Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
26 aprilie 2024
Recomandări
Campanie de strângere de fonduri pentru cărți destinate bibliotecilor din provincie, derulată de Asociația De Basm
(Viață)
Incepand de luna aceasta, Asociatia De Basm, cea mai cunoscuta institutie autohtona ce promoveaza literatura romana contemporana pentru copii si tineret, deruleaza o ampla campanie de strangere de fonduri pentru achizitia de carti destinate bibliotecilor din patru localitati: Aninoasa si Moraresti din judetul Arges, Titu si Contesti din judetul Dambovita. Initiativa este motivata de cele mai recente statistici care arata ca, in mediul rural, numarul bibliotecilor este intr-o scadere accentuata, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica.
In plus, doar 60% dintre scoli au biblioteca proprie, dupa cum arata datele din Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila 2030.
 
Planul Asociatiei De Basm este sa le ofere copiilor din cele patru localitati un fond de carte actual, participand astfel la atenuarea decalajelor in ceea ce priveste accesul la educatie. Bibliotecile din Aninoasa, Moraresti, Titu si Contesti au un fond de carte redus si invechit, din care lipsesc aproape in totalitate volumele semnate de autorii contemporani de carti pentru copii si adolescenti. In spatiul bibliotecilor au fost organizate putine evenimente culturale pentru copii si au fost vizitate doar de unul sau doi scriitori pentru copii in ultimii zece ani.
 
Selectia cartilor ce vor constitui fondul de carte donat are in vedere preocuparile pe care le au copiii la aceasta varsta (6-10 ani), anume, dorinta de a lega prietenii, de a fi impreuna, de a-si descoperi si dezvolta talentele. Este vorba despre carti care spun povesti despre toleranta, perseverenta si incredere in sine, atat de necesare mai ales celor care cresc in medii defavorizate cultural. Toti cei interesati sa sustina aceasta initiativa a Asociatiei De Basm sunt invitati sa acceseze site-ul oficial al asociatiei (debasm.ro).
 
Campania de strangere fonduri pentru achizitia de carti este parte a unui proiect mai amplu initiat de Asociatia De Basm, care se va derula de-a lungul intregului an 2022. Sub motto-ul Joaca-ti cartea!, campania de strangere fonduri si de donare de carti va fi urmata de o serie de ateliere educative interactive, concepute si coordonate de nume cunoscute ale literaturii romane pentru copii si tineret, ateliere al caror format va fi transpus intr-un kit pedagogic.
 

„Misiunea noastra este aceea de a le oferi copiilor din zonele defavorizate o sansa in plus la educatie, prin dotarea bibliotecilor si organizarea de ateliere creative.

Veniti alaturi de noi in proiectul Joaca-ti cartea!, o initiativa care va duce povestile in bibliotecile comunale si le va da copiilor incredere in fortele si in sansele lor!”,
au declarat reprezentantele Asociatiei De Basm.
 
Intregul proiect se va derula in jurul a trei teme care se regasesc in viata de zi cu zi a fiecarui copil si care ii vor defini parcursul in viata: toleranta, prietenia si increderea in sine. Proiectul se inscrie in sfera educatiei prin cultura si este un demers interactiv care imbina invatarea prin activitati practice de tip artistic (scriere creativa, storytelling, tehnici de ilustratie) cu descoperirea si incurajarea abilitatilor personale, cu analiza critica si opiniile personale, stimuland implicarea, participarea activa a copiilor si dialogul liber.

Primul partener care s-a alaturat acestui proiect este Grupul Editorial ART, care va dona carti catre bibliotecile din cele patru localitati.
 
________________________________________
De Basm. Asociatia scriitorilor pentru copii si adolescenti din Romania este o organizatie neguvernamentala, infiintata in 2018, din dorinta de a promova cat mai eficient literatura nationala contemporana pentru copii si adolescenti. Asociatia isi propune sa reprezinte la nivel institutional interesele autorilor de literatura pentru copii, dar si sa deruleze activitati si programe in zona cultural-educativa, prin care literatura contemporana de profil din Romania sa fie promovata, incurajata si racordata la circuitul international.
Una dintre prioritatile De Basm o reprezinta difuzarea literaturii contemporane in randul copiilor si parintilor in zone defavorizate din punct de vedere cultural. Fie ca a fost vorba de participarile in caravane – Caravana Nesupusele (2019), ateliere creative si lansari de carte in 39 de localitati din Romania; Caravana De Basm (2020), ateliere in comunitati defavorizate, in scoli rurale in care invata impreuna copii romi si romani; Caravana De Basm in Oltenia de sub munte (2021), ateliere de scriere creativa in sase sate din judetul Valcea – de intalnirile si dezbaterile din cadrul Festivalului International LittleLIT, menit sa conecteze literatura contemporana pentru copii din Romania la cea internationala, de proiectul de promovare a culturii scrise „Noi facem povesti” prin care copii din 18 sate ale Romaniei s-au intalnit online cu scriitori romani de literatura pentru copii sau de participarea la targurile nationale si internationale de profil, scriitorii Asociatiei De Basm au cautat cu fiecare ocazie sa demonstreze ca literatura pentru copii nu reprezinta un gen minor, ci unul care poate sta de drept in cadrul marii literaturi.
 

***

Proiectul, realizat cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural National (AFCN), nu reprezinta in mod necesar pozitia AFCN. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
 

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate