Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 octombrie 2024
Recomandări
Șona AIR (Artists in Residence) anunță deschis apelul de înscrieri pentru programul internațional de rezidență din 2025
(Arte vizuale)
Fundatia Stefan Caltia lanseaza apelul de inscrieri pentru programul international de rezidenta Sona AIR din 2025. Acesta se adreseaza artistilor si cercetatorilor din diverse domenii culturale, oferindu-le oportunitatea de a dezvolta proiecte creative intr-un cadru idilic, situat in satul Sona, judetul Brasov.
De asemenea, anunta participarea artistelor Alina Manolache, cineasta cunoscuta pentru filmele sale la granita dintre documentar si cinema experimental, si Nicoleta Moise, scriitoare si jurnalista, la editia din aceasta toamna a rezidentei, care va avea loc in lunile octombrie si decembrie.

Proiect co-finantat de AFCN, programul de rezidente Sona AIR se desfasoara anual pe parcursul a 8-11 saptamani, in doua editii: primavara (ianuarie - aprilie) si toamna (septembrie - noiembrie). Participantii selectati, cate doi pentru fiecare editie, vor locui si vor lucra in Casa Albastra, un spatiu restaurat in 2011 de catre Fundatia Stefan Caltia, ideal pentru explorarea creativa. Programul ofera resurse financiare si logistice, sustinand dezvoltarea proiectelor personale fara presiunea de a produce rezultate imediate.

Rezidentii beneficiaza de un mediu stimulant, care incurajeaza colaborarea si interdisciplinaritatea, facilitand interactiuni intre artisti din diverse domenii. Programul se adreseaza artistilor si cercetatorilor cu practici variate, atat din Romania, cat si internationali. Rezidenta vizeaza proiecte care sunt in derulare sau se afla in faza de cercetare, fara o legatura directa cu satul Sona. De asemenea, programul este deschis designerilor, arhitectilor, scriitorilor, teoreticienilor si curatorilor, precum si practicienilor care lucreaza cu artele spectacolului, cu sunetul si cu filmul.
Aceasta experienta contribuie la crearea unei comunitati culturale active, in care dialogul intre arta si public este promovat prin organizarea de activitati publice. Cu peisaje pitoresti si o atmosfera calma, satul Sona devine un refugiu ideal pentru artisti, oferind stimuli pentru reflectie si experimentare.
Detalii suplimentare despre cerintele de aplicare si instructiuni sunt disponibile pe website: sona-air.com/open-call . Termenul limita pentru depunerea aplicatiilor este 30 octombrie 2024.

Casa Albastra din Sona

Rezidenta Sona AIR isi propune sa creeze un mediu favorabil pentru cercetare si creatie, unde artistii pot lucra intr-o atmosfera calma, departe de agitatia cotidiana. Acest cadru le permite sa se concentreze asupra proiectelor proprii, explorand idei fara distrageri. Inca dinainte de prima rezidenta, am inceput o cercetare a bunelor practici din cadrul proiectelor de rezidente artistice, prin interviuri cu profesionisti din cultura si organizatori de rezidente. Aceste discutii contribuie la conturarea unui program care sa raspunda cat mai bine cerintelor si nevoilor artistilor participanti. Suntem, de asemenea, incantati sa lansam un open-call international pentru rezidentele din 2025, invitand creativi din intreaga lume sa participe la aceast proiect.” - Monica Danila, coordonatoarea programului de rezidente Sona AIR.

Alina Manolache, cineasta, autoare a unor filme la granita dintre documentar si cinema experimental, si Nicoleta Moise, scriitoare si jurnalista, a carei practica de lucru combina arhive, video si text pentru a face vizibile povesti sau evenimente mai putin cunoscute, sunt rezidentele editiei din aceasta toamna, care a inceput in octombrie si se va incheia in luna decembrie.

Alina Manolache va dezvolta proiectul „Glosar de legaturi inexplicabile cu o tara foarte indepartata”, axat pe analiza relatiei sale cu Japonia, in timp ce Nicoleta Moise va explora impactul experientelor sale in rezidentele artistice asupra practicii sale creative, finalizand un eseu si realizand o cercetare despre intersectia dintre arta si jurnalism.

Casa albastra din Sona

Sona AIR (Artists in Residence) este un program-pilot de rezidente initiat de Fundatia Stefan Caltia care sustine interdisciplinaritatea si colaborarea si care si-a propus sa integreze in mod organic noi modele culturale in zona rurala, incurajand interactiunea dintre rezidentii si contextul local, facilitand comunicarea cu satenii, dar si cu imprejurimile.

Fundatia Stefan Caltia a fost constituita in anul 2016 si are ca scop promovarea proiectelor de substanta din cultura vizuala, sprijinirea dezvoltarii organizationale si dezvoltarea sustenabilitatii proiectelor in care se implica. Activitatea Fundatiei s-a concretizat si in jurul unui interes crescut pentru ingrijirea si valorificarea patrimoniului operei lui Stefan Caltia, actiuni sociale si de conservare legate de satul Sona in principal, dar si de sudul Transilvaniei in secundar.

Casa albastra din Sona

Programul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul programului sau de modul in care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitea beneficiarului finatarii.

Acest program este realizat de Fundatia Stefan Caltia impreuna cu Fundatia Globalworth, sustinatori dedicati, oameni pasionati de arta si creativitate.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate