Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 octombrie 2024
1817 • Se naste Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist si editor francez
1905 • Se naste Felix Bloch, fizician elvetian
1908 • Se naste Ilia Mihailovici Frank, fizician rus, laureat al Premiului Nobel
Recomandări
Un proiect artistic itinerant în Europa, care chestionează rolul muzeelor azi, a poposit la București: „if walls could tell”
(Arte vizuale)
Ieri, 27 august, de la ora 19.00, pe peluza din fata Muzeului Taranului Roman (MTR), din Soseaua Kiseleff numarul 3, a avut loc lansarea unui proiect transnational si inedit de arta contemporana.
Este vorba despre „if walls could tell”, un proiect artistic itinerant in Europa, care chestioneaza rolul muzeelor azi.

La eveniment au luat parte: Mischa Kuball – artistul german care a imaginat acest proiect, Zoran Eric  – curatorul proiectului, Institutul pentru Filosofie si Teorie Sociala, Belgrad, Serbia, Joachim Umlauf – directorul Goethe-Institut Bucuresti si Virgil Nitulescu – directorul Muzeului Taranului Roman.

Zidurile unui muzeu simbolic au fost inslatate ieri la Bucuresti, pe peluza MTR din apropierea Bulevardului Kiseleff, unde vor ramine timp de doua saptamani. În perioada aceasta, bucurestenii au ocazia de a anima cu mesaje cele trei ziduri ale „muzeului”. Luna viitoare, pe data de 14 septembrie, va avea loc o discutie cu titlul Interactive art in public space – the limits of participation, la care vor lua parte organizatorii, alaturi de nume importante ale scenei artelor vizuale din Romania.

Proiectul transnational „if walls could tell” al artistului german Mischa Kuball chestioneaza institutiile de arta cu privire la permeabilitatea lor fata de grupuri sociale mai largi in cadrul unei comunitati. Pe o perioada de doua saptamani, trei pereti simbolici de muzeu vor fi instalati in spatii publice din diferite orase din Europa de Sud-Est, unde vor functiona ca o scena accesibila pentru locuitori. Asemenea unui filtru, aceste ziduri vor colecta toate „urmele” de expresii culturale si urbane din viata locuitorilor, in afara institutiilor culturale la care fac referire. Odata marcate de mediul inconjurator si de oameni, aceste scene se intorc apoi in contextul lor institutional, pentru a pastra urmele lasate sau pentru a fi inscriptionate ulterior.

Cu textul lui Dos Passos rezonand in fundal (“Why the hell does everybody want to succeed?/ I’d like to meet somebody who wanted to fail. That’s the only sublime thing.” | John Dos Passos, Manhattan Transfer, 1925), transferul muzeal analog – schimbarea de loc tranzitorie, aproape distopica, cu numeroasele sale inscriptii – se concentreaza pe urmele lasate pe pereti, vazuti ca un spatiu temporar pentru exprimarea deschisa si nelimitata a cetatenilor intr-un proiect artistic participativ in spatiul public. „if walls could tell” pune intrebari sociale actuale: poate societatea civila sa traiasca fara muzee, iar asta dizolva sau rupe promisiunea culturala fata de generatiile viitoare? care sunt interactiunile dintre societate, muzee, cetateni, artisti si curatori?

Actionand ca un catalizator in acest context, Mischa Kuball deschide spatiul tuturor cetatenilor care, la randul lor, devin producatori directi de continut, participanti si coautori in productia unei opere de arta colaborative. Acestia sunt astfel considerati subiecti politici care ar trebui sa-si poata insusi toate instrumentele disponibile prin care se transforma in utilizatori activi si nu in consumatori pasivi, ceea ce ridica intrebarea: ce se intampla atunci cand cetatenii, potentialul public al muzeului si artistii obtin „libertate de exprimare” in spatiul public, lucru neobisnuit pentru politica si practica expozitiilor muzeale?

Odata ce zidurile pop-up muzeului sunt readuse in spatiul muzeului/galeriei, un aspect important al proiectului e orchestrarea unei dezbateri publice cu artisti, istorici de arta, teoreticieni si curatori, printre altii. Discutia se va baza pe aspectele si problemele sociale observate anterior in fiecare dintre contextele locale si va fi inspirata de interventiile, declaratiile si amprentele lasate in urma pe pereti. Programele discursive specifice contextului vor fi dezvoltate impreuna cu institutiile partenere si cu vorbitori bine familiarizati cu contextele socio-politice si artistice locale.

if walls could tell” a fost lansat in spatiul public din preajma viitoarei cladiri Ars Aevi Muzeu de Arta Contemporana din Sarajevo, proiectat de Renzo Piano. Evenimentul a coincis cu mult-asteptata ceremonie de inaugurare a Muzeului Ars Aevi, care a avut loc pe data de 19 august 2024. Datorita specificitatii colectiei de arta Ars Aevi, in prezent „fara spatii permanente de muzeu”, dezbaterea va avea loc in 12 septembrie 2024, pe amplasamentul instalatiei publice, abordand tema planurilor pentru un cartier al muzeelor in Sarajevo.

Procedeul a fost/va fi reprodus in toate orasele/sediile partenere: incepand de ieri, 27 august 2024, la Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti, pana in data de 14.09, cand va avea loc o dezbatere. Proiectul va continua in acelasi format la Skopje, Kraljevica, Bihac, Cacak, Ljubljana, Chisinau si Cetinje, in 2025. In fiecare dintre orasele partenere, dupa ce vor fi instalate in spatiul public, zidurile se vor intoarce in muzeu sau in galerie, unde vor avea loc discutii de grup pentru a tematiza impactul artei participative in spatiul public si in contextul lor specific. Proiectul se va incheia la WELTKUNSTZIMMER din Düsseldorf, unde va avea loc discutia finala cu toti partenerii.

Curator: dr. Zoran Eric, Institutul pentru Filosofie si Teorie Sociala, Belgrad


Artistul conceptual Mischa Kuball lucreaza in sfera publica si institutionala din 1977. Din 2007, Kuball a fost profesor de arta publica la Academia de Arte Media din Köln, iar din 2006 pana in 2008 profesor de arta media la Hochschule für Gestaltung/ZKM, Karlsruhe. Din 2015 este membru al Academiei de Stiinte, Litere si Arte din Renania de Nord-Westfalia, Düsseldorf. In 2016 a fost distins cu German Light Award. Din primavara anului 2024, este membru asociat al Clusterului de excelenta „Matters of Activity. Image Space Material” la Humboldt-Universität zu Berlin.

///////
 
Partneri:
Ars Aevi Museum of Contemporary Art, Sarajevo
The National Museum of the Romanian Peasant, Bucharest
Museum of Contemporary Art, Skopje
Center for Contemporary Culture KRAK, Bihac
RIZOM [ K ] - Frankopan Castle, Kraljevica
Art Gallery “Nadežda Petrovic”, Cacak
Center for Contemporary Art [KSA:K] with Galeria Plai, Chisinau
MGML – Match Gallery, Ljubljana
Faculty of Fine Arts, University of Montenegro, Cetinje
WELTKUNSTZIMMER, Düsseldorf

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate