Cele mai importante festivaluri de literatură din România, alături de Festivalul Internațional de Literatură de la Odesa | |
(Literatură) |
Aseara, 25 februarie, s-a incheiat cea de-a IX-a editie a Festivalului International de Literatura de la Odesa, un eveniment de traditie, devenit itinerant din cauza razboiului si gazduit anul acesta la Bucuresti. Au fost patru zile pline, in care publicul bucurestean a putut sa asiste la un program de evenimente cu un format extrem de divers: de la lecturi publice pana la dezbateri in jurul celor mai importante teme ale momentului in planul politicii mondiale, precum viitorul Europei sau lupta impotriva barbariei. |
Transmisiunile lecturilor publice si ale dezbaterilor, pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/InternationalesLiteraturfestivalOdesa.
Despre arhitectura programului celei de-a IX-a editii a Festivalului International de Literatura de la Odesa si relevanta temelor a vorbit si E.S. Domnul Igor Prokopchuk, Ambasadorul Ucrainei in Romania, in discursul sau din seara zilei de 22 februarie. Excelenta Sa a tinut sa isi exprime bucuria cu privire la faptul ca festivalul este gazduit la Bucuresti, in Romania, una dintre tarile-lider in sustinerea populatiei ucrainene dupa izbucnirea razboiului. De asemenea, Ambasadorul Ucrainei in Romania a indemnat publicul sa tina un moment de reculegere in memoria victimelor razboiului din Ucraina pe care l-a numit „cea mai mare criza umanitara din Europa de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial”.
La finalul celor patru zile care au insumat peste 20 de evenimente, organizatorii celor mai importante festivaluri de literatura din Romania le-au transmis organizatorilor Festivalului International de Literatura de la Odesa cateva ganduri.
„Pentru a fi eficienta impotriva unei tiranii sau impotriva violentei, literatura trebuie sa se afirme si sa fie. Atat. Istoria ne-a tot aratat, de atatea ori, ca unui dictator ii e mai frica de cuvinte decat de orice. Literatura este o arma universala, caci granita limbii este iluzorie: de aceea, imperativul caruia i se supune este unul afirmativ, al actiunii literare.
Ma bucur ca literatura a invins inca o data, iar Festivalul de literatura de la Odesa a putut continua la Bucuresti”, a declarat Ioan Cristescu, presedintele Festivalului International de Poezie de la Bucuresti (FIPB) si directorul Muzeului National al Literaturii Romane.
Despre puterea literaturii de a-si gasi cai pentru a ajunge la public, dincolo de puterea armelor a vorbit si scritorul Lucian Dan Teodorovici, presedintele Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi – FILIT: „Un festival precum acesta, care a mutat pentru cateva zile Odesa in Bucuresti, este mai mult decat o manifestare literara, este inainte de toate o declaratie de libertate. Insa, oricata bucurie a putut produce festivalul iubitorilor de literatura din Romania, imi doresc ca in anii viitori (multi si buni) sa stiu ca se desfasoara acasa, acolo unde ii e locul. In deplina siguranta si in deplina libertate”.
„Sunt cutremurat, inca, de documentarul pe care l-am privit azi noapte, 20 de zile in Mariupol, film care, datorita curajului si vocatiei unor jurnalisti, arata cum un oras se transforma, din cauza invaziei ruse, intr-un infern. Odesa e in picioare, nu ca Mariupol si ale orase ucrainiene ce au devenit ruine, dar viata ei este, iata, si in alta parte. Ca sa poata trai in continuare, festivalul de literatura din Odesa a trebuit sa-si gaseasca un refugiu, la Bucuresti. Solidaritatea a functionat si de data asta, iar scriitorii si-au putut face auzite vocile. Lumea literaturii nu are, in fond, granite, iar limbile diferite in care se scrie nu sunt bariere, ci culoare de intalnire. In aceste zile, drumurile literaturii au dus catre Odesa, via Bucuresti. Am speranta ca anul viitor festivalul se va desfasura acolo unde ii este locul, la el acasa, in pace”, a marturisit Robert Serban, presedintele Festivalului International de Literatura de la Timisoara (FILTM).
Din partea Festivalul International de Poezie si Muzica „Poezia e la Bistrita”, scriitorii Marin Malaicu-Hondrari si Dan Coman si-au exprimat, de asemenea, increderea in puterea literaturii de a cuceri oamenii mai puternic decat reusesc trupele sa cucereasca teritorii: „Literatura isi vede de drum. Chiar si atunci cand pare irelevanta, isi demonstreaza forta, cum s-a intamplat si acum, de la Odesa la Bucuresti. Forta ei nu sta in a cuceri teritorii, ci in a uni oameni. Festivalul de la Odesa continua, asta conteaza si ne da curaj”.
Scriitorul Radu Vancu, cel care a tinut discursul de deschidere al editiei din acest an a Festivalului International de Literatura de la Odesa, ne-a transmis inca un gand, de data aceasta din perspectiva managerului cultural – ca presedinte al Festivalului International „Poets in Transylvania” care are loc la Sibiu: „Festivalul de literatura de la Odesa a avut loc la Bucuresti in zilele in care se implineau doi ani de la razboiul barbar declansat de Rusia in Ucraina. Doi ani de eroism - in care Ucraina nu numai ca n-a fost cucerita & aneantizata, ci a devenit stat candidat pentru admiterea in Uniunea Europeana. Si lupta mai departe pentru noi toti. Pentru lumea care crede in libertate & democratie - care va fi ramane astfel (adica libera & democratica) numai daca Rusia e invinsa definitiv. Si va fi. Asa ca a fi azi alaturi de Ucraina inseamna a crede ca specia umana are un viitor. Nu doar ca specie – ci ca una cu adevarat umana”.
Fondat in anul 2015, Festivalul international de literatura de la Odesa si-a propus sa sublinieze efervescenta culturala si caracterul international al orasului si sa contribuie la consolidarea legaturilor sale cu alte metropole culturale din Europa si de pe alte continente. Programul fiecarei editii in parte exprima acest deziderat, atat prin selectia scriitorilor invitati, cat si prin temele de dialog. O importanta deosebita in arhitectura programului festivalului o ocupa panoramarea spatiului cultural din zona Europei de Est si a regiunii Marii Negre. Pana in prezent, aproape 300 de scriitori au luat parte la evenimentele din cadrul Festivalului international de literatura de la Odesa. Hans Ruprecht si Ulrich Schreiber conduc festivalul de la infiintarea sa.
----
Cea de-a IX-a editie a Festivalului a fost sustinuta de Fundatia Jan Michalski, EUNIC Romania, Culture of Solidarity Fund | European Cultural Foundation, PRO HELVETIA, Goethe-Institut Bucuresti.
PARTENERI: Institutul Italian de Cultura Bucuresti, Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Institutul Francez din Romania, British Council Romania, Ambasada Bulgariei in Romania, Carturesti, Universitatea din Bucuresti, Muzeul National al Literaturii Romane, One World, Cinema Elevire Popesco.
Cu sprijinul: Samburesti, Aqua Carpatica | Comunicare: Headsome Communication
.
| |
|
|