Miriam Răducanu o expoziție - arhivă cu senZ | |
(Arte vizuale) |
In perioada 27 septembrie - 19 octombrie, Centrul National al Dansului Bucuresti si Rezidenta9 organizeaza o expozitie ampla dedicata coregrafei si dansatoarei Miriam Raducanu si impactului pe care l-a avut asupra mai multor generatii de artisti. Vernisajul are loc in data de 27 septembrie, ora 19:00, la Rezidenta9, iar pana la finalul perioadei expozitionale, publicul are ocazia sa participe la o serie de evenimente. |
Expozitia prezinta parcursul artistic al coregrafei pe o perioada de jumatate de secol si aduce pentru prima data impreuna documente fotografice si videografice, care au fost recuperate atat din arhive publice din Romania (Arhivele TVR, ANF si arhivele Teatrului Tandarica, Teatrului Bulandra, Teatrului Evreiesc de Stat, Teatrului Mic), cat si din arhive private ale celor care au colaborat cu Miriam Raducanu din anii ’60 pana astazi, precum Gigi Caciuleanu, Raluca Ianegic, Liana Tugearu sau Ioan Tugearu, precum si din arhiva personala a coregrafei.
Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) si Rezidenta9, in parteneriat cu UNITER /UNITER, aduc impreuna, in spatiul generos din strada I. L. Caragiale nr. 32, vocile a peste 10 artisti din varii domenii culturale care au colaborat cu doamna Miriam Raducanu.
Vernisajul expozitiei se va desfasura la Rezidenta9, in data de 27 septembrie, ora 19:00, iar pe parcursul perioadei expozitionale vor avea loc o serie de evenimente: tururi ghidate, proiectii de film, performance-uri si prezentari.
Videomontajul „SenZul lui Miriam”, dupa conceptul regizoarei Alexandra Gulea, se numara printre lucrarile expozitiei si este prezentat in premiera. In data de 28 septembrie, de la ora 19:00 va avea loc o discutie cu realizatoarea, urmand ca in data de 5 octombrie sa fie prezenta toata echipa artistica care a realizat lucrarea video.
Miriam Raducanu in Mal de vivre - Nocturne Arhiva Teatrului Tandarica
Vineri, 4 octombrie, de la ora 20:00, va avea loc un eveniment performativ (in cadrul Noptii Albe a Galeriilor / NAG), o reconstructie a piesei „Geneza” a coregrafei Miriam Raducanu. Reinterpretarea realizata de coregrafa Madalina Dan a fost comisionata si prezentata de Institutul Prezentului in 2019 ca parte a expozitiei „24 de argumente. Conexiuni timpurii in neo-avangarda romaneasca 1969–1971” (noiembrie 2019 – februarie 2020, Muzeul National de Arta al Romaniei). Idee si cercetare: Alina Serban; cercetare si directie artistica: Stefania Ferchedau. Performance-ul este urmat de un Q&A.
Filmul documentar „O intamplare cu Jazz”, prezentat in cadrul expozitiei, o sa fie insotit de un Q&A cu regizorul Mircea Sorin Albutiu, duminica 6 octombrie, ora 19:00. Filmul este cumulul intalnirilor dintre dansatoarea si coregrafa Miriam Raducanu si fotograful Mircea Sorin Albutiu, care timp de opt luni au lucrat impreuna, in 2017, pe o tema de jazz inspirata de o inregistrare video cu Miles Davis din 1959 din studioul lui Robert Herridge din New York.
Pentru finisajul expozitiei, pe 19 octombrie, ora 12:00, se va organiza masa rotunda „Miriam Raducanu. A distruge pentru a recrea” in spatiul expozitional ( cu sprijinul UNITER/ FNT) Invitatii speciali sunt Gigi Caciuleanu, Mariana Mihut, Raluca Ianegic, Vava Stefanescu, iar discutiile sunt moderate de Michaela Michailov. Momentul va continua cu un performance sustinut de Lari Giorgescu, care va prezenta fragmente din monodrama Poezia Visului, bazata pe versuri de Emil Botta.
„Pentru mine arta dansului n-a fost nicio clipa desprinsa de senZ.”
- Miriam Raducanu
„Inainte de a deschide fereastra catre arhiva lui Miriam Raducanu, sunt recunoscatoare coregrafului Gigi Caciuleanu, pentru aceasta cheie a senZului lui Miriam, el fiind cel care a pus punctul pe senZ, reveland conceptele care stau in spatele acestei ziceri:
«Un cuvant ce revine mereu in lucrul cu Miriam - toti cei care au lucrat cu dansa l-au auzit de nenumarate ori! - este senZ. Cu „Z”. La inceput crezusem ca era un defect de pronuntie. Cu vremea insa mi-am dat seama ca acel fel „de a zice” era din partea dumneaei o (poate?!) inconstienta, dar (o aproape sigur!) revelatoare suma a doua concepte: cel de senS („semnificatie”, dar si directie, „vector”!) si cel de senZatie; dar, de ce nu, si de senZualitate...»
Pentru mine intalnirea cu arhiva lui Miriam Raducanu nu poate fi desprinsa de acest senZ, este ceea ce am cautat in toate activitatile de arhivare a documentelor pe care le-am cercetat. Expozitia este un reenactment al acestei arhive cu senZ pe care Miriam o lasa atat in documente fotografice si videografice, in interviuri, in memoria celor care au dansat cu ea, care au invatat de la ea sau care au privit-o ca spectatori. Aceasta expozitie este o forma de arhivare activa a acestui senZ. A cauta senZul in arhiva lui Miriam Raducanu a insemnat pentru mine in primul rand a descoperi, pe cat posibil, intelesul originar si inalterabil a ceea ce Miriam a urmarit in creatia sa, arhiva ideilor din dansul sau, dar si revelarea unor aspecte ce tin de efemeritatea si fragilitatea lucrurilor care raman in urma dansului, a rolului arhivelor in viata dansatorilor si a potentialitatilor lor in prezent pentru alte generatii, despre memoria dansului recuperata in moduri care conteaza pentru prezent si viitor. Documentele nu sunt simple urme, cercetandu-le, ele devin urme incarcate de senZ. ” - Corina Cimpoieru, curatoare
Miriam Raducanu in Nocturne - dans Rain rain rain - Muzica Frankie Lane
A-i dedica azi o expozitie lui Miriam Raducanu inseamna a face gestul de a o inscrie in verigile centenare ale dansului modern, inseamna a o privi caleidoscopic prin diferite perspective de cercetare, care mai degraba decat a-i revela exhaustiv faptele artistice, urmaresc sa reflecteze asupra traiectoriei ei artistice si sa inteleaga cum creatia sa nu a incetat sa formeze brese in ordinea lucrurilor si a corpurilor atat in dans, cat si in teatru. Inseamna a realiza ca actul de a privi inapoi este incarcat intotdeauna de prezent. Expozitia recupereaza multiple fragmente de sensuri din creatia lui Miriam Raducanu si semnaleaza rezonanta acestora cu ceea ce dansul de azi are foarte viu in dimensiunile sale artistice, critice si in vivacitatea gestului performativ si a gandirii care sta in spatele lui. Miriam Raducanu se inscrie in biblioteca infinita a artei coregrafice, indispensabila oricarei continuari in domeniul artelor performative de azi.
Expozitia este rezultatul unei cercetari monografice de arhiva si al unor proiecte de reactivare a patrimoniului cultural coregrafic, dedicate dansatoarei si coregrafei Miriam Raducanu, realizate in ultimii 15 ani prin proiecte individuale sau colective pe care Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) le-a sustinut constant pentru a recupera si reactiva parcursul sau artistic si pedagogic.
Expozitia este deschisa pe 27 septembrie 2024 si poate fi vizitata conform programului Rezidentei 9 (marti – vineri 16:00 – 20:00/ sambata – duminica 13:00 – 20:00) pana pe 19 octombrie 2024.
Concept: Corina Cimpoieru si Vava Stefanescu
Curatoare: Corina Cimpoieru, Suzana Dan
Curatoare activitate in teatru: Mihaela Michailov
Artisti invitati: Alexandra Gulea (video-montaj), Vlaicu Golcea ( restaurare sunet & muzica), Mircea Albutiu (film), Gigi Caciuleanu (masa rotunda), Madalina Dan (performance), ?tefania Ferchedau (prezentare), Lari Giorgescu (performance) Identitate vizuala: Andrea Nastac
Multumiri speciale: Gigi Caciuleanu, Raluca Ianegic, Denisa Badea (Arhiva TVR), Gabi Fiter (Arhiva TVR), Miruna Simion (Arhiva Teatrului ?andarica), ?tefan Theodorescu (Teatrul Bulandra) Mihaela Popescu (Arhiva Teatrului Mic), Dan Druta (Arhiva Teatrului Evreiesc de Stat), Mirel Leventer (fotograf), ANF, CNC, Uniter si FNT.
Cu sprijinul: Fundatia 9 | BRD – Groupe Société Générale, Administratia Fondului Cultural National (AFCN). In parteneriat cu UNITER/ Festivalul National de Teatru (FNT).
MIRIAM RADUCANU: o expozitie - arhiva cu „senZ” este un proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN.
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.
Parteneri institutionali: Televiziunea Romana (TVR) , Centrul National al Cinematografiei, Arhiva Nationala de Filme, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul de Animatie Tandarica, Teatrul Bulandra, Teatrul Mic, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti (UNATC), Cinema Union
***
Centrul National al Dansului Bucuresti, implineste 20 de ani de existenta in anul2024, fiind singura institutie nationala care are ca misiune principala dezvoltarea culturii coregrafice din Romania si care functioneaza ca producator si gazda de spectacole, asumand totodata misiuni la fel de importante, precum cercetarea, documentarea si arhivarea, dar si dezvoltarea de programe si proiecte de educatie artistica si formare profesionala.
***
Rezidenta9 este un centru cultural din Bucuresti, care aduce impreuna ganditori, creatori, comunitati si oameni de stiinta intr-un dialog deschis, pentru o mai buna intelegere asupra lumii in care traim. Rezidenta9 este coordonata de Fundatia9, infiintata si sustinuta de BRD - Groupe Société Générale. .
| |
|
|