Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 decembrie 2024
Recomandări
Ce vedem pe scenele Festivalului Internațional George Enescu: marți, 17 septembrie 2019
(Muzică)
Festivalul are o contributie majora in includerea creatiilor lui George Enescu in repertoriul international. Cea de-a 18-a zi a Festivalului aduce pe scena alte doua compozitii semnate de George Enescu, din totalul celor 35 incluse in programul acestei editii.
Creatia enesciana are astfel sansa sa fie ascultata si apreciata de public si, totodata, sa fie descoperita de reputati muzicieni internationali care, cuceriti de frumusetea muzicii si de personalitatea artistica de geniu a lui Enescu, includ piesele compozitorului roman in repertoriile lor.

In aceasta nota, de la ora 10, la Palatul Cantacuzino, are loc cea de-a XIX-a editie a Simpozionului International de Muzicologie “George Enescu”.

Organizat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si de Muzeul National “George Enescu”, simpozionul este o reuniune stiintifica asociata de cateva decenii Festivalului International “George Enescu”, la care participa muzicologi, compozitori, cercetatori si interpreti din tara si de peste hotare, studiile fiind publlicate in limbi de circulatie internationala intr-un volum de Proceedings editat la cele mai stricte standarde internationale. Coordonatorul stiintific al Simpozionului este prof.univ.dr. Mihai Cosma.

Programul de concerte al zilei de marti, 17 septembrie, debuteaza cu un recital al pianistului german Gerhard Oppitz, pe scena Ateneului Roman, de la ora 17.00.

In program: Sonata nr. 17 in re minor - de Ludwig van Beethoven, Suita a II-a - de G. Enescu si Sonata nr. 21 in si bemol major - de Franz Schubert. 

Gerhard Oppitz este un pianist foarte apreciat, atat in Germania natala, cat si la nivel international, el fiind si un pedagog cu multi ani de experienta. Aceasta se vede in atentia la detalii si modul nuantat in care abordeaza lucrarile pe care le interpreteaza. Marturiseste ca muzica lui Beethoven si cea a lui Schubert sunt pentru el ca o ”limba materna”, reprezentand baza muzicala pe care s-a dezvoltat ca artist si de care se simte foarte atasat. De altfel, repertoriul sau include cele 32 de sonate scrise de Beethoven, precum si integrala compozitiilor pentru pian ale lui Franz Schubert.

A abordat compozitiile lui George Enescu special pentru programul din Festival. El marturiseste intr-un recent interviu: ”[…] sunt foarte bucuros ca am acum aceasta oportunitate de a canta Suita a II-a, de Enescu. Este o piesa foarte frumoasa, scrisa in jurul anului 1900. Reflecta clar influenta muzicii franceze, pe care Enescu a asimilat-o in perioada petrecuta in Franta. Unii oameni au comparat aceasta piesa cu lucrari de Fauré, Debussy sau Ravel. Dar, in acelasi timp, Enescu a dezvoltat un stil foarte individual si personal de a scrie muzica. Din punctul meu de vedere, este un compozitor original si genial.

image002

Programul zilei continua cu concertul Orchestrei si Corului Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi, la Sala Palatului, de la ora 20:00. Solistul invitat al serii este violonistul rus Sergei Krylov.

In program: Concertul nr. 1 pentru vioara si orchestra op. 6 - de Niccolo Paganini si Simfonia a III-a in do major op. 21 - de George Enescu.

Violonistul Sergei Krylov, originar din Rusia, s-a facut remarcat prin lirismul intens al interpretarilor sale. Calitatile sale tehnice si expresivitatea sa l-au propulsat in topul celor mai apreciati violonisti ai momentului de la nivel international. 

In ultimele sezoane, Serghei Krylov a devenit un oaspete obisnuit al multor institutii muzicale importante si este invitat regulat sa cante cu orchestre de top din lume, precum Dresda Staatskapelle, Filarmonica din St. Petersburg, Filarmonica din Londra si Royal Philharmonic, Orchestra Nationala Rusa, Orchestra Mariinsky, Filarmonica della Scala si Accademia di Santa Cecilia, Orchester Philharmonique de Radio France, DSO Berlin, Konzerthaus Orchester Berlin, Budapesta Orchestra Festivalului, NHK Symphony Tokyo si Atlanta Symphony Orchestra. Printre personalitatile muzicale proeminente cu care a lucrat de numara Mstislav Rostropovici, Dmitri Kitayenko, Mikhail Pletnev, Valery Gergiev, Andrey Boreyko, Vasily Petrenko, Vladimir Jurowski, Fabio Luisi, Roberto Abbado, Yuri Temirkanov, Vladimir Ashkenazy, Dmitry Liss, Yuri Bashmet si Michal Nesterowicz.

image003

Foto credit Sergei Krylov – Mary Slepkov


Programul serii va aduce publicului doua momente de mare virtuozitate. Compozitia lui Paganini va provoca intens si va pune in evidenta calitatile tehnice ale solistului, precum si capacitatea lui de a reda toata bogatia de nuante a liniei melodice. Simfonia a III- a, de George Enescu, scrisa in anii 1916-18, este o compozitie orchestral-vocala ampla, in care dialogul dintre orchestra si cor denota incarcatura emotionala a epocii, datorata Primului Razboi Mondial.

Despre Festivalul International George Enescu

Ajuns la cea de-a XXIV-a editie, Festivalul International George Enescu se va desfasura in perioada 31 august-22 septembrie 2019. In salile de concerte din Bucuresti, vor urca pe scena peste 2.500 dintre cei mai valorosi muzicieni ai lumii, avand 50 de nationalitati si vor fi prezentate 84 de concerte si recitaluri. Editia din acest an a festivalului totalizeaza 34 de prezente in premiera in Romania: 25 de artisti, printre care Marion Cotillard, Kirill Petrenko, Mitsuko Uchida si noua dintre cele mai bine cotate orchestre din lume.

Editia 2019 a Festivalului Enescu isi asteapta publicul la Sala Mare a Palatului, Ateneul Roman, Sala Radio si la Sala Mica a Palatului la concerte si recitaluri grupate in jurul a sase mari sectiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul noptii”, „Recitaluri si concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”, „Mozart Week in Residence” si „Forumul International al Compozitorilor”. De asemenea, vor avea loc concerte si evenimente in Piata Festivalului, conferinte, lansari de discuri si de carte, spectacole extraordinare.

Pentru mai multe detalii: https://www.festivalenescu.ro/
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate