Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 octombrie 2024
1817 • Se naste Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist si editor francez
1905 • Se naste Felix Bloch, fizician elvetian
1908 • Se naste Ilia Mihailovici Frank, fizician rus, laureat al Premiului Nobel
Recomandări
Abel Murcia Soriano, noul director al Institutului Cervantes din București
(Literatură)
Incepand din aceasta toamna, Institutul Cervantes din Bucuresti are un nou director: pe poetul, traducatorul si filologul Abel Murcia Soriano. Acesta preia mandatul de la Jorge Jiménez-Zumalacárregui, cel care a condus institutia in perioada decembrie 2019 – august 2024.
Inainte de a prelua conducerea Institutului Cervantes din Bucuresti, Abel Murcia Soriano a avut doua mandate ca director al Institutului Cervantes din Varsovia (2019-2024 si 2003-2008), un mandat de director al institutiei la Moscova (2014-2019) si unul ca director al filialei din Cracovia (2008-2014).

Bucuresti si Romania reprezinta atat o provocare profesionala, cat si una personala.
O provocare profesionala, pentru ca atunci cand lucrezi pentru o institutie culturala precum Institutul Cervantes ai convingerea ca intotdeauna se poate face mai mult in aceasta misiune de raspandire a limbii spaniole si a culturilor in limba spaniola in tarile in care ne desfasuram activitatea, in cazul de fata, in Romania. Ceea nu inseamna ca nu s-au facut deja multe. Nu putem sa nu fim recunoscatori tuturor celor care si-au dedicat o mare parte din viata – si care continua sa o faca – studiului limbii spaniole, studiului culturilor noastre, chiar si cu mult inainte de infiintarea filialei Instituto Cervanes din Bucuresti, in urma cu aproape 30 de ani. Consider, insa, ca mai sunt multe de facut: atatea alte punti de construit, atatea zone de explorat, atat de multe motive de a ne bucura impreuna.
Este si o provocare in plan personal deoarece consider ca pentru a-ti insusi – in masura posibilului –, un univers, cu limba sa, cultura sa, culturile sale, cu istoria sa, e nevoie de efort, de o minte deschisa, de dorinta de a intelege si de a invata. Sper ca peste cativa ani, atunci cand imi voi incheia sederea si mandatul in Romania, sa ma simt si mai bogat sufleteste caci voi fi reusit ca aceasta tara, limba si cultura ei sa devina parte din mine”, a marturisit Abel Murcia Soriano, noul director al Institutului Cervantes din Bucuresti. 


Abel Murcia Soriano este cunoscut deopotriva datorita carierei sale diplomatice, cat si activitatii sale de traducator din limba polona. Licentiat in Filologie Hispanica la Universitatea din Barcelona, Abel Murcia Soriano a semnat peste 50 de traduceri, pe lista autorilor aflandu-se nume importante ale literaturii poloneze precum cele ale lauretelor cu Premiul Nobel pentru Literatura Olga Tokarczuk si Wislawa Szymborska, ale scriitorului si dramaturgului Tadeusz Rózewicz sau ale lui Stanislaw Lem. In vara acestui an a fost distins Premiul Transatlantyk, considerat cea mai prestigioasa distinctie oferita „ambasadorilor culturii poloneze in strainatate” – este primul traducator spaniol caruia ii revine acest premiu, Abel Murcia Soriano fiind si membru de onoare al Asociatiei Scriitorilor Polonezi.  
Bogata sa activitate de traducator de literatura polona in limba spaniola este completata de cea de autor de dictionare bilingve polona-spaniola, spaniola-polona, atat generale, cat si de specialitate. Este, de asemenea, autorul a numeroase articole despre predarea limbii spaniole ca limba straina. Vreme de mai multi ani, a fost si profesor de limba spaniola la Universitatile din Lódz si Varsovia, precum si la Universidad Internacional Menéndez Pelayo din Santander.

Ca scriitor, Soriano Murcia a publicat noua volume de poezie, in editii in limba spaniola sau bilingve (spaniola-portugheza, spaniola-polona, spaniola-rusa), versurile sale fiind traduse in limbile engleza, italiana, lituaniana, polona, portugheza, romana, rusa si suedeza. In 2008, un spectacol de poezie si dans bazat pe poeziile sale a deschis Festivalul International de Cultura in limba spaniola „Viva Flamenco” din Lódz.
Pasionat de fotografie, Abel Murcia Soriano a expus in diferite expozitii individuale si de grup.

Activitatea sa bogata in domeniul culturii i-a adus mai multe distinctii, intre care amintim Medalia de Argint pentru Meritul Cultural de la Ministerul Culturii Polonez sau Crucea de Ofiter a Ordinului Meritul Civil, in Spania.

***

Institutul Cervantes din Bucuresti, deschis in 1995, este unul dintre cele peste 90 de centre de pe cinci continente ale Institutului Cervantes din Spania, fiind principalul loc de popularizare a culturii spaniole in capitala tarii noastre. Infiintat la Madrid in 1991, Institutul Cervantes, ce poarta numele legendarului scriitor iberic, are ca scop declarat promovarea si predarea limbii spaniole si a face cunoscuta cultura Spaniei si a tarilor de limba spaniola.
Este situat pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38, in cladirea Hotelului Cismigiu, si dispune de sali de curs, biblioteca, un auditorium si sala de expozitii.  
Institutul Cervantes din capitala tarii noastre organizeaza, in colaborare cu diferite institutii locale si straine, activitati culturale diverse, atat literare, cat si muzicale sau de arta plastica, tocmai pentru a prezenta o panorama variata a culturii spaniole. De asemenea, Institutul dispune de o biblioteca cu aproximativ 30.000 de volume, care constituie punctul de referinta pentru cei ce folosesc limba spaniola ca instrument de lucru.
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate