Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Uite, barza! 2020 ia startul pe 10 iunie
(Viață)
• Din 10 iunie, Societatea Ornitologica Romana reia numaratoarea berzelor albe cu ajutorul aplicatiei Uite, barza!
• Recensamantul berzelor va fi realizat in perioada 10 iunie – 5 iulie 2020.
• 2019 a fost anul cu cele mai multe cuiburi recenzate cu ajutorul aplicatiei, peste 3000.
Editia din 2020 a proiectului Uite, barza! va debuta anul acesta mai devreme decat in precedentii 3 ani. Astfel, din 10 iunie, cu ajutorul aplicatiei, utilizatorii de smartphone-uri pot participa la numararea berzelor albe. Proiectul este implementat de Societatea Ornitologica Romana (SOR), cu sprijinul companiilor Enel din Romania.

„Anul acesta am decis sa schimbam putin perioada in care numaram berzele albe cu ajutorul aplicatiei Uite, barza! si sa dam startul mai repede. Astfel, recensamantul berzelor va avea loc in perioada 10 iunie – 5 iulie 2020. Schimbarea datei a fost determinata de faptul ca berzele se intorc mai repede la cuib si se modifica putin si perioada de cuibarire. Pana acum, cu ajutorul aplicatiei si a voluntarilor care au folosit-o, am reusit sa facem inventarul cuiburilor de berze si sa crestem gradul de protectie a acestei specii”,
a declarat coordonatorul proiectului derulat de SOR, Valentin Marin.

Cum folosim aplicatia?

Oricine are un smartphone poate descarca aplicatia Uite, barza!, disponibila atat pentru Android, cat si pentru IOS. Cand utilizatorul se afla in imediata apropiere a cuibul de barza, trebuie sa porneasca aplicatia si GPS-ul telefonului. Apoi, este necesara completarea catorva informatii: numar de pasari prezente, pe ce fel de constructie se afla cuibul si daca acesta este sau nu in pericol.

Aplicatia solicita si efectuarea unei fotografii a cuibului. Precizia localizarii este foarte importanta. Astfel, pozitia cuibului trebuie marcata prin intermediul GPS-ului cat mai aproape de stalp sau de suportul pe care se afla cuibul. Datele salvate in aplicatie pot fi trimise si ulterior daca nu exista conexiune la internet. De asemenea, berzele albe si puii trebuie numarati numai la cuib. Diferenta dintre pasarile adulte si pui este simpla: adultii au ciocul rosu, iar puii au ciocul negru.

Specialistii biologi vor verifica si confirma apoi datele incarcate in aplicatie. Pe baza informatiilor obtinute, la finalul campaniei de monitorizare, companiile Enel din Romania urmeaza sa amplaseze noi suporturi pentru cuiburile de barza, pe baza unui plan realizat impreuna cu specialistii SOR, in zonele unde companiile sale de distributie de energie electrica activeaza (Muntenia Sud, Dobrogea si Banat).
De asemenea, si in acest an, datele colectate prin aplicatia Uite,barza! vor ajunge si la ceilalti distribuitori de energie electrica din Romania. Societatea Ornitologica din Romania isi exprima speranta ca si acestia sa se implice in protejarea berzelor albe.
În afara numararii berzelor si a cuiburilor, utilizatorii aplicatiei pot semnala si incidente in care sunt implicate berzele albe, cum sunt, spre exemplu, electrocutarile sau coliziunile. Aplicatia permite preluarea datelor GPS si realizarea unei fotografii cu incidentul. Informatiile colectate vor fi introduse in baza de date a SOR, urmand apoi sa se realizeze o harta de senzitivitate. Pe baza acesteia, distribuitorii de energie electrica pot afla cu precizie care sunt liniile unde este nevoie de teci izolatoare sau de semnalizatoare, pentru a se evita in viitor coliziunile si electrocutarea pasarilor.

4 ani de Uite, barza!

In 2020, proiectul Uite, barza! intra in cel de-al patrulea an in care implica voluntari din toata tara in protejarea berzelor albe. Datorita volumului semnificativ de informatii inregistrate de catre utilizatori incepand cu anul 2017, aplicatia reprezinta un instrument important pentru ornitologi si efortul lor de protejare a berzelor albe.
Din 2017 pana in prezent, aplicatia Uite, barza! a avut peste 9.000 de utilizatori, iar in iulie 2019 a fost pe primul loc in categoria „Calatorii si aplicatii locale” din Google Play.

Barza alba - Emil Todorov

Societatea Ornitologica Romana (SOR) este cea mai importanta organizatie independenta de conservare a pasarilor din Romania. Un ONG premiat, SOR lucreaza pentru a proteja pasarile salbatice si habitatele lor in Romania de 30 de ani. Misiunea noastra este sa ne asiguram ca populatiile noastre unice de pasari sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale Romaniei nu sunt exploatate si distruse de evolutiile daunatoare. Dorim sa ii inspiram pe oameni sa contribuie la protejarea pasarilor si a habitatelor din Romania si, cu ajutorul lor, sa ne asiguram ca si generatiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Enel este o companie energetica multinationala, unul dintre liderii integrati pe pietele globale de electricitate, gaze naturale si energii din surse regenerabile. Enel este una dintre cele mai mari companii de utilitati din Europa dupa capitalizarea de piata si EBITDA raportat. Grupul Enel activeaza in peste 30 de tari din lume, avand o capacitate instalata neta de productie de energie de circa 88 GW. Enel distribuie electricitate printr-o retea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 74 de milioane de clienti casnici si companii in toata lumea, care reprezinta cea mai mare baza de clienti comparativ cu firmele europene din domeniu. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power opereaza unitati de productie cu o capacitate instalata de peste 46 GW din surse eoliene, solare, geo-termale si hidro in Europa, cele doua Americi, Africa, Asia si Australia. Enel X, divizia globala de afaceri a Enel dedicata serviciilor energetice avansate, este liderul mondial in solutii de echilibrare a retelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate totala de peste 6 GW gestionata la nivel global; compania a instalat 110 MW de capacitate de stocare, iar in sectorul mobilitatii electrice, in jur de 80.000 de puncte publice si private de incarcare a vehiculelor electrice pe tot globul.
Enel Romania este unul dintre cei mai mari investitori privati in domeniul energetic, cu operatiuni in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dar si al productiei de energie electrica din surse regenerabile, prezent pe piata din Romania din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajati in Romania si ofera servicii unui numar de 3 milioane de clienti. Companiile E-Distributie opereaza retele cu o lungime totala de aproximativ 128.000 de kilometri in trei zone importante ale tarii: Muntenia Sud (inclusiv Bucuresti), Banat si Dobrogea, acoperind o treime din piata locala de distributie, si dezvolta un program de investitii pentru imbunatatirea calitatii serviciilor, a sigurantei si performantei retelelor si implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate