Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 octombrie 2024
Recomandări
EXCLUSIV: Adrian Ghenie, într-un interviu pentru Radio România Cultural: „Pe viitor vom fi mai relaxați pentru că am scăpat de obsesia autenticității”
(Arte vizuale)
Artistul Adrian Ghenie, a carui expozitie Egon Schiele - Adrian Ghenie: Shadow Paintings, de la Muzeul Albertina din Viena, a fost vernisata astazi (10 octombrie 2024), a acordat un interviu in exclusivitate jurnalistei Daria Ghiu, istoric si critic de arta, care va fi difuzat maine, 11 octombrie, in ultima dintre cele doua editii speciale ale emisiunii „Orasul Vorbeste”, transmise in direct din capitala Austriei, la Radio Romania Cultural, de la ora 9.00.
Conceputa de romanul Ciprian Adrian Barsan, expozitia Shadow Paintings ofera o experienta artistica unica, in care Adrian Ghenie recreeaza vizionar lucrarile pierdute ale lui Schiele, cunoscute pana acum doar din fotografii alb-negru.
Intalnirea a fost prilejuita de invitatia Oficiului National de Turism al Austriei de a participa la vernisajul acestei expozitii revolutionare, o juxtapunere remarcabila între doi dintre cei mai influenti artisti ai secolului XX si XXI.

Adrian Ghenie

Schiele este un artist perfect. Pe de o parte, are instrumentarul unui artist format, pe de cealalta parte, are ochiul unui pusti nesigur, care isi pune si el intrebarea, la fel ca un pusti din ziua de azi: „sunt sexy sau nu?”. Si incepe sa isi faca un tip de autoportret care este practic echivalentul avant la lettre al acestui selfie pe care noi il facem deja ubicuu, peste tot.”, spune Adrian Ghenie.

Intrebat despre temele care il preocupa in aceasta etapa a vietii si creatiei sale a adaugat:
Cred ca pe viitor vom fi mai relaxati pentru ca am scapat de obsesia asta a autenticitatii. Ca povestea cu undergroundul. Cine mai e underground astazi? Underground in sine nu mai exista. Suntem intr-un pat al lui Procust, mai degraba, oricum ne-am pune, nu incapem, suntem prea scurti sau prea lungi. Toti migram spre virtual, ne facem profilurile acestea pe care ajustam permanent. Si aceasta devine o nevroza generalizata.

Daria Ghiu si Adrian Ghenie

Adrian Ghenie s-a nascut in 1977, la Baia Mare, iar acum locuieste si lucreaza la Berlin. A absolvit, in 2001, Universitatea de Arta si Design din Cluj, iar in 2005, impreuna cu Mihai Pop, a fondat la Cluj Galeria Plan B, un spatiu dedicat expunerii si cercetarii artei contemporane. De-a lungul timpului, a expus in mari institutii de arta ale lumii, printre care: Accademia di Francia a Roma – Villa Medici, Roma; Centro de Arte Contemporáneo (CAC) Málaga; Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg; Museum of Contemporary Art (MCA), Denver; Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Ghent; Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC), Bucuresti; Tate Liverpool. In anul 2015, a reprezentat Romania la Bienala de Arta de la Venetia cu proiectul „Darwin’s Room”. Ghenie este reprezentat de mai multe galerii influente la nivel global, intre care Galeria Pace si Galeria Thaddaeus Ropac.

lucrare  Viena

lucrare  Viena

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate