Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Trei săli pline cu români din diaspora, la Roma, Milano și Bologna, veniți la spectacolul susținut de actorii Mihai Mălaimare și Emilia Popescu
(Teatru)
Indragitii actori Emilia Popescu si Mihai Malaimare au sustinut un turneu de mare succes cu spectacolul Aplauze pentru poet pe scena. Spectacolele, prin care au dus poezia romaneasca in mijlocul celei mai mari comunitati de romani din afara tarii, au avut loc in Italia, la Roma (luni, 1 iulie); Milano (marti, 2 iulie) si Bologna (miercuri, 3 iulie).
„Mi-ati incalzit inima cu poeziile recitate si va multumesc frumos!” spunea o romanca, de 15 ani stabilita la Imola, venita la Bologna pentru a o vedea si asculta pe Emilia Popescu.

La Milano, o familie a venit de la Torino special pentru a asculta poezia romaneasca rostita de cei doi actori: „Am venit sa il auzim pe Toparceanu asa cum l-am invatat noi la scoala. Acum plang pentru ca mi-am amintit si de tinereta mea, si de toti prietenii de acasa. Le multumesc artistilor care au facut posibil acest lucru.

Bologna

Actorii Emilia Popescu si Mihai Malaimare, care pur si simplu au fost luati in brate la finalul fiecarui spectacol, au recitat poezii din Lucian Blaga, Nichita Stanescu, George Toparceanu, Marin Sorescu, Ion Minulescu si Emil Brumaru. Talentatul pianist Catalin Raducanu a creat o ambianta muzicala care a completat perfect atmosfera de reverie si introspectie, transportand publicul intr-o calatorie sonora de „acasa”, iar violonista Ioana Tudor a punctat cu doua momente muzicale aplaudate indelung de public. Spectacolul a fost completat de scurte secvete video cu alti mari actori romani recitand.

Cat de bine este conceput acest spectacol, cu momentele de poezie ale celor doi mari actori, insotite de improviztiile pianistului si cu cele doua puncte de mare virtuozitate ale violonistei. M-am bucurat sa ii vad video si pe Stefan Banica, Mariana Mihut, Horatiu Malaele, Victor Rebengiuc sau pe regretatul Ion Caramitru. Sunt plin de recunostinta.” spunea un alt roman venit la sediul Ambasadei Romaniei in Italia.

Milano

Milano

Cele trei reprezentatii ale spectacolului au avut sali pline si au creat multa emotie. Aplauzele prelungite si entuziasmul din sala au demonstrat cat de mult inseamna aceste momente pentru comunitatea romaneasca din Italia.

Realizat de asociatia culturala The Culture Club, Aplauze pentru poet pe scena... in Italia este un proiect finantat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si are rolul de a promova imaginea Romaniei si a culturii romane peste hotare. Este un proiect inedit conceput special pentru comunitatile de romani din aceasta tara, cu misiunea de a facilita schimbul de idei in domeniul culturii si cunoasterea patrimoniului cultural romanesc, promovarea personalitatilor culturii romane si cresterea vizibilitatii culturii romane pe pietele internationale.

Conceptul video este semnat de Virgil Oprina, iar regia muzicala, de Oltea Serban-Parau. Proiectul a pornit de la o idee ce ii apartine lui Ovidiu Miculescu, care semneaza si regia artistica a evenimentului: „Suntem convinsi ca Aplauze pentru Poet reprezinta un act de restituire a valorii clasicilor poeziei noastre si a contributiei lor la patrimoniul culturii noastre nationale si totodata un model educativ adresat celor tineri sau celor aflati departe de casa.” (Ovidiu Miculescu)

ITINERAR:

Luni, 1 iulie, ora 20:00 - Ambasada Romaniei la Roma
Marti, 2 iulie, ora 19:00 - Biblioteca Calvairate, Milano
Miercuri, 3 iulie, ora 19:30 - Hotel I Portici, Bologna

Roma

Proiect finantat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni
Sub patronajul: Ambasada Romaniei in Republica Italiana, Malta si San Marino
Cu sprijinul: Consulatul General al Romaniei la Bologna si Consulatul General al         Romaniei la Milano
Transportator oficial: TAROM
Parteneri culturali: ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, Institutul Cultural Roman, Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, Centru National de Arta Tinerimea Romana, Associazione culturale rumeno-italiana Pro Patria, Centro Culturale Italo Romeno, Pro Contemporania

Roma

Continutul acestui material nu reprezinta pozitia oficiala a Departamentului pentru Romanii de  Pretutindeni.
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate