Violoncelistul Arto Noras este noul Președinte al Juriului pentru Secțiunea violoncel a Concursului Internațional George Enescu | |
(Muzică) |
Violoncelistul Arto Noras este noul Presedinte al Juriului pentru Sectiunea violoncel a Concursului International George Enescu. Maestrul Dan Prelipcean se alatura juriului, modificare datorata faptului ca, din motive medicale, maestrul David Geringas nu mai poate sosi la Bucuresti. |
Arto Noras (n. 1942, Turku, Finlanda) este un adevarat maestru al instrumentului sau, fiind considerat unul dintre cei mai remarcabili violoncelisti recunoscuti la nivel international din generatia sa.
La varsta de sase ani, Arto Noras a inceput sa studieze cu profesorul Yrjö Selin la prestigioasa Academie Sibelius din Helsinki. Dupa finalizarea studiilor, a lucrat cu profesorul Paul Tortelier la Conservatorul din Paris, unde si-a incheiat studiile in 1964, cu diploma Premier Prix. Doi ani mai tarziu, a obtinut Premiul II la Concursul International Ceaikovski din 1966, ceea ce i-a deschis rapid calea catre scenele celor mai importante sali de concert din Europa, America de Nord si de Sud si, mai tarziu, din Asia. Din 1970, Arto Noras a fost profesor de violoncel la Academia Sibelius din Helsinki, unde a activat timp de 40 de ani, ulterior fiind invitat sa predea la Conservatorul de Muzica si Teatru din Hamburg. De asemenea, a sustinut cursuri de maiestrie in intreaga lume si a fost membru in juriile celor mai prestigioase concursuri internationale de violoncel. A infiintat Festivalul de Muzica Naantali in 1980, pe care l-a coordonat timp de peste 40 de ani, iar in 1991 a fondat Concursul International de Violoncel Paulo, al carui director artistic este. De asemenea, a fost membru fondator al Cvartetului Academiei Sibelius.
Repertoriul lui Arto Noras acopera toate lucrarile importante scrise pentru violoncel, precum si cele ale compozitorilor contemporani. A concertat ca solist alaturi de cele mai importante orchestre si dirijori din intreaga lume, iar ca membru in formatii camerale a avut alaturi muzicieni de seama ai vremurilor noastre. Arto Noras a colaborat indeaproape cu numerosi compozitori printre care se numara Krzysztof Penderecki, Aulis Sallinen si Jeajoon Ryu, interpretand lucrari ale lui Penderecki chiar sub bagheta sa, pe patru continente diferite. De asemenea, a realizat numeroase inregistrari, inclusiv ale mai multor lucrari care i-au fost dedicate.
Arto Noras
Dan Prelipcean a studiat la Conservatorul George Enescu din Iasi, iar dupa absolvire a activat in orchestra Filarmonicii Moldova si la catedra, in Conservatorul iesean.
A urmat cursuri de interpretare cu maestri ai genului cameral, intre care: George Hamza, Wilhelm Berger, Vilmos Tatrai (Budapesta), Nicolaus Delius (Freiburg), Uzi Weiesel (Bayreuth), Friedrich von Haussegger (Hannovra), Miaceslav Horzowski, Hans Leygraf, membrii Cvartetului britanic Amadeus, Boris Pergamencicov (Academia de muzica din Köln).
Din 2005, Dan Prelipcean este profesor titular la FICSMT a Universitatii Nationale de Arte George Enescu din Iasi – specializarea interpretare instrumentala si muzica de camera, iar din 2007 este Coordonator stiintific de doctorat al aceleiasi facultati. De asemenea, maestrul Prelipcean este Profesor onorific al Academiei Nationale de Muzica Gh. Dima din Cluj-Napoca si al Conservatorului de Muzica din Würzburg (Germania).
Dan Prelipcean este violoncelistul Cvartetului de coarde Voces fondat la Iasi, in anul 1973. Din 1990, Voces a devenit ansamblu al Radiodifuziunii Romane din Bucuresti.
Laureat al mai multor competitii internationale pentru cvartet de coarde, intre care cele de la Colmar si Bordeaux (Franta) si Hannovra (Germania), a realizat numeroase inregistrari pe disc, la radio si TV, intre care Integrala camerala George Enescu (1981) si Integrala Beethoven (inregistrari live la Würzburg, Germania).
Dan Prelipcean a publicat carti si studii, a sustinut conferinte despre tehnica interpretarii instrumentale.
Dan Prelipcean
Etapele sectiunii de violoncel se vor desfasura intre 1 si 10 septembrie 2024, iar juriul, format din violoncelistii Arto Noras (Presedinte al juriului), Leonid Gorokhov, Meehae Ryo, Valentin Radutiu, Marin Cazacu, Enrico Dindo si Dan Prelipcean, carora li se vor adauga, incepand cu semifinalele, Charlotte Lee - unul dintre cei 14 directori executivi de top in managementul artistilor si Raimund Trenkler, violoncelist si presedinte al Consiliului de administratie al Fundatiei Academiei Kronberg, vor oferi trei premii, valoarea totala in bani a acestor premii fiind de 30.000 euro: Premiul I – 15000 de euro net; Premiul al II-lea: 10.000 de euro net, Premiul al III-lea: 5.000 de euro net.
Primele doua etape ale concursului vor avea loc la Universitatea Nationala de Muzica, intre 1-3 septembrie (Etapa I) si intre 5 si 6 septembrie (Etapa a II-a).
Semifinala va avea loc pe 8 septembrie, iar finala este programata pentru 10 septembrie, ambele la Ateneul Roman.
Primele doua etape de concurs, dar si semifinala, beneficiaza de intrare gratuita, nefiind necesara o inregistrare prealabila.
Recitalul din 4 septembrie va fi sustinut de acelasi pianist, Mikhail Mordvinov, cu participarea violoncelistului Enrico Dindo, membru al juriului.
Concursul International George Enescu este un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei.
Proiect cultural finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundatia ArtProduction
Co-producatori: Societatea Romana de Radiodifuziune, Societatea Romana de Televiziune, Primaria Municipiului Bucuresti – ARCUB
Partener principal: Rompetrol
Parteneri: Purcari, ONE, SANADOR, Mobexpert, Senia Music, La Mama, Althaus, RetuRo, Nazzuro Aqua, L’Or, Electrecord, Fundatia Motivation Romania, Fundatia Special Olympics, Climb Again
Parteneri institutionali: Filarmonica „George Enescu”, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Institutul Cultural Roman, Muzeul National „George Enescu”, Centrul National de Arta Tinerimea Romana, Institutul Italian de Cultura Bucuresti, Institutul Francez Bucuresti, Filarmonica Arad, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacau, Filarmonica „Lyra - George Cavadia” Braila, Filarmonica de Stat Transilvania, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Moldova din Iasi, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica Pitesti, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiesti, Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Ramnicu Valcea, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Filarmonica Banatul din Timisoara, Palatul Culturii „Teodor Costescu” Drobeta - Turnu Severin, Romanian Chamber Orchestra, Colegiul National de Arte Dinu Lipatti din Bucuresti, Colegiul National de Muzica „George Enescu”
Partener servicii juridice: Tuca Zbarcea si Asociatii
Partener de mobilitate: Blue
Cu sprijinul: Asociatia Artistilor Lutieri din Romania, Paradigma Film, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti, Casa de flori
Partener de monitorizare: MediaTRUST .
| |
|
|