Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
3 decembrie 2024
1857 • Se naste Joseph Conrad, (Józef Teodor Konrad Korzeniowski) scriitor britanic de origine poloneza (d. 1924)
1861 • Alexandru Ioan Cuza anunta ca „Înalta Poarta, precum si toate Puterile Garante” recunosc Unirea Principatelor
1948 • Se naste Ozzy Osbourne, solistul trupei Black Sabbath
1967 • Chirurgul sud-african Christian Barnard a efectuat, cu succes, primul transplant de inima din lume
Recomandări
Poeți de pe trei continente la cea de-a XI-a ediție a Poets in Transylvania
(Literatură)
Marti, 29 octombrie, la Sibiu debuteaza cea de-a XI-a editie a Poets in Transylvania. Festivalul International de Poezie de la Sibiu, unul dintre cele mai indragite evenimente de profil din Romania.
Editia din acest an aduce la Sibiu nume de prima marime ale literaturii internationale de astazi, poeti din 12 tari, de pe 3 continente: Statele Unite ale Americii, Ucraina, Canada, Mexic, Columbia, Belgia, Polonia, Slovenia, Germania, Irlanda, Republica Moldova si Romania.

Deschiderea oficiala a editiei din acest an a festivalului si prima seara de poezie au loc pe data de 29 octombrie, la Casa Artelor, Muzeul ASTRA (Piata Mica 21), incepand cu ora 18.00. Cea de-a doua si cea de-a treia seara de poezie, 30 octombrie, respectiv 31 octombrie, vor avea loc in Aula „Avram Iancu” a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu (Bd. Victoriei 5-7), tot cu incepere de la ora 18.00. Participarea publicului la Festival este cu acces liber, in limita locurilor disponibile.

Un moment special in program il constituie intalnirea poeziei cu artele vizuale: joi, 31 octombrie. Reunit sub motto-ul Poetii deseneaza pe Zidul lui Dan Perjovschi, evenimentul le va oferi poetilor invitati la editia din acest an a Festivalului ocazia de a desena pe a Zidul lui Dan Perjovschi / Ziarul Orizontal. Este vorba despre zidul Teatrului National Radu Stanca, utilizat ca un „ziar orizontal” pe care Dan Perjovschi isi deseneaza reactiile la discutiile publice, deopotriva nationale si internationale. Implicarea poetilor in proiectul cunoscutului artist vizual roman a debutat cu cinci ani in urma, fiind o prezenta constanta in arhitectura programului Poets in Transylvania.

Se tot vorbeste, pe buna dreptate, despre destramarea tesutului social, despre atomizarea individuala, despre izolare, despre epidemia de singuratate care e responsabila de depresia planetara si, in egala masura, de radicalizarea de toate felurile. Poezia e una dintre cele mai eficiente tehnologii pe care specia le-a inventat impotriva singuratatii. Nimeni nu a construit mai eficient comunitati decat poezia: de la sacramentele rituale care legau tribul pana la nation building-ul din secolul 19, poezia a catalizat apropierea cu o eficienta extraordinara. Festivalurile de poezie asta fac: sunt tehnologii verbale de construit comunitati – si de alungat singuratatea. Sunt demonstratii ca celalalt exista. Si ca diferenta lui specifica e minunata. Veniti la Poets in Transylvania, editia a 11-a – si va veti convinge”, a declarat scriitorul Radu Vancu, presedintele Festivalului.

Lista invitatilor editiei din acest an include poeti remarcabili, laureati cu premii internationale de prestigiu, tradusi cu succes la edituri cunoscute din intreaga lume, invitati constant la festivalurile internationale dedicate poeziei, multi dintre acestia, in pozitii vizibile in cadrul organizatiilor internationale ale scriitorilor sau cu o bogata activitate de cercetare la  universitati de varf. Astfel, invitatii acestei editii predau la universitati de varf din Statele Unite, Canada sau Marea Britanie, au condus PEN Ucraina in timpul razboiului de agresiune declansat de Rusia, publica la Random House, Penguin, HarperCollins, Norton, Yale University Press, Bloodaxe si alte case editoriale prestigioase, sunt premiati de American Academy of Arts and Sciences, Pulitzer, National Endowment for the Arts, Guggenheim sau National Book Award.

Nimeni nu a construit mai eficient comunitati decat poezia.”
Radu Vancu, presedintele Festivalului

Ca si la editiile anterioare, festivalul are trei sectiuni specifice importante: una de lecturi, destinata publicului larg, o alta de dezbateri privind legatura dintre arte si actiunea sociala, precum si un program de intalniri cu scriitorii destinat in primul rand publicului tanar.

Sectiunea privind Arta si actiunea sociala, realizata la ultimele editii in colaborare cu PEN Romania, va fi consolidata in editia curenta prin invitarea ex-presedintelui PEN Ucraina, reputatul romancier ucrainean Andrei Kurkov, laureat anul acesta al Premiului Médicis, nominalizat la Booker International (din al carui juriu a si facut parte), ale carui 20 de romane au fost traduse in peste 40 de limbi. Discutia va avea tema Arta ca martor. Literatura si muzica in vreme de razboi. Alaturi de Andrei Kurkov, vor mai participa la discutie Carolyn Forché, Oleksandr Krasovytskyy, Lloyd Schwartz. Este cunoscut faptul ca Forché a publicat in 1993 o antologie fundamentala pe aceasta tema, Against Forgetting: 20th century poetry of witness; Krasovytskyy este editorul lui Kurkov; Schwartz a fost distins in 1994 cu Premiul Pulitzer pentru critica de muzica clasica.

O serie de evenimente conexie, destinate in primul rand publicului tanar – studentilor, liceenilor, dar si publicului larg, vor va avea loc la Biblioteca Judeteana ASTRA / American Corner (str. George Baritiu 7). Prima dintre acestea, la care este invitata poeta Rita Chirian, va avea loc chiar in avanpremiera editiei din acest an a Poets in Transylvania: vineri, 25 octombrie, de la ora 18.00. Urmatoarele evenimente din aceasra serie ii aduc in fata publicului pe poetii Andrei Codrescu (luni, 28 octombrie, 18.00) si Marin Malaicu-Hondrari (joi, 31 octombrie, 12.00).

----

Poets in Transylvania. Festivalul International de Poezie de la Sibiu este organizat de Muzeul ASTRA & Revista Transilvania, cu cofinantare de la Primaria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturala si in parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

PROGRAMUL Festivalului Poets in Transylvania, editia a XI-a

Deschiderea festivalului & Prima seara de poezie
29 octombrie, Casa Artelor, Muzeul ASTRA (Piata Mica 21), 18.00
* Andrei Codrescu (S.U.A. / Romania)
* Iya Kiva (Ucraina)
* Delia Grigore (Romania)
* Adam Dickinson (Canada)
* Carlos Aguasaco (Columbia / SUA)
* Ana Pepelnik (Slovenia)
* Sinziana Sipos (Romania)
* Dumitru Crudu (Republica Moldova)

Poets in Transylvania | Dezbaterea festivalului:
Arta ca martor. Literatura si muzica in vreme de razboi
30 octombrie, Aula „Avram Iancu” a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu
(Bd. Victoriei 5-7), 14.00
* Carolyn Forché, Andrei Kurkov, Oleksandr Krasovytskyy, Lloyd Schwartz
(Carolyn Forché a publicat in 1993 o antologie fundamentala pe aceasta tema, Against Forgetting: 20th century poetry of witness; Andrei cunoaste, din pacate, din experienta directa, ce inseamna scrierea literaturii in vremuri de razboi; Oleksandr este editorul lui Andrei; Lloyd a fost distins in 1994 cu Premiul Pulitzer pentru critica de muzica clasica.)

Poets in Transylvania | A doua seara de poezie
30 octombrie
, Aula „Avram Iancu” a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu (Bd. Victoriei 5-7), 18.00
* Annemarie Ní Churreáin (Irlanda)
* Edgar Kunz (S.U.A.)
* Julia Fiedorczuk (Polonia)
* Gerardo Beltrán (Mexic)
* Ciprian Macesaru (Romania)
* Paula Erizanu (Republica Moldova)
* Florin Iaru (Romania)
* Jan Wagner (Germania)

Poets in Transylvania | Poetii deseneaza pe Zidul lui Dan Perjovschi
31 octombrie
, Zidul lui Dan Perjovschi / Ziarul Orizontal
Dan Perjovschi, importantul artist vizual roman, a folosit in ultimii 15 ani zidul Teatrului National Radu Stanca ca pe un „ziar orizontal” pe care isi deseneaza reactiile la discutiile publice, deopotriva nationale si internationale. În ultimele 5 editii ale festivalului „Poets in Transylvania”, poetii au desenat pe zidul lui Dan un mesaj rezultat din conversatiile lor pe durata festivalului.

Poets in Transylvania | A treia seara de poezie
31 octombrie
, Aula „Avram Iancu” a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu (Bd. Victoriei 5-7), 18.00
* Ion Muresan (Romania)
* Astrid Haerens (Belgia)
* Simona Sigartau (Romania)
* Alex Cosmescu (Republica Moldova)
* Toni Chira (Romania)
* Lloyd Schwartz (S.U.A.)
* Claudiu Komartin (Romania)
* Carolyn Forché (S.U.A.)

Poets in Transylvania - Concert poetic & inchiderea festivalului
31 octombrie
, Spatiul de evenimente ATU (str. 9 Mai nr. 10), 20.00
Beat Bukowski, spectacol muzical si poetic de Claudiu Falamas

(Claudiu este un muzician si actor specializat in crearea de concerte din poezie - a realizat acest lucru folosind texte de Ezra Pound, Charles Bukowski, Iustin Panta si multi alti poeti.)

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate