Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 decembrie 2024
Recomandări
Festivalul Internațional George Enescu 2021: Numai împreună putem construi „O istorie din iubire”
(Muzică)
Festivalul este planificat sa aiba loc conform calendarului, intre 28 august si 26 septembrie 2021 * Durata record – 4 saptamani * 4.700 de artisti romani si straini - muzicieni si ansambluri renumite * Biletele si abonamentele se vor pune in vanzare in iunie * Organizatorii pregatesc urmarirea concertelor in salile de spectacol si online * Cel mai mare numar de lucrari enesciene prezentat vreodata in Festival * Pandemia poate duce la schimbari de program.
Festivalul International George Enescu 2021 este programat sa aiba loc intre 28 august si 26 septembrie 2021, cu un program artistic exceptional, sustinut de 4700 de artisti straini si romani, pe o durata record de 4 saptamani, dar si cu masuri care sa reduca riscurile de sanatate pentru spectatori, artisti, organizatori si jurnalisti.

Anuntul a fost facut in data de 9 martie, in cadrul unei conferinte de presa, la care au participat ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu; consilierul prezidential Sergiu Nistor, col. dr. Valeriu Gheorhita, presedintele Comitetului National pentru Vaccinare, Vladimir Jurowski, directorul artistic al Festivalului, Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului si Claudiu Popa, managing director Eventim.

Va fi o editie care sa readuca in viata tuturor bucuria sarbatorii. Festivalul Enescu 2021 va celebra 140 de ani de la nasterea lui George Enescu si de aceea va oferi publicului cel mai amplu program de lucrari enesciene din istoria sa, interpretate de artisti si orchestre internationale – 42, incluzand aici si cele cinci simfonii. Va fi in egala masura o editie jubiliara, deoarece Festivalul ajunge in acest an la cea de-a 25-a editie.

„Prin tema de comunicare din acest an, precum si prin modul in care incearca sa infrunte pandemia, Festivalul Enescu va pune in lumina secretul care l-a facut posibil in cei 63 de ani de existenta, uneori in conditii extraordinar de grele:  implicarea organizatiilor, a institutiilor si a oamenilor – artisti, spectatori, specialisti – care apreciaza si iubesc muzica clasica, muzica lui George Enescu si proiectul Festivalului Enescu in sine. De aceea, la cea de-a 25 a editie a sa, Festivalul Enescu va arata cum se construieste „o istorie din iubire”. Iar pandemia ne forteaza mai mult ca niciodata sa strangem randurile, sa gasim solutii si sa ne adaptam, in loc sa inchidem portile celui mai important eveniment cultural international pe care il organizeaza Romania”,
a declarat presei Oana Marinescu, Directorul de Comunicare al Festivalului Enescu.

Muzica nu ne serveste doar ca divertisment, ca hrana pentru suflet, ci serveste si ca un comunicator foarte important intre oameni, asa ca in aceste vremuri dificile ale pandemiei, lumea are nevoie de frumusete, de muzica, de cultura. Lumea are, prin aceasta, nevoie de Festivalul Enescu. Avem nevoie de public, de artisti si de sprijinul autoritatilor si al tuturor sponsorilor. Va indemn sa considerati importanta acestui Festival, in special anul acesta, atat din perspectiva istoriei sale ilustre, cat mai ales din perspectiva viitorului culturii in aceasta lume. Pandemia nu va dura pentru totdeauna. Odata ce ne vom afla in lumea post-Corona, vom simti si mai mult nevoia de hrana culturala pentru inimile, mintile si sufletele noastre. Prin urmare, va rugam sa faceti tot posibilul, asa cum si noi facem tot ce este necesar si posibil de partea noastra, pentru a face acest Festival o realitate, pentru a-l face la fel de colorat si de divers pe cat l-am anuntat,”
a subliniat Vladimir Jurowski, Director Artistic al Festivalului, in mesajul sau.

Spre deosebire de celelalte editii, Festivalul Enescu 2021 va trece printr-o serie de transformari si adaptari, pentru a face fata provocarilor pandemiei. In primul rand, cele 66 de concerte sunt organizate in patru serii:
*    Mari Orchestre ale Lumii (concerte desfasurate la Sala Palatului)
*    Concerte si Recitaluri (la Ateneul Roman, dupa amiaza)
*    Muzica Secolului XXI (la Sala Radio)
*    Enescu si Contemporanii (concerte de dimineata, la Sala Auditorium)

Organizatorii au renuntat la Seria Concertelor de la Miezul Noptii, care se desfasura traditional tot la Ateneul Roman, incepand cu orele 22.30, pentru a reduce aglomeratia in acest spatiu si pentru a permite aerisirea si igienizarea adecvata intre concerte si repetitii.

Din motive de pandemie este posibil ca programul sa sufere unele modificari pana in septembrie. Din acest motiv, organizatorii ii roaga pe iubitorii muzicii sa inteleaga ca astfel de schimbari vor fi generate doar de situatii speciale sau de urgenta, in conditiile incertitudinii pandemiei.

De asemenea, desi organizatorii, in colaborare cu toate institutiile abilitate, colaboreaza pentru a gasi cele mai bune conditii de organizare a concertelor in sala fara sa fie puse in pericol viata si sanatatea participantilor si a artistilor, incertitudinile legate de situatia epidemiologica fac ca modul concret in care se va desfasura Festivalul sa fie anuntat ulterior, cel mai probabil in luna mai 2021, iar vanzarea de bilete si abonamente este programata sa inceapa in luna iunie 2021.

Numarul de locuri in salile de concerte va fi mai redus, tot din motive de siguranta sanitara. Pentru achizitionarea de abonamente, va fi organizata o loterie, conform procedurilor internationale, care sa asigure echitate in distribuirea acestora. Detaliile complete despre loterie vor fi puse la dispozitie in luna mai, dupa ce vom sti mai clar cum vom proceda cu accesul in salile de concerte. Pana atunci, prezentarea generala a procedurii poate fi consultata aici.

Pe langa concertele in sala, Festivalul Enescu 2021 va oferi acces la concertele sale si in varianta online, pentru publicul din intreaga lume, in sistem pay-per-view. Este prima oara cand Festivalul recurge la acest sistem. Fondurile stranse vor fi folosite pentru a acoperi cheltuieli de organizare si drepturile de proprietate intelectuala ale artistilor.

Biletele si abonamentele vor fi puse in vanzare in luna iunie, prin www.festivalenescu.ro si www.eventim.ro.

Cateva din cele mai importante elemente din programul Festivalului Enescu 2021



*    Cea mai consistenta interpretare a lucrarilor lui George Enescu: 42 de interpretari, inclusiv toate cele 5 simfonii, care vor fi prezente in interpretari ale unor orchestre internationale. Toate orchestrele  internationale prezente in Festival au in program o lucrare de George Enescu.

*    Va fi un „dialog” Enescu-Stravinsky – intrucat anul acesta se implinesc 50 de ani de la moartea lui Igor Stravinsky:

#    Simfonia a 5-a de Enescu (in aranjament final de Pascal Bentoiu) este in Program impreuna cu doua lucrari de Stravinsky prezentate in premiera: "The Flood" (Potopul) si "Les Noces" (Nunta), concert sustinut de Orchestra Simfonica Radio Berlin, dirijata de Vladimir Jurowski, si de Corul Filarmonicii Enescu. Les Noces este o lucrare foarte dificil de organizat, pentru ca e cu patru piane. Solistii la pian vor fi patru tineri romani: Daniel Ciobanu, Andrei Licaret, Mihai Ritivoiu si Alexandra Silocea.

#    Simfonia a 2-a de Enescu este in Program impreuna cu Concertul  pentru vioara in re major al lui Stravinsky, in interpretarea Baltic Sea Philharmonic Orchestra.

#    In al doilea concert al Orchestrei Simfonice Radio Berlin, dirijata de Vladimir Jurowski, programul include Concertul pentru pian de Stravinsky, care il va avea ca solist pe Laureatul editiei 2020/21  al Concursului  George Enescu, Sectiunea Pian 

*    Exemple de mari orchestre programate in Festival:  Orchestra Filarmonicii George Enescu va concerta in Gala de Deschidere a Festivalului sub bagheta dirijorului Paavo Järvi;  Orchestra si Corul Teatrului Mariinsky, cu Valery Gergiev dirijor; London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, Academy of St Martin in the Fields, Philharmonia London, Simfonia of London, London Mozart Players; Orchestra Israel Philharmonic va concerta sub bagheta noului sau dirijor, Lahav Shani; Orchestra Nationala a Frantei, dirijata de noul ei director, Cristian Macelaru; Filarmonica din München cu Valery Gergiev dirijor; Orchestra Del Teatro Alla Scala din Milano, cu un program special si cu un dirijor care vine pentru prima data in Romania, Andrés Orozco-Estrada; Orchestra Les Dissonances, cu David Grimal dirijor si solist; Royal Concertgebouw Orchestra cu dirijori diferiti pentru cele doua concerte sustinute – Daniel Harding si Alan Gilbert.

*    Solisti cunoscuti: Maxim Vengerov; Patricia Kopatchinskaja; Violoncelista americana Alisa Weilerstein, care vine pentru prima data in Romania, impreuna cu orchestra sa de camera The Trondheim Soloists; Fratii Renaud Capuçon (vioara) si Gautier Capuçon (violoncel); Violonistii Leonidas Kavakos, Dmitry Sitkovetsky; Contratenorul Philippe Jaroussky; Mezzo-soprana Joyce DiDonato si soprana Sonya Yoncheva; La pian sunt anuntati artisti de prestigiu, care au mai fost prezenti in Festival: Martha Argerich, Jean Yves Thibaudet, Yuja Wang, Khatia Buniatishvili, Maria João Pires, Kirill Gerstein.

*    Doua lucrari cu narator: Robert Powell (celebru pentru rolul sau din filmul lui Franco Zeffirelli, ‘Jesus of Nazareth’ - 1977) va fi naratorul in “Oedipus Rex” de Stravinsky, cu Mariinsky Theatre Orchestra and Choir, dirijor Valery Gergiev si in Suita “Peer Gynt” a lui Grieg, cu Opéra de Marseille, dirijata de Gabriel Bebeselea.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate