Începe cea de a XIX-a ediție a Concursului Internațional George Enescu | |
(Muzică) |
Sambata, 31 august 2024, ora 18.00, va debuta la Bucuresti unui dintre cele mai importante evenimente culturale ale tarii: Concursul International George Enescu. |
Ajuns la cea de-a XIX-a editie, Concursul International George Enescu aduce impreuna tineri muzicieni talentati din intreaga lume, celebrand astfel mostenirea culturala a muzicianului George Enescu.
Desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei, Concursul International George Enescu, proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii si organizat de catre ARTEXIM, va avea loc in perioada 31 august – 27 septembrie 2024.
Concertul de deschidere va avea loc la Ateneul Roman si va incepe cu o lucrare ce va fi interpretata in premiera absoluta: Simfonia nr. 1 „Consolations” compusa de coreeanul Shin Kim, lucrarea castigatoare a Sectiunii Compozitie a Concursului Enescu din anul 2022. La pupitrul Orchestrei Nationale Radio va urca dirijoarea Delyana Lazarova – prima femeie dirijor ce deschide Concursul Enescu.
In a doua parte a concertului, Maria Marica (vioara), Benjamin Kruithof (violoncel) si Alexandra Segal (pian) – castigatori ai Concursului International George Enescu, editia a XVIII-a – vor interpreta Triplul Concert pentru vioara, violoncel, pian si orchestra de Paul Constantinescu. Seara se va incheia cu „Poema Romana” scrisa de George Enescu pe cand avea doar 16 ani, cu participarea Corului Academic Radio, pregatit de dirijorul Ciprian Tutu.
Alexandra Segal, Israel - castigatoarea sectiunii PIAN - Concursul International George Enescu, 2022. (c) Alex Damian
Editia din acest an a atras un interes international semnificativ, nu mai putin de 667 de tineri muzicieni cu varste cuprinse intre 13-35 de ani, din 57 de tari, fiind inscrisi in competitie. Acest numar reprezinta o crestere de peste 6 ori fata de editia din 2022 a concursului si o crestere de 59% fata de editia din 2018, cea care a inregistrat, pana la editia din acest an, cel mai mare numar de candidati inscrisi.
Benjamin Kruithof. Castigator Concurs Enescu - sectiunea violoncel. 2022. (c) Alex Damian
Dintre cei inscrisi, juriile de preselectie au selectat 160 de tineri pentru a concura la Bucuresti in cele patru sectiuni: vioara, violoncel, pian si compozitie sau vor participa la Masterclass-ul de interpretare dirijorala, instrumentala si aprofundare in studiul muzicii sustinut de maestrul Cristian Macelaru, directorul artistic al Concursului si Festivalului International George Enescu.
Pastrand buna traditie a Festivalului International George Enescu, in cadrul Concursului sunt programate si recitaluri instrumentale de exceptie ce vor fi sustinute de catre unii dintre cei mai mari interpreti ai lumii - reputatul violoncelist David Geringas va deschide seria recitalurilor din cadrul Concursului alaturi de pianistul Mikhail Mordvinov, propunand publicului un program cu titlul „Luminile nordului – Northern lights” (miercuri, 4 septembrie, ora 19:00).
Maria Marica, castigatoarea sectiunii vioara - Concursul Enescu 2022
Celebra pianista Lylia Zilberstein va putea fi urmarita joi, 19 septembrie, marele violonist Shlomo Mintz va sustine un recital duminica, 15 septembrie, pianistul Simon Trpceski va sustine un recital de exceptie sambata, 21 septembrie, renumitul violonist Dmitry Sitkovetsky va canta alaturi de Valentin Radutiu (violoncel) si Lukas Geniusas (pian) vineri, 6 septembrie.
Un alt eveniment de prim rang al concursului din acest an va fi recitalul sustinut de unul dintre cei mai importanti violonisti romani, Liviu Prunaru si castigatorul editiei a 17-a a Concursului Enescu alaturi de tanarul violonist Valentin Serban, si el castigator al Concursului Enescu. Evenimentul va avea loc vineri, 13 septembrie.
In concertul de deschidere al Concursului si in recitalul din 13 septembrie, Maria Marica si Valentin Serban vor canta pe vioara Guarneri del Gesù „Catedrala” care a apartinut lui George Enescu – instrumentul este pus la dispozitie printr-un parteneriat intre Muzeul National George Enescu si Artexim.
O noutate absoluta a festivalului o reprezinta Masterclass-ul de interpretare dirijorala, instrumentala si aprofundare in studiul muzicii, pe care il va sustine Maestrul Cristian Macelaru, directorul artistic al Concursului si Festivalului International George Enescu.
De altfel, 3 dintre dirijorii care vor participa la masterclass vor dirija, alaturi de Cristian Macelaru, concertul de inchidere al Concursului International George Enescu, din data de 27 septembrie 2024, ora 18:00.
Concursul International George Enescu la Ateneul Roman
Primele 2 etape de concurs ale celor 3 sectiuni instrumentale se vor desfasura la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si vor beneficia de intrare libera.
Semifinalele vor avea loc la Ateneul Roman si vor putea fi urmarite, de asemenea, gratuit.
Cele 3 concerte simfonice ce vor reprezenta finalele sectiunilor violoncel, vioara si pian vor fi conduse de catre dirijorul Jonathan Bloxham, care va urca la pupitrul Orchestrei Nationale Radio pentru finala concursului sectiunii violoncel (10 septembrie), Alan Buribayev va dirija Orchestra Filarmonicii „George Enescu” pentru finala sectiunii de vioara (16 septembrie), iar Christian Reif va conduce Orchestra Filarmonicii „George Enescu” in finala concursului de pian (22 septembrie).
Calendarul concursului se poate consulta pe larg in website-ul evenimentului: https://concurs.festivalenescu.ro/ro/evenimente/calendarul-concursului/
Ultimele bilete disponibile pentru concertele simfonice si recitalurile instrumentale se pot achizitiona online, exclusiv din platforma Eventim.ro: https://www.cts.eventim.ro/eventseries/concurs-international-george-enescu-2024-3627790 sau in format fizic, din Librariile Carturesti, Librariile Humanitas, magazinele Carrefour si Good2Go.
Studentii, elevii si profesorii scolilor si universitatilor de muzica din toata tara beneficiaza de acces gratuit in baza legitimatiei scolare si de serviciu, in limita locurilor disponibile. De asemenea, persoanele cu handicap alaturi de insotitorii lor beneficiaza de acces gratuit in limita locurilor disponibile, conform legii. Organizatorii nu isi asuma responsabilitatea pentru biletele si abonamentele achizitionate de pe alte platforme de ticketing neoficiale.
Concursul International George Enescu (c) Andrei Gindac
Concursul International George Enescu, initiat in 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platforma de afirmare la nivel international. De-a lungul anilor, concursul a consolidat pozitia Romaniei pe scena culturala globala, fiind singurul concurs din Romania afiliat Federatiei Mondiale a Concursurilor Internationale de Muzica Clasica si a descoperit numeroase talente care au devenit artisti de renume mondial. Editia din 2024 promite sa fie una de exceptie, continuand traditia de a aduce in prim-plan talente ale muzicii clasice.
-----------------------------------------------------
Concursul International George Enescu este un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.
Proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundatia ArtProduction
Co-producatori: Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Primaria Municipiului Bucuresti – ARCUB
Partener principal: Rompetrol
Parteneri: Purcari, ONE, SANADOR, Mobexpert, Senia Music, La Mama, Althaus, RetuRo, Nazzuro Aqua, L’Or, Electrecord, Fundatia Motivation Romania, Fundatia Special Olympics, Climb Again
Parteneri institutionali: Filarmonica „George Enescu”, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Institutul Cultural Roman, Muzeul National „George Enescu”, Centrul National de Arta Tinerimea Romana, Institutul Italian de Cultura Bucuresti, Institutul Francez Bucuresti, Filarmonica Arad, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau, Filarmonica „Lyra - George Cavadia” Braila, Filarmonica de Stat Transilvania, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Moldova din Iasi, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica Pitesti, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiesti, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Ramnicu Valcea, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Filarmonica Banatul din Timisoara, Palatul Culturii „Teodor Costescu” Drobeta - Turnu Severin, Romanian Chamber Orchestra, Colegiul National de Arte Dinu Lipatti din Bucuresti, Colegiul National de Muzica „George Enescu”
Partener servicii juridice: Tuca Zbarcea si Asociatii
Partener de mobilitate: Blue
Cu sprijinul: Asociatia Artistilor Lutieri din Romania, Paradigma Film, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, Casa de flori
.
| |
|
|