Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Bright Sky Ro - aplicația mobilă în sprijinul victimelor violenței domestice
(Viață)
Fundatia Vodafone Romania lanseaza aplicatia Bright Sky Ro, un instrument digital gratuit care vine in sprijinul victimelor violentei domestice, oferind asistenta si informatii utile persoanelor aflate intr-o relatie abuziva sau celor care vor sa ajute astfel de cazuri. Aplicatia a fost dezvoltata initial  de catre Fundatia Vodafone Grup si ulterior adaptata pentru Romania in cadrul unui parteneriat cu Politia Romana, Asociatia Necuvinte si Asociatia Code for Romania.
Bright Sky Ro este disponibila in App Store si Google Play Store in limbile romana, engleza si maghiara.

Bright Sky Ro are, in primul rand, un rol de informare si educare pentru ca descrie care sunt categoriile de violenta de gen, combate miturile legate de acest fenomen si permite utilizatorului sa evalueze siguranta unei relatii prin simpla completare a unui formular electronic. Aplicatia ofera si o baza de date cu servicii de asistenta, astfel incat utilizatorul sa poata lua legatura cu cel mai apropiat serviciu disponibil in zona in care se afla. In plus, meniul aplicatiei permite accesul utilizatorilor la informatii despre cauzele si consecintele abuzului, planul de siguranta si prevederile legale care pot proteja o victima a violentei domestice (ordinul de protectie provizoriu dat de politie si ordinul de protectie dat de instanta), precum si masurile care pot fi adoptate pentru cresterea sigurantei in mediul online.

Bright Sky Ro ofera posibilitatea inregistrarii incidentelor intr-un jurnal digital confidential, la o adresa de email aleasa de victima, printr-o functie ce foloseste text, continut audio, video sau foto. Informatiile stranse de victima in acest jurnal pot deveni dovezi in instantele de judecata. Aplicatia ofera informatii si sfaturi utile legate de consimtamantul in relatiile sexuale si de hartuire, prezentand si studii de caz care exemplifica tipurile de comportament abuziv afisate cel mai frecvent in relatiile intime.

Necesitatea unui astfel de proiect vine in contextul in care peste 80% dintre romani considera violenta impotriva femeii ca fiind un fenomen national foarte raspandit. Doar pe parcursul anului 2019, la nivel national, politistii au emis 7.986 de ordine de protectie provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate in ordine de protectie*. De asemenea, anul trecut, instantele judecatoresti au emis 7.899 de ordine de protectie, cele mai multe fiind emise la solicitarea victimelor.

Dupa lansarea initiala din Marea Britanie in 2018, Fundatia Vodafone Grup a avut initiativa introducerii aplicatiei Bright Sky in toate tarile in care exista reprezentante Vodafone. In prezent, Romania este a patra tara in care este disponibila, dupa Marea Britanie, Irlanda si Cehia. Fundatia Vodafone Romania a lucrat impreuna cu parteneri locali la dezvoltarea si adaptarea continutului aplicatiei, astfel incat aceasta sa fie in concordanta cu realitatea si legislatia autohtona.

Politia Romana (prin Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii) a oferit suportul institutional  referitor la prevederile legale din domeniul violentei de gen, instrumentele de protectie pentru victime, mecanisme de recunoastere si prevenire, contribuind cu informatii si date statistice la intelegerea fenomenului la nivel national. Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii functioneaza ca directie in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si coordoneaza, monitorizeaza si controleaza intreaga activitate de prevenire a criminalitatii desfasurata de Politia Romana, la nivel central si teritorial.
Incepand cu anul 2001, institutul reprezinta Romania in European Crime Prevention Network (EUCPN), o retea de prevenire a criminalitatii care face schimb de bune practici la nivel european si promoveaza activitatea de prevenire a criminalitatii. Mai multe informatii despre institut puteti afla pe:
www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-centrale/institutul-de-cercetare-si-prevenire-a-criminalitatii

Vizual3

Asociatia Necuvinte, organizatie neguvernamentala specializata in prevenirea si combaterea violentei de gen din Romania, a oferit consultanta din perspectiva societatii civile care a interactionat atat cu victimele, cat si cu partile implicate in sprijinul acestora (institutii ale statului, servicii de consiliere psihologica, adaposturi). Asociatia a contribuit, printre altele, la elaborarea chestionarului de evaluare a sigurantei intr-o relatie si combaterea miturilor asupra formelor de violenta domestica si/sau sexuala. De asemenea, Asociatia Necuvinte a facilitat aducerea ca parteneri in proiect a principalelor institutii cu atributii in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie din Romania. Mai multe informatii despre Asociatia Necuvinte: www.necuvinte.ro

Asociatia Code for Romania a intocmit baza de date cu serviciile de asistenta disponibile la nivel national pentru victimele violentei de gen si a contribuit la prezentarea masurilor care pot fi adoptate pentru cresterea sigurantei in mediul online. Code for Romania este o organizatie neguvernamentala, infiintata in 2016 cu scopul de a rezolva probleme din societatea romaneasca cu ajutorul tehnologiei. In cei peste trei ani de activitate, Code for Romania a adus impreuna o comunitate de peste o mie de voluntari din IT, cercetare si UX, din tara si din diaspora, si a livrat zeci de solutii digitale viabile in colaborare atat cu societatea civila, cat si cu institutii publice din Romania. Toate solutiile Code for Romania sunt open source sub licenta MPL 2.0, ceea ce inseamna ca oricare rezultat Code for Romania poate fi reutilizat si/sau replicat.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei peste 20 de ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.168 de programe derulate de 745 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari - copii, tineri, varstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit 31 de milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone.

Vizual2

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate