Fundația Hope and Homes for Children este susținută de Nuclearelectrica în cadrul programului de prevenire a separării copilului de familie | |
(Viață) |
Hope and Homes for Children a inceput colaborarea cu compania Nuclearelectrica in ianuarie 2020, in cadrul programului de prevenire a separarii copilului de familie. 16 copii din 8 familii au fost sprijiniti pana in prezent pentru imbunatatirea nivelului de trai si pentru rezolvarea acelor probleme acute care ar fi putut duce la ruperea lor de familie si institutionalizarea in centre de plasament. |
Cu sprijinul Nuclearelectrica, copiii sunt in prezent alaturi de parintii lor, iar conditiile de trai ale familiilor s-au imbunatatit.
In cadrul programului de prevenire, nevoile fiecarei familii incluse in program au fost atent evaluate si analizate de specialistii Hope and Homes for Children pe baza unui set de instrumente care se concentreaza pe 6 arii de bunastare a familiei, care includ sanatate, educatie, conditii de locuit, venituri si relatiile familiei cu comunitatea. Interventiile Fundatiei au fost apoi adaptate nevoilor specifice ale fiecarei familii si au inclus servicii de consiliere si sprijin material in valoare totala de 20.000 de lei oferit de Nuclearelectrica.
„Aceasta perioada pandemica dominata de frica si de tot mai multe incertitudini a lovit din plin familiile care traiau deja in saracie. Suspendarea sau chiar pierderea locului de munca s-a resimtit pentru numeroase familii ca o lovitura fatala venita dupa multe alte incercari, iar pierderea copiilor devenea doar o chestiune de timp. Viziunea noastra este aceea a unei lumi in care niciun copil nu va mai trebui sa treaca prin cosmarul institutionalizarii, iar in munca noastra de zi cu zi ne intalnim frecvent cu familii ajunse la capatul puterilor dar si cu parteneri care ne intind o mana de ajutor. Multumim Nuclearelectrica ca s-a alaturat eforturilor noastre si speram sa ne ramana alaturi si in interventiile viitoare.”
- Stefan Darabus, Director regional, Europa Centrala si de Sud, Hope and Homes for Children
Interventiile Hope and Homes for Children trebuie sa continue, pentru ca numeroase familii care traiesc in saracie extrema au nevoie de sprijin pentru a ramane impreuna.
„In anul 2019, Nuclearelectrica a demarat un amplu program de responsabilitate sociala corporatista, dedicat sustinerii categoriilor defavorizate, promovarii talentelor si imbunatatirii conditiilor de trai pentru un numar cat mai mare de romani. Proiectul Hope and Homes for Children a reusit sa ofere solutii concrete la probleme sociale fundamentale precum unitatea familiei, educatia copiilor, preventia abandonului scolar. Aceasta celula de baza – familia, este direct corelata cu sanatatea si prosperitatea unei societati si ne bucuram ca am avut prilejul de a ne implica in acest proiect umanitar. Suntem constienti de faptul ca exista o legatura indisolubila intre dezvoltarea economica si cea sociala si investim in crearea conditiilor pentru o crestere armonioasa a Romaniei pe toate planurile.”
- Cosmin Ghita, Director General SN Nuclearelectrica SA.
Prin programul de prevenire a separarii copilului de familie, Hope and Homes for Children a ajutat pana in prezent 33.482 de copii sa ramana alaturi de familiile lor, iar 1.335 de copii au fost reintegrati in familiile lor. Programul de prevenire a separarii copilului de familie este complementar si esential pentru programul de inchidere a institutiilor de tip vechi deoarece, pe masura ce copiii sunt scosi din orfelinate, este important ca alti copii sa nu le ia locul. In cei 22 de ani de activitate in Romania, expertii Hope and Homes for Children au intervenit pentru prevenirea abandonului familial in 27 de judete si au desfasurat actiuni de reintegrare a copiilor in familii in 25 de judete.
Fundatia Hope and Homes for Children activeaza in Romania din 1998, timp in care a contribuit in mod direct sau indirect la inchiderea a 58 de centre de plasament de tip vechi (orfelinate), in timp ce alte 15 sunt in curs de inchidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care si case de tip familial, care le permit o viata apropiata de normalitate. Prin eforturile Fundatiei si ale partenerilor sai, au fost dezvoltate 110 case de tip familial, 5.967 copii au fost scosi din orfelinate, iar alti 448 urmeaza sa paraseasca orfelinatele in curs de inchidere.
In acelasi timp, Fundatia activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor in care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 33.482 de copii au fost salvati de la ruperea de familie, peste 1.672 de tineri au fost sprijiniti pentru o viata independenta, 2.026 de copii au fost primiti in centrele de zi, iar 972 in centrele de primire in regim de urgenta. 9.272 de membri de personal din sistemul de protectie al copilului au fost instruiti de Hope and Homes for Children.
Pana in acest moment, peste 57.000 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children Romania, al carei obiectiv este ca pana in 2027 sa fie eliminata institutionalizarea copiilor in tara noastra. Mai multe informatii la www.hopeandhomes.ro.
.
| |
|
|