Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
Expoziție dedicată lui Frank Kafka, performance și lecturi exploratorii din corespondeța intimă
(Literatură)
Un eveniment-concept al Goethe-Institut Bucuresti, cu ocazia comemorarii a 100 de ani de la moartea marelui scriitor de limba germana. Saptamana viitoare, miercuri, 6 noiembrie, de la ora 19:00, la Amzei Creative Corner (strada Amzei 13), va avea loc vernisajul expozitiei CASTELUL, un eveniment special de arta vizuala, dedicat lui Franz Kafka.
Este vorba despre un proiect initiat de Goethe-Institut Bucuresti, care prezinta lucrari ale studentilor reuniti in Atelier 9, coordonat de prof. Anca Boeriu, de la  Universitatea Nationala de Arte Bucuresti (UNARTE): 21 de tineri artisti vizuali care au imaginat finaluri diferite pentru Castelul, roman-cult al literaturii universale moderne si una dintre cele mai cunoscute carti ale lui Franz Kafka.  

Provocarea lansata de Goethe-Institut Bucuresti le ofera studentilor de la UNARTE specializati in grafica ocazia de a explora in profunzime opera lui Franz Kafka si de a se apropia de textul romanului Castelul pentru a crea propriile scenarii si interpretari ale finalului cartii.

In cadrul proiectului au fost realizate o serie de lucrari in tehnica xilogravurii, inspirate de expresionismul german si filme video, cautari ale tinerilor artisti in acest demers de apropiere si intelegere a ceea ce putem numi „fenomenul Kafka”. Franz Kafka a murit inainte de a termina romanul, lasand cititorilor spatiu pentru interpretare, ceea ce poate inspira o gama larga de viziuni creative. Fiecare student a avut astfel sansa de a aduce propria perspectiva si propria viziune, explorand teme profunde precum absurditatea, izolarea si cautarea sensului. Aceasta experienta nu doar ca le-a permis sa intre in universul complex al literaturii lui Franz Kafka, dar i-a si provoacat sa-si exprime individualitatea artistica intr-un mod autentic.

Lucrarile din expozitie le apartin studentilor: Anania Codrin, Andronoiu Maria, Carp Ana Maria, Ciornei Roberta, Coman Andreea, Costea Andrada, Didita Sebastian, Efimov Monica, Ferenc Iulia, Haineala Alexandru, Galescu Ioana, Ganciu Maria, Gheorge Ana Maria, Lungu Maria, Matei Iustina, Marinescu Isabela, Muresan Tudor, Novikova Alla, Stoica Bogdan, Ungureanu Denisa si Tintea Luca.

Vernisajul expozitiei este insotit de un performance cu tema Femeile lui Kafka, care o are drept protagonista pe actrita si canareata Irina Bucescu, in regia lui Dan Vasile; costum: Bianca Popp.

Performace-ul va fi reluat si in datele de 15 noiembrie (ora 18.00), precum si la finisajul expozitiei, pe data de 23 noiembrie, ora 18.00. Femeile lui Kafka este o interpretare teatral-muzicala inspirata de romanul Castelul, prin care Irina Bucescu aduce la viata personaje feminine marcate de izolare si introspectie. Spectacolul combina fragmente din roman si muzica originala a artistei, pentru a dezvalui o perspectiva unica asupra personajelor feminine kafkiene, evidentiind complexitatea si trairile lor interioare intr-o lume plina de absurditate si putere incontrolabila.

Performance-ul din data de 23 noiembrie, este insotit de un moment special, Lecturi exploratorii – pagini din corespondenta cu Felice si Milena, creat in jurul volumelor de corespondenta ale lui Franz Kalfka, publicate de Editura Trei in cadrul imprintului Anansi. World Fiction: Scrisori catre Milena si Scrisori catre Felice, ambele aparute in traducerea lui Radu Gabriel Parvu. Curatoarierea fragmentelor selectate din corespondenta lui Franz Kalfka cu mult mai tanara lui traducatoare in limba ceha, Milena Pollak, precum si a fragmentelor din corespondenta cu Felice Bauer, este semnata de actrita si canareata Irina Bucescu

Expozitia gazduita la Amzei Creative Corner (strada Amzei 13) poate fi vizitata cu acces gratuit in perioada 6-23 noiembrie 2024, dupa urmatorul program: joi-vineri 16:00-19:00 si sambata 14:00-19:00.

Programul pe scurt al evenimentelor:
* Vernisaj: 6 noiembrie 2024, ora 19:00
* Expozitie: 6-23 noiembrie 2024

Program de vizitare: joi-vineri 16:00 – 19:00; sambata 14:00 – 19:00

* Prezentare de carte si lectura: Lecturi exploratorii – pagini din corespondenta cu Felice si Milena,
23 noiembrie, 17:00
* Performance: Femeile lui Kafka – 6 noiembrie, 19.00, 15 noiembrie, 18:00,
23 noiembrie, 18:00

Eveniment organizat Goethe-Institut in perteneriat cu: The Institute. Cartierul Creativ Amzei, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti / UNARTE si Editura TREI, Anansi. World Fiction.


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate