Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 octombrie 2024
1817 • Se naste Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist si editor francez
1905 • Se naste Felix Bloch, fizician elvetian
1908 • Se naste Ilia Mihailovici Frank, fizician rus, laureat al Premiului Nobel
Recomandări
Dezbatere: Arta interactivă în spațiul public – limitele participării
(Arte vizuale)
Maine, sambata, 14 septembrie, incepand cu ora 18.00, in Sala Tancred Banateanu a Muzeului National al Taranului Roman, va avea loc o dezbatere a cu tema „Arta interactiva in spatiul public – limitele participarii”.
Evenimentul incheie etapa din Romania a unui proiect transnational si inedit de arta contemporana care chestioneaza rolul muzeelor azi: “if walls could tell” al artistului german Mischa Kuball.

La eveniment vor lua parte: dr. Virgil Stefan NITULESCU – manager, Muzeul National al Taranului Roman, Ruxandra Demetrescu – profesor de Istoria si Teoria Artei, Universitatea Nationala de Arta, Bucuresti, Calin DAN – artist, critic de arta si curator, manager, Muzeul National de Arta Contemporana, Alina SERBAN – istoric de arta si curator, Horea AVRAM –profesor asociat al Facultatii de Teatru si Film din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, Cluj-Napoca, Presedinte AICA Romania. Moderator: –, curator

Discutia panelului va aborda temele teoretice actuale legate de rolul artei publice interactive si participative, concentrandu-se asupra esteticilor politice si sociale. Vor fi adresate doua modele diferite, si anume spatiul interventional – explorand posibilitatea potentiala a artei publice participative de a remodela locurile vietii de zi cu zi; si spatiul de legaturi (commoning space), unde arta participativa poate crea spatii partajate, ce pot stabili relatii sociale comune ale unor grupuri sociale specifice in mediul urban. În ceea ce priveste aceste modele teoretice, vom sugera si o alta pozitie a artistului in calitate de catalizator si mediator, una care creeaza o „scena” pentru o participare deschisa (open-ended), un fel de tabula rasa, fara niciun fel de filtrare, principii directoare sau limite impuse potentialilor utilizatori/publicului cu privire la peretii albi goi care vor fi amplasati in spatiul public pentru a fi suport de expresie libera. Chiar daca peretii simbolic reprezinta cadrul institutional al muzeului din care au fost scosi si unde vor fi reintrodusi, publicul ii poate percepe ca pe un semnificant gol, care nu este neaparat conectat cu discursul criticii institutionale. Prin urmare, intrebarea care va fi pusa este daca acest tip de practica artistica interactiva in spatiul public este doar un „colt al vorbitorilor” temporar sau reflecta vox populi in spatiul public necontrolat si decolonizat.

Pe de alta parte, straturile socio-politice, urbanistice si alte straturi contextuale ale raspunsului public la o initiativa deschisa si participativa ar trebui sa fie pertinente pentru contextul local al Bucurestiului, unde actiunile artistice in spatiul public au avut o agenda politica robusta in perioada socialista si post-socialista.

In cele din urma, o intrebare la fel de importanta care va fi luata in considerare este despre dinamicile interactiunilor dintre institutiile publice, private, alternative, academice, comunitatile, precum si publicurile care constituie si produc lumea artistica locala (ca in teoria lui Arthur Danto).

Curator: dr. Zoran Eric, Institutul pentru Filosofie si Teorie Sociala, Belgrad

Artistul conceptual Mischa Kuball lucreaza in sfera publica si institutionala din 1977. Din 2007, Kuball a fost profesor de arta publica la Academia de Arte Media din Köln, iar din 2006 pana in 2008 profesor de arta media la Hochschule für Gestaltung/ZKM, Karlsruhe. Din 2015 este membru al Academiei de Stiinte, Litere si Arte din Renania de Nord-Westfalia, Düsseldorf. În 2016 a fost distins cu German Light Award. Din primavara anului 2024, este membru asociat al Clusterului de excelenta „Matters of Activity. Image Space Material” la Humboldt-Universität zu Berlin.

Partneri:
Ars Aevi Museum of Contemporary Art, Sarajevo
The National Museum of the Romanian Peasant, Bucharest
Museum of Contemporary Art, Skopje
Center for Contemporary Culture KRAK, Bihac
RIZOM [ K ] - Frankopan Castle, Kraljevica
Art Gallery “Nadežda Petrovic”, Cacak
Center for Contemporary Art [KSA:K] with Galeria Plai, Chisinau
MGML – Match Gallery, Ljubljana
Faculty of Fine Arts, University of Montenegro, Cetinje
WELTKUNSTZIMMER, Düsseldorf
 


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate