Filmul Malmkrog este si cea mai provocatoare productie semnata de Cristi Puiu pana in prezent, „un film european urias, de-a dreptul eroic” cum il descrie presa internationala.
Premiul a fost ridicat de actorul Frédéric Schulz-Richard, care interpreteaza rolul principal din film.
Malmkrog a avut premiera internationala in cadrul sectiunii Encounters a Berlinalei, fiind proiectat chiar in deschidere, si a intrat in competitie cu alte 14 filme din intreaga lume. Despre Encounters, directorul artistic al festivalului, Carlo Chatrian, a declarat ca reuneste filme care „isi asuma provocarea de a contura o lume, mai degraba decat a o reproduce”. Considerat deschizatorul de Noul Val in cinematografia romaneasca, regizorul Cristi Puiu a fost primit calduros la Berlin.
Credit foto Sorin Nainer
Presa internationala a titrat despre Malmkrog: „marele film al festivalului” (Nuovo Cinema Locatelli), „un film de o seriozitate aproape intimidanta” (Screen Daily), „o capodopera plina de intensitate” (Cultured Vultures) si a punctat radicalismul demersului original apropiat de cinema-ul anilor ’70, laudand in egala masura picturalitatea filmului regizat de Cristi Puiu.
Este pana in prezent cel mai provocator proiect al regizorului: o ecranizare de epoca, cu un scenariu adaptat dupa „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Malancrav (Sibiu). „O interogare asupra cinematografiei si memoriei ” – asa cum declara regizorul Cristi Puiu –, Malmkrog este construit in jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc in limba franceza, doar cateva replici fiind in germana, rusa si maghiara. Decorul si costumele redau atmosfera inceputului de secol XX din Transilvania.
Credit foto Sorin Nainer
Din distributie fac parte: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot si István Téglás.
Malmkrog este o coproductie Romania, Serbia, Elvetia, Suedia, Bosnia si Macedonia de Nord.
Cristi Puiu a regizat Marfa si banii (2001), Moartea Domnului Lazarescu (2005), film castigator al Premiului Un Certain Regard la Festivalul International de la Cannes, Aurora (2010), Sieranevada (2016), propunerea Romaniei la Premiile Oscar. Este considerat deschizatorul de drum al Noului Val in cinematografia romaneasca. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor si Literelor de catre ambasadorul Frantei in Romania, Henri Paul, in anul 2011 si decorat cu Ordinul de Merit in Grad de Cavaler de statul roman in 2006.
Filmul Malmkrog beneficiaza de sustinerea Centrului National al Cinematografiei, a Institutului Cultural Roman si a Televiziunii Romane.
Credit foto Sorin Nainer
Credit foto Sorin Nainer .
|