Conceptul noii imagini a muzeului pune in atentia publicului marea pasiune a lui Nicolae Gane, pictura. O afirma el insusi, in diverse pasaje din volumul Pacate marturisite, care conduc la o concluzie amara: „Silit am fost deci sa imbratisez alta cariera: sa lepad penelul si sa ieu condeiul si nu stiu zau daca schimbul a fost in avantajul meu”. Pornind de la aceasta marturisire, nu se putea o mai potrivita reparatie venita peste timp: casa lui Nicolae Gane sa devina spatiul unei istorii a artelor vizuale iesene.
Conceputa de artistul vizual Felix Aftene, in colaborare cu echipa Muzeului National al Literaturii Romane Iasi, Galeria Artei Iesene de la Muzeul „Nicolae Gane” prezinta o perspectiva asupra a doua veacuri de evolutie plastica, marcând importanta Iasilor in arta romaneasca. Noul muzeu imbina etalarea clasica cu metode inedite, cu instalatii si elemente de muzeotehnica moderne, reuneste spatii expozitionale, laboratoare si sali destinate depozitarii patrimoniului.
Muzeul aduce in prim-plan nu doar opere de arta, ci si povestea captivanta a evolutiei si influentei acestor artisti ce au modelat, de-a lungul deceniilor si chiar al secolelor, peisajul cultural al Moldovei si al intregii Românii. Iar expunerea artei locale, mai cu seama in contextul globalizarii, este esentiala pentru a sublinia diversitatea culturala si pentru promovarea identitatii si a creativitatii specifice. Este deci un privilegiu sa deschidem portile acestui muzeu, oferind publicului oportunitatea conexiunii cu un patrimoniu artistic si istoric definitoriu pentru Iasi. – Felix Aftene, curator al Galeriei Artei Iesene
La festivitatea de inaugurare a muzeului si Galeriei Artei Iesene vor prezenta Felix Aftene, artist vizual, Maria Bilasevschi, critic de arta, si Lucian Dan Teodorovici, manager MNLR Iasi.
Monument istoric, casa, construita inainte de 1825, a fost locuita, intre anii 1871 si 1916, de numeroasa familie a lui Nicolae Gane – magistrat, avocat, scriitor, membru al Societatii culturale „Junimea” si al Academiei Romane, om politic si primar al Iasilor. In 1993, aici a fost inaugurat Muzeul „Nicolae Gane”, in incinta caruia au functionat expozitii dedicate lui Nicolae Gane, administratiei publice a orasului Iasi, instrumentelor de scris, precum si Laboratorul de restaurare carte si documente al Muzeului National al Literaturii Romane Iasi. Intre anii 2008 si 2019, casa a fost inchisa pentru conservare, iar intre anii 2019 si 2024 a beneficiat de ample lucrari de restaurare, lucrarile fiind finantate cu fonduri europene, accesate de Consiliul Judetean Iasi in cadrul Programului Operational Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritara 5.
Muzeul „Nicolae Gane” (Galeria Artei Iesene) va putea fi vizitat de marti pana duminica, in intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet).
Intrarea va fi gratuita vineri, 19 aprilie 2024, prima zi de vizitare.
.
|