Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Despre călătorii într-o vreme în care nu putem călători
(Muzică)
Wanderer – Calatorul se intituleaza cel mai nou disc semnat de pianistul sud-coreean Seong Jin Cho, una dintre senzatiile pianisticii mondiale din ultimii ani. Un titlu ce se lanseaza la celebra casa Deutsche Grammophon pe 3 aprilie si poate fi ascultat in premiera romaneasca, luni, 6 aprilie, de la ora 19:00, la Radio Romania Muzical.

Intr-o vreme cand nu mai putem calatori, un album cu muzica clasica dedicat ideii de calatorie poate parea fie bizar, fie foarte bine venit. Oricum, in momentul cand Seong Jin Cho isi alegea repertoriul pentru cel de al cincilea disc al sau pentru binecunoscuta casa germana, nimeni nu-si putea inchipui carantina pentru o pandemie mondiala.
Calatoria pe care ne-o propune Seong Jin Cho are mai multe sensuri. In primul rand, titlul albumului este imprumutat de la una dintre piesele de pe acest disc: Wanderer, Fantezia D 760 in Do major de Franz Schubert. Apoi, calatorul este unul dintre simbolurile romantismului – calator pe un drum initiatic, catre descoperirea sinelui. Si nu in ultimul rand, o calatorie muzicala care ne arata cum un singur motiv muzical poate determina o intreaga constructie muzicala – asa se intampla si in cazul Fanteziei Wanderer de Franz Schubert, si in cazul unei alte capodopere romantice prezente pe acest disc, Sonata in si minor de Franz Liszt.



Si, cred, exista si un sens propriu al cuvantului “calator” care i se potriveste lui Seong Jin Cho, un tanar pianist de 25 ani – pentru ca toti marii muzicieni sunt niste calatori, cu recitaluri si concerte la trei zile in alte colturi ale Pamantului. Sigur, in timpuri normale: acum si ei sunt acasa sau acolo unde au fost izolati de pandemia mondiala.
Seong Jin Cho este exemplul perfect al muzicianului asiatic care se bucura astazi de mare succes. Nu, nu este flamboiantul Lang Lang; este un artist mult mai introvertit, chiar daca in tara lui are statutul unui adevarat star. Are doar 25 ani si niste rezultate pe care altii le-au obtinut dupa decenii de cariera. Are tenacitatea si tehnicitatea care deriva din mostenirea sa sud-coreeana, insa si intelegerea muzicii dobandita la Conservatorul Superior de Muzica din Paris, student al unui foarte cunoscut pianist si profesor, Michel Beroff.

Seong Jin Cho a aparut in lumea mare a muzicii dupa ce a castigat in 2015 premiul I la Concursul Chopin de la Varsovia, unul dintre cele mai grele si relevante pentru pianisti, la nivel mondial. Primul sau disc pentru Deutsche Grammophon a cuprins chiar inregistrari cu evolutia sa din Concursul Chopin; au urmat apoi un alt album Chopin (2016), lucrari de Debussy (2017), un album Mozart (2018) si acum, acest disc mai neobisnuit, cu un repertoriu interesant alcatuit, reunind atat doua “hit-uri” ale repertoriului romantic pentru pian - Fantezia Wanderer de Schubert si Sonata in si minor de Liszt, dar si mai rar cantata Sonata op. 1 de Alban Berg. O lucrare tot intr-o curgere continua, asa cum sunt si opusurile lui Schubert si Liszt, compusa, se pare, in 1908, in care regasim un Alban Berg foarte tanar, cu accente impresioniste, dar si cu germenii limbajului dodecafonic care l-a consacrat ulterior drept unul dintre cei trei reprezentanti ai celei de a doua scoli vieneze.

Am remarcat cu interes si ca evolutia interpretului in cele trei lucrari de pe disc este alcatuita in trepte, culminand cu o exceptionala Sonata in si minor de Liszt. Aceasta lucrare este una dintre cele mai dificile dintre cele si-asa atat de dificile ale lui Liszt, care si-a conceput lucrarile pentru pianisti exceptionali, cum a fost el insusi. Insa avem aici nu doar dificultatea tehnica, acrobatica, pe care o intalnim si in studiile lui Liszt, de pilda, ci, mai ales, o dificultate de ordin expresiv. Seong Jin Cho stie perfect cand sa respire, cat trebuie sa dureze o pauza, cand trebuie sa fie avantat sau, dimpotriva, meditativ, pastrand logica unei constructii impresionante care se deruleaza pe parcursul unei jumatati de ora si care, la final, te lasa cu lacrimi in ochi.

Foarte bun in Chopin, exceptional in Debussy si uimitor in aceasta sonata de Liszt – un pianist sud-coreean de 25 ani, Seong Jin Cho, care scrie in prezent istorie. Si care s-a bucurat, printre altele, si de indrumarea marelui pianist roman Radu Lupu, poate unul dintre secretele performantei sale iesite din comun.

Discul Wanderer poate fi reascultat oricand, incepand cu data de 7 aprilie, pe site-ul proiectului Discurile anului 2020 de la www.romania-muzical.ro.

Seong Jin Cho

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate