Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Leitmotivul unei veri – Elgar. Cu Nicola Benedetti și Daniel Barenboim
(Muzică)
Edward Elgar (1857-1934) este unul dintre cei mai cunoscuti compozitori britanici. Dupa Henry Purcell, el este primul compozitor nascut pe pamant britanic care a avut un cuvant important de spus in cultura mondiala.
Cu toate acestea, e adevarata observatia lui Daniel Barenboim, aparuta de curand in ziarul New York Times: “Daca Elgar nu s-ar fi nascut, dezvoltarea muzicii ar fi fost aceeasi”. Insa, adauga Barenboim, “exista o calitate unica in muzica lui care imi vorbeste direct: ceva care tine de emotie, in cel mai bun sens al cuvantului. Ceva foarte adanc si foarte sincer care are legatura, presupun, cu limbajul sau armonic, care difera de cel al altor compozitori. Cel mai apropiat ii este Richard Strauss.”

Intamplarea face ca pe parcursul verii 2020, atat de atipice in istoria ultimilor 100 ani data fiind situatia pandemica, sa fie lansate doua discuri cu muzica lui Elgar, fara niciun context aniversar sau comemorativ, ci doar pentru ca muzica lui Elgar a fost aleasa de doi cunoscuti muzicieni: violonista Nicola Benedetti si dirijorul Daniel Barenboim. O intamplare oarecum premonitorie (desigur ca programul de pe discuri a fost stabilit cu mult timp inainte de 2020, cand o pandemie viitoare nu putea fi intuita): muzica lui Elgar descrie foarte bine atmosfera finalului perioadei victoriene, cu un ochi catre trecutul secolului al XIX-lea si spectrul amenintator al primului razboi mondial. Era inca o perioada fericita, urmata de o puternica tulburare si o mare schimbare, ce a intervenit dupa primul razboi mondial – seamana foarte mult cu perioada pe care o traim acum noi insine.

Nicola Benedetti

Elgar, Concertul pentru vioara si orchestra, Nicola Benedetti

Elgar a fost considerat, dupa al doilea razboi mondial, un compozitor perimat si era foarte rar cantat chiar si in tara lui natala. Mai putin concertul sau pentru vioara si orchestra, care de la premiera din 1910, s-a bucurat de succes, reconfirmat incepand cu secolul XXI, cand mari violonisti au inclus acest dificil concert in repertoriile lor. O muzica foarte frumoasa, dar o adevarata provocare pentru solisti – aproape 50 minute cu o muzica densa, un dialog permanent intre solist si o orchestra compacta si viguroasa.
Pe 7 august a aparut un nou disc cu acest concert ce merita ascultat macar o data in viata. Interpretarea este semnata de violonista britanica Nicola Benedetti si Orchestra Filarmonicii din Londra, condusa de Vladimir Jurowski.

Nicola Benedetti este solista de pe discul realizat impreuna cu dirijorul roman Cristian Macelaru, cu lucrari de Wynton Marsalis, care anul acesta a primit un premiu Grammy. Vladimir Jurowski este directorul artistic al Festivalului George Enescu. In Concertul lui Elgar de pe acest disc, cred ca tocmai conceptia lui Vladimir Jurowski este hotaratoare in asigurarea unei interpretari memorabile. Este imposibil sa nu fii entuziasmat de aceasta viziune foarte bine construita, cu o orchestra impecabil condusa, maleabila si foarte expresiva, care face lumina intr-o partitura plina de meandre.

Am apreciat-o inca mai mult pe Nicola Benedetti in cele trei miniaturi de Elgar care completeaza acest disc, printre care celebrul Salut d’amour. Alaturi de pianistul Petr Limonov, ea stie sa descrie exact lumea lui Elgar, cu un parfum nostalgic, poate usor desueta, dar plina de emotie reala. O incantare!

Elgar si Daniel Barenboim

Daniel Barenboim este cel mai cunoscut dintre dirijorii contemporani non-britanici care au promovat muzica lui Elgar, la nivel mondial. Primele sale inregistrari orchestrale cu muzica de Elgar au aparut in urma cu 40 ani, cand lucra impreuna cu sotia sa, regretata violoncelista Jacqueline du Pré. Incepand cu 2013, a reluat acest repertoriu si 5 discuri aparute la casa Decca sunt expresia interesului sau pentru muzica lui Elgar, toate realizate in compania Capelei de stat din Berlin, unde a fost numit dirijor pe viata. Capela de stat din Berlin, care in 2020 si-a aniversat 450 ani de existenta, este, de altfel, singura orchestra non-britanica cunoscuta pentru faptul ca a interpretat la BBC Proms, in acelasi an, ambele simfonii de Edward Elgar.

Din 2013 pana astazi, Barenboim a inregistrat versiuni noi pentru Concertul pentru violoncel si orchestra (cu Alisa Weilerstein solista), Simfoniile I si II, oratoriul “Visul lui Gerontiu”. In 24 iulie 2020 a fost lansat al cincilea disc al seriei, cuprinzand ciclul de lieduri “Tablouri marine” – “Sea Pictures” si Studiul simfonic “Falstaff”. Ambele, inregistrate in concerte live din decembrie 2019 ce au avut loc la Opera de stat din Berlin.

Solista ciclului de lieduri “Tablouri marine” este binecunoscuta mezzosoprana letona Elina Garanca; nu se afla intr-un varf de forma in decembrie 2019, surprizand cu inconsistenta vocii in registrul grav. Insa este o oportunitate importanta de a asculta aceasta lucrare rar abordata, un ciclu alcatuit din 5 lieduri care surprind imagini diverse cu tematica marina: unul nocturn, altul exotic, dintr-un recif de corali, de exemplu.

Si Studiul simfonic “Falstaff” de Elgar ar merita sa fie cantat mai des, o lucrare pe care Barenboim o descrie ca fiind aproape de poemul simfonic Till Eulenspiegel de Richard Strauss, o lucrare colorata si interesanta.
In aceasta vara, ne dam seama ca lumea asa o stiam nu mai este: altceva ne asteapta la orizont, dar nu stim inca ce. Elgar, cu mai bine 100 ani in urma, exact despre acest lucru vorbea in lucrarile sale - privind cu nostalgie in urma catre trecut. Un mare romantic, ramas poate in urma vremurilor sale, insa ce ar fi viata fara un pic de romantism?

Discul semnat de Nicola Benedetti a fost difuzat de Radio Romania Muzical si poate fi ascultat pe site-ul proiectului Discurile anului 2020. http://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2020/

Discul lui Daniel Barenboim poate fi ascultat la Radio Romania Muzical luni, 24 august, de la ora 19.00, ulterior, pe site-ul aceluiasi proiect Discurile anului 2020.
Ambele productii sunt disponibile pe platformele de streaming online.

Daniel Barenboim Sea Pictures

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate