Iubitorii de film prezenti in numar mare la proiectia documentarului Aquarela, cea mai recenta productie semnata de Victor Kossakovsky, au avut ocazia sa urmareasca decernarea premiilor oferite celor mai apreciate titluri din Competitia Internationala. Deployments s-a remarcat printre cele 25 de scurtmetraje incluse in selectia din acest an, si a castigat Marele Premiu BIEFF, in valoare de 3.000 de Euro, oferit de Uniunea Cineastilor din Romania.
Din juriul editiei au facut parte la aceasta editie Morgan Pokée, unul din selectionerii Quinzaine des Réalisateurs Cannes, Florian Weghorn, manager de program Berlinale Talents si Ioana Dragomirescu, programatorul cinematografului Elvire Popesco al Institutului Francez. In seara galei, acestia s-au declarat impresionati de complexitatea programelor competitionale pe care le-au analizat si i-au inmanat premiul cineastei Stéphanie Lagarde, ”un regizor care analizeaza magistral structurile puterii si controlului’’, intr-un film care ”dezvaluie aspectele poetice din cele mai tehnice practici, aratand in acelasi timp implicatiile lor politice.’’
Marele Premiu BIEFF 2019 - foto Anda Stancescu
”Filmele care trateaza trecutul au multe de spus despre realitatea noastra contemporana. In urma acestei premise puternice, regizorul a reusit sa reconstituie amintirile unui trecut nerezolvat. Cu un interes profund pentru procesul de cercetare, o utilizare inteligenta a tehnologiei moderne si o abordare curajoasa, Omarska da forma inimaginabilului’’, aducandu-i artistului Varun Sasindran Premiul pentru Cea mai buna Regie, in servicii de post-productie in valoare de 2.500 de Euro, oferit Cinelab Romania.
Omarska - r Varun Sasindran
Parsi a impresionat membrii juriului printr-un ”concept cinematografic remarcabil’’, care le-a ”incantat toate simturile’’, atragandu-i intr-o ”experienta cruda, hipnotica’’. „Pare a fi un lucru / Pare a fi altceva” - cele doua versuri din cele o mie care alcatuiesc No es (Nu e), poemul lui Mariano Blatt, sunt o cheie posibila pentru descifrarea filmului regizat de Eduardo Williams si distins cu Premiul pentru Concept vizual, in valoare de 1.500 de Euro, oferit de Cinelab Romania.
Parsi - r Eduardo Williams
”Doua personaje speciale care isi conduc filmele si, in acelasi timp, imping granitele cinematografiei experimentale in directii opuse” au atras atentia juriului, care a decis sa acorde doua mentiuni speciale. Protagonistii Confluence (r. Benjamin Ramírez Pérez, Stefan Ramírez Pérez) si The Glorious Acceptance of Nicolas Chauvin (r. Benjamin Crotty) „pun in discutie propria lor existenta si, odata cu ea, istoria si identitatea oraselor si tarilor din jurul lor” si se remarca astfel printre cele mai bune filme prezentate anul acesta in Competitia Internationala BIEFF.
Invitati si la aceasta editie sa-si voteze favoritul, spectatorii si-au exprimat preferintele si au oferit Premiului Publicului scurtmetrajului Snow White, in regia lui Thadeusz Tischbein, o analiza neobisnuita a practicilor de conservare a trupurilor neinsufletite expuse in muzee. Placut surprins la aflarea vestii, artistul german, prezent la eveniment, si-a exprimat admiratia pentru Romania, tara in care a locuit si studiat cu ani in urma.
Snow white - r Thadeusz Tischbein
Thadeus Tischbein - toto Anda Stancescu
_____
Festivalul International de Film Experimental Bucuresti BIEFF a avut loc intre 6 si 10 noiembrie, la Cinema Muzeul Taranului, Instituto Cervantes, Cinemateca Union, POINT si Cinema PRO.
Organizatori: Asociatia Culturala Manekino, in parteneriat cu PRINTOR COM
Proiect cultural co-finantat de: Administratia Fondului Cultural National, Centrul National al Cinematografiei, Ministerul Culturii si Identitatii Nationale Cu sprijinul: Instituto Cervantes, Institutul Francez din Bucuresti, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Goethe-Institut Romania, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti
Sponsori: Uniunea Cineastilor din Romania, Cinelab Romania, Noumax, Tuborg
Parteneri de ospitalitate: TH Hotels, Sky Tour, Lokal, Lente, Apollo111
Gala de inchidere BIEFF 2019 - foto Adi Tudose
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
.
|