Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 decembrie 2024
1855 • A fost inaugurata "Scoala de mica chirurgie" la Spitalul Mihai Voda din Bucuresti
1875 • Se naste Rainer Maria Rilke, poet german (d. 1926)
1888 • A aparut la Bucuresti Fântâna Blanduziei, foaie literara, politica si saptamânala sub directia lui Mihai Eminescu
Recomandări
Descoperă laturi nebănuite ale artei emblematicului Salvador Dalí, la ARCUB
(Arte vizuale)
Eveniment unic in Romania, expozitia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB. Hanul Gabroveni dezvaluie aspecte poate mai putin cunoscute ale artei celebrului artist catalan prin intermediul unor obiecte de arta suprarealiste ce pun la indoiala coordonatele „clasice” ale realitatii.
„Marturii” ale imaginatiei fabuloase a unuia dintre cei mai influenti artisti ai secolului XX, cele 170 de opere de arta expuse la ARCUB, pentru prima data in Romania, pot fi admirate pana la 12 mai 2024: de la obiecte din aur si sculpturi colorate din pasta de sticla, rezultatul colaborarii artistului cu cristaleria Daum, grafica, gravuri pana la litografii si obiecte de mobilier.

Expozitia „Universul lui Salvador Dalí” introduce privitorul intr-o distopie a conventiilor normalului, unde imagini bizare, desprinse din cele mai ascunse subterane ale subconstientului, se materializeaza intr-un joc suprarealist ce evidentiaza experimentele lui Dalí cu diverse forme de arta: de la pictura, sculptura, literatura, cinematografie la arta decorativa si publicitate. Indisolubil legata de arta sa, viata tumultuoasa a emblematicului Salvador Dalí este prezentata publicului intr-o calatorie fascinanta prin creatia marelui artist, cunoscut atat pentru caracterul sau excentric, dorinta de a provoca, dar si pentru talentul sau extraordinar.

Dansul timpului III @Gicu Boboc - ARCUB

Sculpturi precum Unicornul, Femeie cu cap de trandafiri, Venus spatiala, Femeia timpului, Venus girafa, Venus cu sertare sunt o „oda” adusa feminitatii si senzualitatii si transpun intr-o simbolistica bogata relatia lui Dalí cu Gala, cea care i-a devenit sotie si agent. Vizitatorul este initiat, astfel, atat in detalii personale legate de viata de cuplu a celor doi, dar si de modul in care a devenit Gala muza lui, pana la punctul in care se poate afirma ca nu ar fi existat artistul Salvador Dalí, asa cum il percepem astazi, fara influenta esentiala a acesteia. Nu lipsesc din expozitia de la ARCUB celebrele ceasuri moi, topite, care l-au propulsat pe Dalí in lumina reflectoarelor si l-au inscris pentru totdeauna in imaginarul colectiv. Dansul timpului II, sculptura de mari dimensiuni din bronz, si Dansul timpului III, sculptura-bijuterie din aur si incrustata cu diamante si rubine, sunt rezultatul experimentelor daliniene cu alte forme de expresie. Astfel, aceste obiecte de arta sunt o alta dovada a influentei teoriilor freudiene asupra universului creativ al lui Dalí, care considera ca „materia nu poate fi spiritualizata decat daca o torni in aur”.

Omagiu adus modei @Gicu Boboc - ARCUB

Cunoscut pentru „aviditatea” cu care s-a implicat in diverse proiecte comerciale, Salvador Dalí si-a castigat anagrama „Avida dollars”, data chiar de André Breton, fondator si teoretician al curentului suprarealist. Publicul poate admira la ARCUB – Hanul Gabroveni interpretarile lui Dalí ale acestei titulaturi, care nu numai ca si-a asumat-o, dar a si decis sa o foloseasca in scopul promovarii proprii, concretizata in pandantivele Avida Dollars, obiecte-bijuterii din aur.

De altfel, una dintre lucrarile inedite care ilustreaza relatia lui Salvador Dalí cu lumea contemporana si cu industria moderna, expusa la ARCUB, este sculptura Sclavul lui Michelin. Infatisand o reproducere a unei statuete clasice de Michelangelo, la care Dalí a adaugat doua cauciucuri Michelin, sculptura provoaca publicul la introspectie si este un alt exemplu al abilitatii celebrului artist de a provoca si inspira prin creatiile sale.

Controversat si adulat, exclus din grupul suprarealistilor pentru ideile sale profasciste, dar fiind, in acelasi timp, unul dintre cei mai reprezentativi artisti ai acestui curent, Salvador Dalí si-a extins imaginarul si simbolistica in varii domenii creative. Dalí nu s-a limitat doar la pictura si sculptura, ci a explorat si universul modei cu aceeasi pasiune. Relatia sa cu moda a fost complexa si profund influentata de estetica si viziunea sa unica asupra lumii. Printre colaborarile sale notabile se numara cele cu designerii Elsa Schiaparelli, Coco Chanel, modelul Amanda Lear. Sculptura din bronz Omagiu adus modei din cadrul expozitiei „Universul lui Salvador Dalí” este o alta dovada a fascinatiei lui Dalí pentru lumea modei.

Printre exponatele din expozitie se remarca, totodata, si o proiectie bizara, replica a scenografiei create de Dalí pentru secventa visului din filmul clasic „Spellbound”, regizat de Alfred Hitchcock in 1945. Relatia lui Salvador Dalí cu cinematografia poate fi descrisa ca una profund interconectata si influenta, in care artistul a adus contributii semnificative la evolutia esteticii si imaginii filmului, iar cinematografia l-a inspirat si i-a oferit o platforma pentru expresia viziunii sale suprarealiste. De la colaborarea cu Luis Buñuel, pentru peliculele „Cainele andaluz” (1929) si „Varsta de aur” (1930), la imaginile bizare create pentru pelicula maestrului suspansului Alfred Hitchcock, Dalí si-a lasat amprenta inconfundabila si in acest domeniu in cel mai pur stil suprarealist.

Sfantul Gheorghe si dragonul @Gicu Boboc - ARCUB

Totodata, sectiunea dedicata cartilor ilustrate din cadrul expozitiei expune varietatea de tehnici tipografice utilizate de Dalí, precum si interpretarea sa suprarealista a canonului occidental. De la religie si mitologie, lucrarile lui William Shakespeare, fantasme ale viitorului si chiar perspectiva unica asupra operelor controversate ale Marchizului de Sade, lucrarile expuse la ARCUB – Hanul Gabroveni introduc vizitatorii intr-o distorsiune a formelor, oferind o viziune tulburatoare si profunda asupra conditiei umane.

Nu in ultimul rand, preocupat de functionalitatea artei in lumea moderna, dar si dornic de a-si face simtita „prezenta”, Dalí s-a implicat si in designul de mobilier. Lampa Muletas, o interpretare unica si ingenioasa a lui Dalí a obiectelor de uz cotidian, precum si faimoasa canapea Buzele lui Mae West, expuse la ARCUB, sunt alte exemple ale originalitatii lui Dalí, care a reusit sa transforme obiecte banale in opere de arta.

Expozitia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni ofera privitorului o altfel de perspectiva asupra artei lui Salvador Dalí si dezvaluie detalii inedite din viata celebrului artist spaniol, definitoriu pentru tot ceea ce inseamna suprarealism.

Biletele pentru expozitia „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB pot fi achizitionate, la preturi variabile in functie de categorie, de pe arcub.ro, universuldalí.ro, Entertix.ro si de la casa de bilete ARCUB (Strada Gabroveni nr. 50-53). Accesul in spatiul expozitional se face din Str. Gabroveni nr. 50-53.
 
Eveniment organizat de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti.
Partener principal: Banca Transilvania
Parteneri: Aqua Carpatica, Domeniile Samburesti, Therme Bucuresti
Proiect sustinut de: Vodafone, Apex Alliance, Antena 3 CNN, Magic FM, Rock FM, Euromedia, Societatea de Transport Bucuresti, Aeroporturi Bucuresti, Zeppelin, YOOH, Phoenix Media

Femeie cu cap de trandafiri @Gicu Boboc - ARCUB


ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, al singurului festival international de jazz in aer liber din Capitala, Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate