Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 octombrie 2024
1817 • Se naste Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist si editor francez
1905 • Se naste Felix Bloch, fizician elvetian
1908 • Se naste Ilia Mihailovici Frank, fizician rus, laureat al Premiului Nobel
Recomandări
Manufactura de Memorie Grant: proiecții de film documentar și tur ghidat într-un proiect despre conservarea patrimoniului și întoarcerea la istoria cartierului
(Arhitectură)
Cu ocazia aniversarii a 112 ani de la punerea pietrei fundamentale a Parcelarii Grant-Belvedere, Studio Zona lanseaza un nou proiect dedicat conservarii patrimoniului arhitectural si istoric al cartierului Grant. Intitulat „Manufactura de Memorie Grant”, proiectul are ca scop informarea locuitorilor despre importanta istorica si arhitecturala a parcelarii si a Manufacturii de Tutun Belvedere, printr-o serie de evenimente si activitati desfasurate pe 21 septembrie.
Parcelarea Grant-Belvedere reprezinta una dintre cele mai importante initiative de locuinte sociale din Bucurestiul inceputului de secol XX. Proiectata si executata intre 1912 si 1926, de catre trei institutii importante ale statului - Societatea de Locuinte Ieftine, C.F.R. si Regia Monopolurilor Statului - parcelarea a fost destinata muncitorilor de la Regia Monopolurilor Statului si Caile Ferate Romane (C.F.R.), oferindu-le locuinte accesibile si adaptate nevoilor acestora. Proiectul a fost conceput ca parte a unui program amplu de modernizare urbana, inspirat de initiative similare din Europa. Parcelarea, aflata in proximitatea Manufacturii de Tutun Belvedere, a fost gandita cu o diversitate de tipologii arhitecturale, evitand uniformitatea si pastrand stilul neo-romanesc, caracteristic inceputului de secol XX. De-a lungul decadelor, parcelarea a fost completata cu noi cladiri, incluzand blocuri de apartamente si facilitati sociale, precum Biserica Belvedere, care poarta semnatura arhitectului Ioan D. Trajanescu, cel care a proiectat si majoritatea locuintelor din parcelare. Astfel, Parcelarea Grant-Belvedere a evoluat intr-un cartier emblematic pentru dezvoltarea urbana si sociala a Bucurestiului, pastrand in acelasi timp spiritul comunitar si arhitectural al epocii in care a fost fondata.


Pentru a aduce la viata aceste repere istorice, vor avea loc proiectii de film, tur ghidat al cartierului si dezvelirea unei placi comemorative, toate menite sa pastreze memoria comunitatii si sa sublinieze valoarea culturala a zonei.

Astfel, sambata, 21 septembrie, de la ora 17:30, istoricul Razvan Voinea, alaturi de arhitecta Irina Calota, vor povesti despre istoria si arhitectura acestui cartier unic in cadrul unui tur ghidat. Tot sambata, de la ora 19:00, la Conacul Golescu-Grant, actualmente Centrul de Recreere si Dezvoltare Personala „Conacul Golescu Grant”, din strada Aleea Tibles, nr.64, va avea loc proiectia unui film documentar dedicat Parcelarii Grant. De asemenea, participantii vor avea ocazia sa vada alte 10 documentare despre parcelari istorice din Bucuresti, dar si documentarul Cvartal, dedicat cartierelor construite in anii 50 in Bucuresti, toate realizate de Studio Zona si Dash Film.

Detalii pe https://fb.me/e/4TlhcoYjh



Preocuparile actuale si initiativa Studio Zona

In inima parcelarii Grant - Belvedere, Manufactura de Tutun Belvedere a jucat un rol central nu doar ca loc de munca pentru numerosi locuitori, ci si ca element definitoriu al peisajului urban. Monument istoric de importanta nationala, clasat pe Lista Monumentelor Istorice alaturi de Parcelarea Grant, acest complex, parte integranta a identitatii locale, se afla acum in fata unor posibile interventii care ar putea transforma ansamblul intr-un complex rezidential sau centru de afaceri, punand in pericol integritatea si valoarea sa istorica. Proiectul „Manufactura de Memorie Grant” isi propune sa aduca in prim-plan aceste provocari si sa stimuleze un dialog activ in comunitate despre modalitatile de conservare si valorizare a acestui patrimoniu.
Studio Zona este o asociatie non-guvernamentala, infiintata de cercetatori de la Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti si de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” in 2016, care documenteaza interdisciplinar evolutia urbana a Bucurestiului. Membrii echipei folosesc o metodologie complexa bazata pe analiza istorica si arhitecturala, memorialistica, istorie orala, critica si teorie de arhitectura pentru a reda cetatenilor o naratiune convingatoare despre evolutia orasului. Prin proiectele derulate, Studio Zona faciliteaza un dialog permanent intre mediul academic/profesional si locuitorii Bucurestiului si sa reda locuitorilor datele esentiale despre istoria locuintelor, a parcelarilor si cvartalele in care locuiesc. In schimb, scriem istoria orasului folosind arhive personale si memorii de la locuitori, pentru a completa istoria din arhive. In acest fel, proiectele urmaresc sa deconstruiasca discursul despre imaginea Bucurestiului si sa propuna o naratiune convingatoare a orasului. Misiunea asociatiei este cresterea nivelului de interes si informare a locuitorilor orasului in legatura cu posibilitatile participative de a construi o comunitate urbana, de a proteja si a folosi spatii importante. Cea mai importanta directie de cercetare de pana acum a fost locuirea in Bucuresti in secolul al XX-lea, prin investigarea parcelarilor de locuinte tip si a cvartalelor, precum si relatia dintre spatiile istorice si viata cotidiana a orasului.


Proiect finantat de Ordinul Arhitectilor din Romania din Timbrul de Arhitectura.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate