Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
“colectiv” câștigă Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar și este nominalizat alături de alte două filme pentru distincția LUX – the European Audience Film
(Cinema)
“colectiv”, documentarul regizat de Alexander Nanau, a castigat ieri seara Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel Mai Bun Film Documentar in cadrul celei de-a 33-a editii a galei European Film Awards. De asemenea, a fost nominalizat alaturi de “Another Round” si “Corpus Cristi” pentru distinctia LUX Audience Film Award.
"Faptul ca votul majoritar al Academiei Europene de Film din anul acesta teribil pentru noi toti a venit catre filmul “colectiv” este pentru mine mai ales o recunoastere a importantei jurnalismului in societatea noastra, o recunoastere a curajului avertizorilor de integritate, o recunoastere a dreptului cetatenilor zilelor noastre de a fi respectati si protejati de politicienii statelor lor", a declarat regizorul Alexander Nanau.

This image has an empty alt attribute; its file name is alexander-nanau_credit-foto-alex-galmeanu.jpg
Alexander Nanau

”colectiv” este primul documentar romanesc castigator la European Film Awards. Fondata in 1988, Academia reuneste peste 3,800 de cineasti din Europa.

LUX Prize a fost creat acum 13 de Parlamentul European pentru a sustine difuzarea filmelor europene. Cele 3 filme finaliste vor fi subtitrate in cele 24 de limbi oficiale ale UE, astfel incat spectatorii din intreaga Europa sa poata viziona filmele nominalizate. Pana pe 28 aprilie, cand va fi desemnat castigatorul, publicul si deputatii din Parlamentul European pot vor vota online, ambele voturi contand 50%. LUX Audience Film Award este sustinut de Academia Europeana de Film, in parteneriat cu Comisia Europeana, Creative Europe si Europa Cinemas.

“colectiv” in regia lui Alexander Nanau, este propunerea Romaniei la premiile OSCAR® 2021, sectiunea "Cel mai bun lungmetraj international". Este pentru prima data cand un documentar este propunerea Romaniei in competitia pentru premiile Academiei Americane de Film. In plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures si Participant, vor inscrie filmul si pentru sectiunea "Cel mai bun film documentar".

Filmul a obtinut titlul de cel mai bun documentar in cadrul mai multor festivaluri internationale de film, printre care “It's All True”- Brazilia, “Hamptons International Film Festival”- SUA, “Docville”- Belgia, “DocAviv Film Festival”- Israel, “Zürich Film Festival”- Elvetia, sau “Luxembourg Film festival”- Luxemburg.

Premiera mondiala a filmului a avut loc anul trecut in cadrul Festivalului International de Film de la Venetia, iar premiera nord-americana la Toronto International Film Festival. „colectiv” a fost si in selectia oficiala din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020 si a facut parte din selectia mai multor festivaluri internationale, printre care New Directors/New Films, IDFA, True/False, CPH DOX, San Francisco International Film Festival, Göteborg International Film Festival sau Full Frame.

“colectiv” a fost lansat in SUA pe 20 noiembrie de catre Magnolia Pictures si Participant, in aceeasi zi in care distribuitorul Dogwoof a lansat filmul in Marea Britanie si Irlanda. In plus, filmul a intrat in cinematografe si VOD in mai multe tari in aceasta toamna, printre care si Franta, Germania, Israel, Belgia, Olanda si Elvetia. Filmul va fi disponibil in 20 de tari si prin intermediul HBO Europe.

Distributia in cinematografele din Romania a fost realizata de catre Bad Unicorn. „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, in coproductie cu Samsa Film Luxembourg si HBO Europe, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund si Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elvetia, RSI - Elvetia si YES Docu - Israel

This image has an empty alt attribute; its file name is colectiv.jpg

Alexander Nanau, laureat in 2020 al premiului ”Robert si Anne Drew” pentru Excelenta in documentar in cadrul DOC NYC este regizor si producator germano-roman. A studiat regia la Academia Germana de Film si Televiziune din Berlin (DFFB) si este detinatorul a doua burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Arta (Akademie der Künste) din Berlin. In 2007 a infiintat in Romania casa de productie Alexander Nanau Production. Filmul sau documentar, „Lumea vazuta de Ion B.”, a castigat, in 2010, premiul Emmy International la categoria „Arts Programming”, iar „Toto si surorile lui”, urmatorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film in 2015. Cel din urma a avut o distributie internationala numeroasa si a avut succes in randul festivalurilor din intreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat in Afganistan, care a avut premiera la Cannes in 2017, in selectia Quinzaine des Réalisateurs.

Despre HBO Europe
In Europa, HBO ofera programe abonatilor prin intermediul a cinci servicii care acopera 21 de tari. In Europa Centrala HBO este disponibil direct abonatilor si prin operatori din Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Polonia, Romania, Bulgaria, Slovenia, Croatia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Bosnia & Hertegovina si Moldova. In Scandinavia, HBO Nordic (The Home of Series) ofera un serviciu premium SVOD direct consumatorilor si prin operatori-parteneri in Suedia, Norvegia, Finlanda si Danemarca. In Spania, HBO España este disponibil ca serviciu SVOD si prin parteneriatul exclusiv cu Vodafone Spania. In Tarile Baltice, continutul HBO este disponibil prin partenerul exclusiv Telia in Estonia, Letonia si Lituania.In februarie 2019, HBO Portugalia a fost lansat ca un serviciu de SVOD direct catre abonati si prin parteneriatul exclusiv cu Vodafone Portugalia. HBO Europe produce continut original local in Europa Centrala din 2010, iar din 2016 si-a extins activitatea de productie in Scandinavia si Spania.

Despre Samsa Film
Samsa Film a fost infiintata in 1986 in Luxemburg. Este, dupa marimea companiei si numarul de filme produse, cea mai mare casa de productie din tara. Samsa a produs peste 80 de filme de lung metraj, pe langa documentare si scurt metraje, multe dintre ele premiate in festivaluri internationale ca Berlin, Cannes, Venetia, San Sebastian si Toronto. Dupa mai bine de 30 de ani de succes, Samsa este unul dintre principalele companii independente agregatoare de continut din Europa.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate