Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
4 decembrie 2024
1855 • A fost inaugurata "Scoala de mica chirurgie" la Spitalul Mihai Voda din Bucuresti
1875 • Se naste Rainer Maria Rilke, poet german (d. 1926)
1888 • A aparut la Bucuresti Fântâna Blanduziei, foaie literara, politica si saptamânala sub directia lui Mihai Eminescu
Recomandări
Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Premiile Gopo 2024
(Teatru)
Cariera de peste cinci decenii a actorului Dan Nutu va fi recompensata cu Premiul pentru Intreaga Activitate, in cadrul Galei Premiilor Gopo 2024. Editia XVIII.
Dan Nutu s-a nascut in 1944, la Bucuresti si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” in 1966, angajat ulterior la Teatrul Bulandra. Cineastul este cunoscut pentru interpretarile memorabile din Duminica la ora 6 (r. Lucian Pintilie, 1965), Meandre (r. Mircea Saucan, 1966), Diminetile unui baiat cuminte (r. Andrei Blaier, 1966), 100 de lei (r. Mircea Saucan, 1973) si Dincolo de nisipuri (r. Radu Gabrea, 1974), cat si pentru productiile documentare realizate in cadrul programului Aristoteles Workshop, pe care l-a fondat in 2006.

„Eroii lui Nutu cauta, se cauta, par a fi insasi materializarea nelinistii juvenile, dar nu a celei agresiv contestatare, ci a nelinistii care isi mai permite ragazul meditatiei si luxul interiorizarii. Din aceasta magma fierbinte din care Nutu isi modeleaza eroii, rasar exact gesturile pe care nu le astepti niciodata si pe chip, exact expresiile pe care nu le vor explica niciodata vorbele ce urmeaza.” 
- Sanda Faur, despre Dan Nutu in Almanah Cinema 1970 (aarc.ro)

A debutat pe marele ecran, alaturi de Irina Petrescu in Duminica la ora 6, primul film al regizorului Lucian Pintilie. Prin interpretarile sale in roluri de tineri nonconformisti, a devenit cunoscut drept „durul-vulnerabil al cinematografiei anilor '60”, dupa cum l-a numit Tudor Caranfil. Cu o atitudine rebela si adesea comparat cu James Dean sau Tom Courtenay, Dan Nutu si-a intrerupt brusc cariera la sfarsitul anilor '70 pentru a emigra in SUA, revenind in tara dupa anii 2000. Impreuna cu producatoarea Cristina Hoffman, Nutu a fondat in 2006 Aristoteles Workshop, un atelier de film documentar dedicat artistilor din intreaga lumea. Pana in prezent, acest proiect a produs peste 40 de filme, multe dintre acestea fiind selectionate si premiate la festivaluri de renume. Una dintre cele mai importante productii Aristoteles Workshop, lansata la Locarno in 2007 si premiata la Leipzig, este documentarul Nu te supara, dar…, regizat de Adina Pintilie , film care a participat la mai multe festivaluri internationale, precum cele de la Amsterdam (IDFA), Sarajevo, Moscova sau Madrid. Printre cele mai recente roluri pe marile ecrane se numara, in 2012, rolul lui Sabin Vianu, in lungmetrajul Puzzle (r. Andrei Zinca) alaturi de Adrian Titieni si Ioana Pavelescu, rol pentru care a primit Premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal, la Festivalul de Film Independent de la New York si in rolul lui Marty M din lungmetrajul Om Caine (r. Stefan Constantinescu, 2022), unde a jucat alaturi de Bogdan Dumitrache si Ofelia Popii.

Contributia lui Dan Nutu adusa teatrului si filmului romanesc a fost recompensata, de-a lungul timpului, cu numeroase distinctii precum Premiul Academic si Trofeul UCIN acordat in 2017 si Premiul de Excelenta in cadrul TIFF, in 2018.

Premiul pentru Intreaga Activitate, va fi inmanat actorului Dan Nutu in cadrul Galei Premiilor Gopo 2024. Evenimentul va avea loc pe 29 aprilie si va fi transmis in direct pe VOYO, TIFF Unlimited si pe premiilegopo.ro.

Dan Nutu (c) Saulius Lukosevicius

Lista completa a nominalizarilor este disponibila online si poate fi consultata pe website-ul evenimentului: https://premiilegopo.ro/nominalizari

***

Gala Premiilor Gopo este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc cu sprijinul Ministerului Culturii, al Centrului National al Cinematografiei, Babel Communications si Dacin Sara.

Sponsori principali: Apa Nova - o companie Veolia, Banca Transilvania, Campari, Cellini, Promenada Mall, Nepi Rockcastle

Sponsori: Vodafone, IQOS, Sephora Romania, Pepsi, Aqua Carpatica, Conceptual Lab by Theo Nissim, Asociatia Environ, Ginissima

Parteneri: TNB, Casa de vinuri Cotnari, BlackCab, Domeniile Samburesti, Grand Hotel Bucharest
Servicii profesionale: PWCu
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate