Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
21 noiembrie 2024
1694 • Se naste Voltaire, scriitor ?i filozof francez (m. 1778)
1783 • În Franta a avut loc primul zbor din lume al unor oameni de stiinta într-un balon cu aer cald
1784 • Împaratul Iosif al II–lea al Austriei ordona reprimarea Rascoalei conduse de Horea
1877 • Thomas Edison anunta inventia sa: fonograful, o masina care poate înregistra sunete
1895 • Se naste Traian Grozavescu, tenor român (d. 1927)
1898 • Se naste René Magritte, pictor belgian (d. 1967)
Recomandări
Cea mai vastă colecție de interviuri audio cu arhitecți și experți contemporani poate fi ascultată de public în 2024
(Arhitectură)
* Podcastul cultural Cronicari Digitali a realizat in intervalul 2022 - 2023 cea mai vasta colectie de interviuri audio cu arhitecti si experti contemporani.
* Seria de colectie a podcasturilor audio cu peste 40 de interviuri, a fost completata in cadrul proiectului cultural „Cine asculta o casa?” de ateliere de lucru si kit-uri informationale care au adus alaturi experti, aministratori publici si privati de cladiri care pot avea o noua viata si functionalitate.
Cuvantul „patrimoniu” lasa adesea impresia unui termen usor desuet, menit sa desemneze o mostenire mai greu de intretinut sau de integrat in lumea de azi. Pentru a pune accentul pe importanta patrimoniului in sanatatea culturala si chiar emotionala a unei societati, dar si pentru a explica acest termen pe intelesul tuturor – pentru ca, in relatia cu patrimoniul, publicul are nevoie de informare si de ghidare – in ultimii doi ani a fost dezvoltat proiectul „Cine asculta o casa?” sustinut de Ordinul Arhitectilor din Romania prin Timbrul de Arhitectura.

Cea de-a II-a editie a proiectului cultural „Cine asculta o casa?”, finalizata in aceasta luna, contribuie la cea mai vasta colectie de interviuri audio cu arhitecti si experti contemporani. Aceasta poate fi ascultata in podcastul cultural Cronicari Digitali, seria de colectie fiind rubrica permanenta pe parcursul a doi ani.

Colectia care poate fi ascultata de public in 2024 contine peste 40 de podcasturi audio si are drept interlocutori personalitati din domeniul arhitecturii si experti precum Stefan Balici, Serban Sturdza, Irina Iamandescu, Irina Popescu-Criveanu, Horia Moldovan, Toader Popescu, Adrian Soare, Eliza Yokina, Kázmér Kovács, Miklós Köllo, Attila Kim, Eugen Panescu, Andrei Serbescu, Iulia Stanciu, Eugen Vaida, Nicoleta Caba, Filip Ciobanasu, Amalia Enache, Cristina Woinaroski, Marius Miclaus, Ilinca Paun-Constantinescu, economistul Ionut Tata, Constantin Serban Cantacuzino, Ion Barbu. Interviurile sunt axate pe doua subiecte relevante, valorizarea de cladiri vechi si, respectiv, insertii noi de arhitectura in zone protejate.

In 2023, proiectul „Cine asculta o casa?” a revenit in editia a II-a cu un nou obiectiv: sa ofere informatii utile si solutii de integrare a noii arhitecturi in zonele istorice si de patrimoniu cultural alaturi de exemple de bune practici in restaurarea si consolidarea cladirilor istorice, siturilor, obiectivelor de patrimoniu industrial, printr-o rubrica permanenta in podcastul Cronicari Digitali, realizarea de ateliere interactive care sa faciliteze dezvoltarea de proiecte prin antrenarea unor abilitati practice si elaborarea kit-urilor informationale care sa accentueze valoarea culturala si comunitara a arhitecturii, informand beneficiarii si educand publicul larg cu privire la relevanta profesiei de arhitect.

Interviurile, moderate de jurnalistul cultural Diana Popescu, au aprofundat povestile caselor de patrimoniu, ale modului in care acestea au fost conservate si puse in valoare, cu respect pentru istoria bogata la care au fost martore.

In zone istorice am putea sa pornim de la o idee simpla, care spune asa: patrimoniul nu este ceva ce avem, ci un potential. Noi putem sau nu sa sporim averea pe care o primim de la parinti si trebuie sa o dam copiilor. Patrimoniul, asadar, este o suita de drepturi si de obligatii - drepturi individuale si ca cetateni, proprietari directi sau colectivitate, de a beneficia de acest patrimoniu si obligatia tuturor de a-l transmite generatiilor urmatoare” explica Arh. Irina Popescu-Criveanu in cadrul interviului din podcastul Cronicari Digitali.

 Imobil modernist restaurat Piata Sfantu Stefan, Bucuresti

Podcastul „Cronicari Digitali” este disponibil pe toate platformele de streaming audio si pe https://cronicaridigitali.ro/podcast/, iar cele 2 kituri informationale dedicate proprietarilor privati si publici pot fi descarcate gratuit direct din platfoma proiectului cultural https://cronicaridigitali.ro/cine-asculta-o-casa/

Podcastul si rubrica „Cine asculta o casa?” au devenit parte din programul radiofonic Radio Romania Cultural, spatiu pentru o dezbatere autentica si un schimb de informatii valoros pentru conservarea patrimoniului istoric si cultural. Discutiile cu arhitecti, specialisti, dar si cu vedete sau simpli locatari ai unor case istorice au oferit, saptamanal, o reala sursa de inspiratie pentru cat mai multi romani.

Palatul Braunstein Iasi

Vila Ing. C-tin Busila, Bucuresti

Insertie noua arhitecturala in zona istorica Sfintii Voievozi, Bucuresti

////

Platforma new media Cronicari Digitali a scos in evidenta faptul ca tinerii sunt interesati si captivati de obiectivele de patrimoniu, important fiind modul in care este prezentata aceasta mostenire culturala si accesul catre ea. Cronicari Digitali produs de agentia de PR Zaga Brand, Asociatia Human Made Art si Institutul National al Patrimoniului a reusit sa aduca alaturi o comunitate vasta de oameni preocupati de valori culturale, personalitati, experti, vedete, creatori de continut, si, anual, dezvolta proiecte offline si online care se disting prin creativitate si modalitati inovative de storytelling digital.

Facebook.com/cronicaridigitali
Instagram.com/cronicaridigitali




.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate