Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Săli pline și spectacole sold-out la cea de-a 7-a ediție Hoinar Festival
(Teatru)
Aproape 300 de copii au participat saptamana trecuta la spectacolele educative din cadrul Festivalului Hoinar. In perioada 10 - 14 mai s-a desfasurat in Bucuresti cea de-a 7-a editie a Hoinar Festival, iar raspunsul publicului a fost unul pe masura - salile Teatrului ACT si Ateneului Roman au fost pline la cele 4 spectacole-incursiune propuse anul acesta de organizatori, sub umbrela temei de Carnaval.
Spectacolele A fost odata un pian si Vocea umana au fost sold-out, in timp ce inovatorul recital de deschidere Songs of the Clown si inchiderea de la Ateneul Roman, Carnaval, s-au apropiat foarte mult de acelasi rezultat. 

Teatrul ACT a fost neincapator in cele 3 zile de spectacol si dialog, fiind gazda perfecta pentru promisiunea organizatorilor catre public - muzica clasica si opera accesibile tuturor, transpuse intr-un spatiu neconventional si intim. Deschiderea festivalului, spectacolul de lied Songs of the Clown, realizat si sustinut de pianista Daria Tudor si mezzosoprana Verena Tönjes, a surprins dincolo de descrierea din program, generand un adevarat val de emotie si zambete in randul spectatorilor de toate varstele. Asta in timp ce adaptarea operei lui Jean Cocteau, Vocea umana, reprezentanta in scena de talentata soprana, actrita si scriitoare Sarah Gabriel si pianistul Florian Mitrea, a demonstrat ca arta ramane, indiferent de secol, un liant spre dialog autentic. Dezbaterea care a urmat spectacolului, moderata de Bogdan Stanescu si avandu-i ca invitati speciali pe scriitoarea Doina Rusti, rectorul UNATC Liviu Lucaci si psihologul Mihaela Sahlean, a tinut publicul activ mai bine de o ora intr-un schimb de pareri  despre comunicare in relatii, despre iubire si dependenta, despre relativizarea adevarului in functie de perspectivele expuse, dar si despre cum anume se poate schimba perceptia unei opere clasice daca este consumata intr-un spatiu alternativ.

Daria Tudor & Verena Tönjes (Songs of the Clown) (c) Lavinia Cioaca

Florian Mitrea & Sarah Gabriel (Vocea umana) (c) by Lavinia Cioaca

Bogdan Stanescu & Florian Mitrea - dezbatere (c) Lavinia Cioaca

Liviu Lucaci, Mihaela Sahlean, Doina Rusti - dezbatere (c) Lavinia Cioaca

Implicarea in festivalul Hoinar ne-a facut mare placere iar intalnirea cu acesti artisti exceptionali a fost pentru noi o mare bucurie, nu numai pentru ca viziunea lor este una proaspata, curajoasa si autentica, dar si pentru ca sunt acei oameni frumosi, calzi si pasionati cu care vrei sa pleci la un drum de acest gen.”, a spus Alex Iures, managerul Teatrului ACT.

Spectacolul de la Ateneul Roman a reunit pe scena 11 muzicieni de talie internationala, alaturi de legendara actrita Alexandrina Halic, incadrand muzica lui Brahms si Saint-Saëns cu texte semnate, printre altii, de Ion Pillat, Mihai Eminescu, Otilia Cazimir si George Toparceanu. „O incursiune fascinanta prin muzica si poezie”, „surprinzator si desavarsit”, „plin de emotie si amintire” - sunt cateva din cuvintele cu care cei prezenti au descris seara.

Alexandrina Halic (Carnaval) (c) Lavinia Cioaca

A fost o editie minunata. In fiecare seara scenariul a fost la fel: sali pline de public curios, emotii din partea noastra, evenimente care s-au desfasurat fara probleme gratie co-producatorilor nostri, Teatrul Act si Filarmonica George Enescu, iar la final, aplauze pe care le vom purta cu noi pana la editia urmatoare, cand suntem motivati sa facem si mai mult si mai bine.”, a declarat Florian Mitrea, directorul artistic al festivalului.

Dupa inchiderea oficiala de la Ateneu, Hoinar.Carnaval 2024 a pornit in comunitate, ducand conceptul sau educativ direct la publicul tinta - scoala. Timp de doua zile, in trei scoli - Scoala Gimnaziala nr. 178, Scoala de muzica Iosif Sava si Scoala gimnaziala de Arte nr. 2, trei pianisti (Florian Mitrea, Daria Tudor, Luca Rusu) au sustinut pentru aproximativ 300 de copii reprezentatii ale spectacolului A fost odata un pian, urmate de discutii cu cei mici si cadrele didactice. Principalul obiectiv al componentei educationale din cadrul editiei a-7-a a fost apropierea indirecta a copiilor de muzica clasica, printr-un concert de pian cu muzica inspirata din basme si povesti, desfasurat in semi-intuneric, cu proiectii multimedia ale povestilor vizionate in timp ce bucata muzicala este interpretata live la pian.

A fost important si emotionant pentru noi sa ajungem in scoli, am simtit ca am putut sa ducem misiunea noastra principala exact la radacina unde ia nastere cel mai mare mit legat de muzica clasica si anume ca este un gen aristocrat, elitist. Sub nicio forma lucrurile nu stau asa. Muzica este acolo pentru toata lumea care doreste sa o primeasca si va continua sa fie, peste timp si spatiu. Dar este nevoie de educatie in acest sens, iar educatia se face in timp, cu multa rabdare. Si cei mai deschisi spre informatie sunt copiii. Ne-au demonstrat-o din plin in cele doua zile, pe durata celor 5 spectacole sustinute, dar si dupa ce ele s-au incheiat.”, a spus Daria Tudor, coordonatoarea festivalului.

Daria Tudor (A fost odata un pian) (c) Larisa Balta

Organizatorii au inceput deja sa schiteze conceptul editiei cu numarul 8, mai multe detalii urmand sa fie anuntate pe canalele oficiale de comunicare ale festivalului.

***

Fondat in 2016 de pianistul de origine romana Florian Mitrea si organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, Festivalul Hoinar reuneste atat o componenta educativa, cat si o componenta festivaliera de concerte, recitaluri si spectacole unice in Romania, propunandu-si sa aduca in lumina nu doar un repertoriu de muzica clasica special, in interpretari originale, ci si unii dintre cei mai promitatori artisti romani ce desfasoara cariere internationale, care merita descoperiti si de publicul din Romania.

***

Hoinar Festival este organizat de Fundatia Centrul Roman de Muzica, in co-productie cu Teatrul ACT si Filarmonica „George Enescu”.
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate