Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
19 aprilie 2024
Recomandări
O călătorie în lumea lui Rahmaninov cu pianistul Daniil Trifonov
(Muzică)
Un pianist care astazi are 28 ani si un renume de invidiat, la nivel global. La editia 2017 a festivalului Enescu l-am putut admira si noi pe scena Salii Palatului.
Este Daniil Trifonov, pianistul care vine din marea traditie pianistica rusa, considerat de multi un talent iesit din comun, unul dintre cei mai  importanti pianisti ai zilelor noastre.
Evident, intre un pianist rus si lucrarile lui Serghei Rahmaninov – acesta din urma, nu doar un exceptional compozitor, ci si un pianist de geniu – nu putea exista decat o potrivire perfecta. Primul disc inregistrat de Daniil Trifonov cu o lucrare concertanta de Rahmaninov a aparut in 2015 – Rapsodia pe o tema de Paganini. In 2018, Trifonov a propus primul disc din seria integralei concertelor pentru pian si orchestra: Rachmaninov – Departure, continand concertele cu numerele 2 si 4. In 11 octombrie 2019 a aparut al doilea disc si ultimul din aceasta integrala: Rachmaninov – Arrival, cu inregistrarile concertelor numerele 1 si 3 de Serghei Rahmaninov. Parteneri i-au fost lui Trifonov in intreaga lui calatorie Orchestra Simfonica din Philadelphia, condusa de directorul ei muzical, Yannick Nezet Seguin. Nu intamplator, as spune, aceasta orchestra fiind cea alaturi de care Rahmaninov insusi a cantat cel mai des in America, dupa ce a fost nevoit sa paraseasca Rusia bolsevica. Iar amintirea acelor concerte, a experientei de a canta muzica lui Rahmaninov chiar alaturi de compozitor, a ramas, parca, in ADN-ul acestui ansamblu, chiar si astazi, la peste 80 ani de la acele concerte.

trifonov 2

E interesant de stiu ca Trifonov nu este doar un exceptional pianist, ci si compozitor – a studiat compozitia tot la Institutul de muzica din Cleveland, unde s-a perfectionat ca pianist, sub indrumarea lui Serghei Babayan. Pe discurile sale, Trifonov simte nevoia sa-si exprime ambele vocatii, intr-o forma sau alta. Pentru seria Rahmaninov, a ales sa transcrie din piesele romanticului rus, in versiuni pentru pian, de o sensibilitate iesita din comun.

Iata continutul complet al discului Rachmaninov-Arrival: partea I din Simfonia op. 35 “Clopotele”, in transcriptie pentru pian, Concertul nr. 1 op. 1 pentru pian si orchestra, Vocaliza op. 34 nr. 14 si Concertul nr. 3 op. 30 pentru pian si orchestra. E o calatorie, cu adevarat, in inima pianisticii lui Rahmaninov, dar si spre biografia acestuia, care se deschide cu evocarea celui mai important simbol de sorginte muzicala al Rusiei, clopotele. Trifonov remarca in bookletul CD-ului ca in Rusia, clopotele bisericesti sunt, practic, omniprezente in viata oamenilor, in momente de bucurie si de tristete; o realitate, de altfel, pentru toate popoarele ortodoxe.


Apoi, Trifonov ne poarta in lumea Rusiei anului 1891, cu acest minunat Concert nr. 1, mult mai rar cantat decat celebrele concerte numerele 2 si 3 de Rahmaninov. In 1891, Rahmaninov, pe atunci in varsta de 18 ani, inca nu cunoscuse drama destramarii lumii in care se nascuse, cea a aristocratiei ruse; concertul poarta amprenta avantului si tineretii creatorului sau, mai ales in partea a treia, navalnica si cu numeroase provocari de ordin tehnic pentru pianistul solist. Rahmaninov a revenit asupra partiturii sale in 1917, si acea versiune revizuita este interpretata astazi; caracterul muzicii, insa, a ramas acelasi, iar Trifonov, care a inregistrat aceasta partitura in 2016, la 25 ani, straluceste prin virtuozitate.

Ajungem apoi in anul 1912, cand Rahmaninov a scris binecunoscuta sa Vocaliza op. 34 nr. 14. Aceasta muzica plina de melancolie subliniaza atmosfera acelei epoci; Rusia tarista se destrama si odata cu ea, si o lume, cea in care traia Rahmaninov.

Evident, atentia oricui s-ar indrepta in primul rand catre Concertul nr. 3 de Serghei Rahmaninov, ultimul de pe acest disc. Pentru ca este unul dintre cele mai dificile concerte pentru pian si orchestra din intreaga literatura pianistica, nu doar din cea a lui Rahmaninov, iar problemele pe care le pune nu sunt doar de ordin strict tehnic pentru solist. Pentru ca acest concert nr. 3 este, de fapt, mai mult despre Rusia, decat despre Rahmaninov, solicitand o paleta expresiva foarte larga, perfect dozata si pe deplin inteleasa. Iar aici, putem vorbi despre cat de important este bagajul cultural pentru un muzician. Trifonov si Orchestra Simfonica din Philadelphia au inregistrat sub conducerea lui Yannick Nezet Seguin acest concert intr-un eveniment live din 2018 – o uimitoare evolutie live, as marca. Iar Trifonov stapaneste perfect aceasta partitura – inger si demon – cu treceri bruste de la o stare la alta. Este o versiune rusa, venita din marea traditie pianistica deschisa de Rahmaninov, cu verva si, in acelasi timp, echilibrul cerebral care sunt specifice prezentului. O mare interpretare, memorabila pentru secolul XXI!

e8sp5p-destinatio-preview-m3

Albumul Rachmaninov-Arrival poate fi ascultat la Radio Romania Muzical luni, 21 octombrie, de la ora 19.00 si este disponibil pe site-urile de streaming on demand (ex. Spotify) si in format fizic pe site-ul casei producatoare, Deutsche Grammophon.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate