Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
30 aprilie 2024
Recomandări
MNLR, alături de Ambasadele Argentinei, Cubei, Danemarcei, Greciei, Mexicului, Norvegiei și Institutul Liszt, serbează în premieră Ziua Universală a Culturii
(Literatură)
Ziua Universala a Culturii, rezultatul unui pact international de ratificare a recunoasterii legale a conservarii obiectelor culturale si a operelor de arta, este serbata in premiera anul acesta la Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR).
Evenimentul va avea loc luni, 15 aprilie 2024, incepand cu ora 18:00, la sediul din strada Nicolae Cretulescu al institutiei (Sala Perpessicius) si reuneste reprezentanti ai mai multor institutii de cultura si ambasade straine cu sediul la Bucuresti.
Vor lua cuvantul Excelenta Sa, Domnul Carlos Alejandro Poffo, Ambasador al Argentinei in Romania, Excelenta Sa, Doamna Amparo Anguiano, Ambasadoare a Mexicului in Romania, Domnul Nikolaos Vlahakis, ministru plenipotentiar pentru Diplomatia Publica al Ambasadei Republicii Elene in Romania, Domnul F. Vladimir Pérez Casal, consilier in cadrul Ambasadei Cubei, si Domnul Kósa András László, director al Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti. Moderatoarea evenimentului este Mireille Radoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.

La initiativa MNLR de a alege un obiect, o cladire sau o personalitate importanta pentru cultura fiecarei tari, Ambasada Argentinei, Ambasada Cubei, Ambasada Danemarcei, Ambasada Greciei, Ambasada Mexicului, Ambasada Norvegiei si Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti au raspuns pozitiv invitatiei.

Astfel, iubitorii de cultura din capitala vor avea ocazia de a afla informatii inedite despre o serie de obiecte culturale si opere de arta din Europa si America Latina.
Propunerea Ambasadei Argentinei este editia din 1872 a epopeii in versuri „Martin Fierro”, scrisa de poetul, jurnalistul si omul politic argentinian José Hernández, considerata o capodopera a literaturii argentiniene si una dintre cele mai populare scrieri din spatiul cultural al Americii Latine de limba spaniola, in vreme ce Ambasada Cubei le propune celor prezenti la evenimentul din data de 15 aprilie o prezentare a „Anales de la Academia de la Historia” (1921).

Ambasadele Danemarcei si ale Greciei au ales pentru celebrarea Zilei Universale a Culturii doua elemente de patrimoniu, Podul Circle – unul dintre reperele arhitecturale de care cetatenii din Copenhaga se bucura zilnic, incurajand pietonii si biciclistii sa incetineasca forma sa curba pentru a se bucura de priveliste –, respectiv Muzeul Acropole din Atena. Tot o cladire de patrimoniu recent fondata este si propunerea Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti: Casa Muzicii din Ungaria, un impresionant centru cultural dedicat muzicii, situat in Parcul Central din Budapesta, inaugurat in urma cu doi ani.

Ambasada Norvegiei le propune celor care vor lua parte la evenimentul din data de 15 aprilie o expunere despre opera lui Jon Fosse, cel mai recent laureat al Premiului Nobel pentru literatura, un scriitor comparat adesea cu Ibsen si Beckett, tradus cu succes in peste 50 de limbi.
O descriere a nierika, manifestare artistica dedicata cosmogoniei poporului wixarika, este propunerea Ambasadei Mexicului in Romania pentru dezbaterea din cadrul primei editii a Zilei Universale a Culturii celebrate la MNLR.

Muzeul National al Literaturii Romane le ofera in mod constant iubitorilor de cultura din capitala ocazia de a lua parte la evenimente organizate de institutii straine cu sediul la Bucuresti, excelente deschideri catre universuri culturale de pe intreg mapamondul. Prin organizarea Zilei Universale a Culturii – editie pilot pe care vrem sa o crestem in amploare de-a lungul anilor –, ne dorim sa cream un cadru de dialog, sa revizitam impreuna repere culturale, poate nu indeajuns de cunoscute, sa descoperim ceea ce ne uneste, precum si noi pretexte si context de colaborare”, a declarat managerul cultural Ioan Cristescu, directorul MNLR.”, a declarat managerul cultural Ioan Cristescu, directorul MNLR.

Ziua Universala a Culturii este rezultatul unui pact international de ratificare a recunoasterii legale a conservarii obiectelor culturale si a operelor de arta. Documentul a fost redactat de Nicholas Roerich intr-un efort de a proteja operele culturale si stiintifice impotriva distrugerii in conflictele armate.
Pactul Roerich a fost propus pentru prima data in 1931 si a fost ratificat la 15 aprilie 1935, de Statele Unite, la Washington. De-a lungul secolului XX, s-au facut multe eforturi pentru ca aceasta data sa devina una dintre cele mai semnificative sarbatori internationale. Steagul Pacii, care insoteste fiecare sarbatoare a acestei zile speciale in intreaga lume, este recunoscut ca simbol al pactului.

Parteneri: Ambasada Argentinei, Ambasada Cubei, Ambasada Danemarcei, Ambasada Greciei, Ambasada Mexicului, Ambasada Norvegiei, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucuresti, Biblioteca Centrala Universitara „Carol I”.

Intrarea este libera. Accesul se face pe baza unei rezervari la numarul de telefon 0736.598.451 (mesaj WhatsApp).





.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate