Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 decembrie 2024
Recomandări
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere pornind de la o carte esențială a cinemaului, organizată de Editura UNATC PRESS
(Arte vizuale)
UNATC PRESS, editura Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica „I L Caragiale” din Bucuresti, organizeaza la finalul saptamanii viitoare, alaturi de Editura Polirom, o ampla dezbatere cu tema „Culturi cinematografice contemporane”: vineri, 6 mai, incepand cu ora 16.00, la sediul institutiei din strada Matei Voievod 75-77.

Un dialog deschis, cu oameni care iubesc filmul, pornind de la editia in limba romana a volumului Ce este cinematograful?, de André Bazin, co-editare UNATC PRESS si Polirom, coordonata de Andrei Gorzo, critic de film si cadru didactic UNATC. Despre felurile contemporane de a concepe cinemaul, in noul context cultural si tehnologic, pornind de la aceasta carte clasica semnata de cel mai mare critic si teoretician al domeniului, intr-un dialog moderat de jurnalistul cultural Matei Martin.
 
La dezbatere vor fi prezenti cei patru traducatori ai volumului din echipa UNATC – Andrei Gorzo, Andrei Rus, Gabriela Filippi, Andreea Chiper –, alaturi de Liviu Lucaci, rectorul Universitatii, Oana Boca Stanescu, coordonatoarea UNATC PRESS, si Dan Croitoru, director editorial Polirom.
 
Proiectul de traducere in limba romana a celor patru volume reunite in seria Qu'est-ce que le cinéma? de André Bazin reprezinta un eveniment editorial si un gest de recuperare culturala absolut necesar.  Volumul care sta la baza evenimentului din data de 6 mai reuneste primele doua titluri ale editiei franceze. Lista traducatorilor prezentului volum este completata de Andreea Ratiu. Celelalte doua titluri ale editiei originale vor constitui corpusul unei noi editii in limba romana, publicata de asemenea in coeditare UNATC PRESS si Polirom si traduse de profesionisti din echipa UNATC.

André Bazin (1918-1958), teoretician, filosof, umanist, este unul dintre primii cronicari si teoreticieni ai televiziunii si un cartograf al multiplelor transformari ale esteticilor si tehnicilor cinematografice. Co-fondator al revistei Cahiers du cinéma, animator al cinecluburilor, numele lui André Bazin devine sinonim cu gandirea critica a filmului, responsabil pentru ideea actuala de cultura cinematografica, pentru o anumita traditie a receptarii cinefile a filmelor, cel care a facut din Franta un centru al culturii cinematografice in a doua jumatate a secolului trecut.
 
„Nimeni, inainte de Bazin, nu a explicat atat de clar si de meticulos ce se intampla, ce se schimba daca un regizor alege sa puna in scena o actiune intr un singur cadru sau daca, dimpotriva, alege s o construiasca prin montaj. Inainte de Bazin se facea putina analiza de felul asta. Scrierile lui Bazin raman deschizatoare de ochi – puncte de plecare in intelegerea regiei de film ca o chestiune de alegeri dintre care fiecare produce un efect diferit. Cineasti, critici si apreciatori ai artei filmului au in continuare ce sa invete”, afirma Andrei Gorzo in prefata cartii.
 

Accesul la dezbatere este liber, pe baza de rezervare in scris printr-un email trimis catre editura@unatc.ro. Evenimentul va fi urmat de lansarea proiectului „Insula UNATC”.


 
Editura UNATC PRESS, aflata in acest moment intr-un proces de reorganizare, isi propune sa devina una dintre cele mai importante edituri ale unei universitati cu profil artistic din Romania si unul dintre cele mai indragite branduri in randul editurilor care publica volume din sfera teatru si artele spectacolului, cinematografie si media. Prin intreaga sa activitate, UNATC PRESS isi propune sa contribuie la cresterea prestigiului UNATC in tara si in strainatate, ajutand la diseminarea cercetarilor relevante in domeniile specifice.
 



.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate