, daruieste o acasa!” derulata de Holcim Romania in beneficiul Hope and Homes for Children in perioada iulie–septembrie 2017. Prin aceasta campanie, producatorul de ciment a directionat catre Fundatie contravaloarea unui kilogram de ciment pentru fiecare sac de StructoPlus cu Duraditiv vandut. in urma campaniei s-au strans 300.000 de euro, bani folositi pentru constructia a doua case de tip familial ca parte a procesului de inchidere a centrelor de plasament „Robin Hood” din Sectorul 4 al Capitalei si „Elena Doamna” din Piatra Neamt. Parteneriatul a continuat si in 2018, cu o noua campanie „Construieste o casa, daruieste o acasa!” prin care s-au adunat fondurile necesare constructiei unei case de tip familial necesara in procesul de inchidere a Centrului de Plasament din Orlat (judetul Sibiu).
Toate casele de tip familial construite de Hope and Homes for Children ofera copiilor si tinerilor un mediu cat mai apropiat de cel familial. Intr-o astfel de casa traiesc maximum 10-12 copii care se bucura de gazduire, ingrijire, educatie, sprijin emotional si consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viata independenta. Odata cu finalizarea constructiei si darea in folosinta, Hope and Homes for Children doneaza casele de tip familial partenerului cu care colaboreaza, in acest caz DGASPC Neamt, dar continua sa aplice planurile de acomodare, pregatite impreuna cu membrii de personal pentru fiecare copil in parte si sa monitorizeze, pe termen lung, copiii si membrii de personal, pentru a se preintampina proactiv eventualele probleme. Casa de tip familial „Felix” este cea de-a o suta zecea casa de tip familial dezvoltata de Hope and Homes for Children in Romania.
Hope and Homes for Children are ca obiectiv inchiderea tuturor institutiilor de tip vechi din Romania, asa numitele orfelinate, pana in 2026. Programele Fundatiei urmaresc inlocuirea sistemului institutionalizat de protectie a copilului cu unul bazat pe conceptul familial, prin reintegrarea in familie atunci cand este posibil, plasarea in asistenta maternala sau in case de tip familial a copiilor din orfelinate.
Anamaria Vid-Pop, manager Departament Asigurarea Calitatii si Psihologie, Hope and Homes for Children – „De fiecare data cand deschidem o casa de tip familial, ne bucuram. inseamna ca suntem cu un pas mai aproape de implinirea misiunii noastre ca Fundatie, aceea de a elimina institutionalizarea copiilor, prin dezvoltarea de servicii alternative de tip familial. Este un lucru demonstrat de studiile in domeniul dezvoltarii copilului ca mediul institutional nu raspunde nevoilor individuale ale copilului. Ignorarea nevoilor atrage dupa sine comportamente care impiedica adaptarea copilului in societate, iar consecintele pe termen lung afecteaza dezvoltarea creierului, abilitatile de interactiune sociala si duc la o stima de sine scazuta sau incapacitate de a-si cunoaste propriile limite.
In casele de tip familial drepturile si nevoile copilului sunt respectate si promovate, insistam asupra deschiderii catre comunitate, asupra respectarii demnitatii copilului, asigurarii protectiei impotriva abuzului si exploatarii, ingrijirii si intretinerii zilnice intr-un cadru de viata asemanator celui familial. Toate acestea duc la stimularea abilitatilor de comunicare si relationare interpersonala, la dezvoltarea increderii in ceea ce sunt si in ceea ce pot sa faca, precum si la dezvoltarea autonomiei personale, esentiala pentru integrarea socio-profesionala.”
Alina Cristea, Sustainable Development & Communication Manager, Holcim Romania – „Tanara generatie reprezinta viitorul, iar zambetele de pe chipurile tinerilor care s-au mutat «acasa» ne onoreaza. Ne bucuram ca am putut contribui la ridicarea acestei locuinte, ajutand in acest fel copiii din casa «Felix» sa aiba un mediu de viata decent care sa le permita o dezvoltare sanatoasa cu perspective. Multumim partenerilor nostri de la Hope and Homes for Children pentru primele doua case de tip familial construite si o asteptam pe urmatoarea!”
Despre Hope and Homes for Children Romania
Hope and Homes for Children activeaza in Romania din 1998, timp in care a contribuit in mod direct sau indirect la inchiderea a 58 de institutii de tip vechi (orfelinate), in timp ce alte 10 sunt in curs de inchidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care si case de tip familial, care le permit o viata apropiata de normalitate. Prin eforturile Fundatiei si ale partenerilor sai, au fost dezvoltate 109 case de tip familial, 5.810 copii au fost scosi din orfelinate, iar alti 457 urmeaza sa paraseasca orfelinatele in curs de inchidere.
In acelasi timp, Fundatia activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor in care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 31.580 de copii au fost salvati de la ruperea de familie, 1.168 tineri au fost sprijiniti pentru o viata independenta, 1.964 de copii au fost primiti in centrele de zi, iar 930 in regim de urgenta. 8.998 de membri de personal din sistemul de protectie al copilului au fost instruiti de Hope and Homes for Children.
Pana in acest moment, 54.974 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children Romania, al carei obiectiv este ca pana in 2026 sa fie eliminata institutionalizarea copiilor in tara noastra. Mai multe informatii la www.hopeandhomes.ro.
Despre Holcim Romania
Holcim (Romania) S.A., care activeaza de peste 20 de ani in sectorul materialelor de constructii din Romania, detine 2 fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare, 13 statii ecologice de betoane, 3 statii de agregate, 2 statii de lianti speciali si 3 terminale de ciment in Bucuresti, Turda si Roman. Holcim are aproximativ 800 angajati in Romania. Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati website-ul companiei, si paginile de Facebook si LinkedIn dedicate.
Holcim Romania este membra a grupului LafargeHolcim, care s-a nascut in urma fuziunii intre egali dintre Lafarge si Holcim in 2015. Avand peste 180 de ani de experienta combinata, Grupul rezultat in urma fuziunii isi propune sa intre intr-o noua era de tehnologii si inovatii de varf in industria materialelor de constructii, pentru a face fata provocarilor secolului 21.
.
| |
|
|