Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
17 noiembrie 2024
1855 • Exploratorul britanic David Livingstone descopera Cascada Victoria, din Africa
1872 • Este înfiintata Academia Navala Mircea cel Batrân, din Constanta
1899 • Se naste Stefan Vencov, fizician roman (d. 1955)
1902 • Se naste Constantin Baraschi, sculptor roman (d. 1966)
1942 • Se naste Martin Scorsese, regizor american de film
1989 • Au loc manifestatiile anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul Revolutiei de catifea
Recomandări
„Her Art Story”, un proiect care a dat glas poveștilor și contribuțiilor femeilor în arta românească
(Arte vizuale)
Muzeul de Arta Brasov anunta incheierea proiectului „Her Art Story”, o initiativa culturala de anvergura ce si-a propus sa aduca in prim-plan realizarile si contributiile artistelor romane. In ultimele luni, acest proiect a reusit sa ofere o perspectiva noua asupra istoriei artei din Romania, sa celebreze si sa reinterpreteze mostenirea culturala a artistelor din secolele XIX si XX si sa evidentieze talentul ilustratoarelor romane contemporane.
In cadrul acestui proiect au avut loc expozitii, tururi ghidate, activitati educative, conferinte si actiuni de promovare online pentru diseminarea informatiilor despre artistele selectate din colectia Muzeului de Arta Brasov. Intreaga arhiva a proiectului este disponibila publicului larg pe website-ul proiectului: herart.ro, realizat cu sprijinul partenerului proiectului, Asociatia Depoul de Arta Urbana.

Proiectul Her Art Story continua eforturile din ultimii ani ale Muzeului de Arta Brasov de a promova o reprezentare incluziva in arta romaneasca, adoptand o abordare organica ce imbina recuperarea si valorificarea operelor unor artiste trecute in umbra cu reinterpretarea mostenirii lor artistice de catre ilustratoarele contemporane. De asemenea, publicul muzeului devine parte din procesul de amplificare a vocilor femeilor in arta prin implicarea activa in tururile ghidate, atelierele si conferintele organizate in cadrul proiectului.”– Bianca-Maria Balsan, managerul Muzeului de Arta Brasov

Expozitia „Her Art Story”

Expozitia „Her Art Story”, deschisa in aer liber pe aleea din Parcul Nicolae Titulescu, a fost accesibila publicului intre 13 septembrie si 13 octombrie 2024, oferind vizitatorilor ocazia de a descoperi si aprecia lucrarile a 16 artiste remarcabile: Emilia Apostolescu, Zina Blanuta, Geta Bratescu, Cecilia Cutescu-Storck, Lucia Demetriade Balacescu, Margarete Depner, Micaela Eleutheriade, Alexandrina Ghetie, Irina Lukász, Rodica Maniu, Puia Hortensia Masichievici, Mimi Saraga Maxy, Margit Miklos-Timar, Elena Muresianu, Tia Peltz si Elena Popea. Operele lor au reamintit publicului rolul esential al femeilor in evolutia artei romanesti, contributiile lor oferind abordari artistice inovatoare si personale.

Expozitia a inclus si reinterpretari contemporane ale portretelor acestor artiste, realizate de ilustratoare de prestigiu precum: Bianca Anton, Diana Barbu, Raluca Burca, Alexandra Ciocan, Corina Dragan, Alexandra Goldillo, Daia-Diana Grigore, Alexandra Hochreiter, Irina Iliescu, Loreta Isac, Oana Ispir, Alina Marinescu, MURA, Daniela Olaru, Bianca Spatariu si Alexia Udriste. Aceste lucrari au oferit o viziune moderna asupra figurilor artistelor istorice, creand un dialog intre trecut si prezent, si punand in valoare talentul ilustratoarelor contemporane. Cu sprijinul partenerului proiectului, asociatia PostModernism Museum, pe platforma Modernism a fost realizata si gazduita o serie de interviuri cu ilustratoarele implicate in proiect, care ofera o privire intima asupra procesului creativ din spatele acestor portrete si perspectivele personale ale artistelor asupra reprezentarii femeilor in istoria artei.




Transformarea Galeriei de Arta Romaneasca a Muzeului de Arta Brasov

Lucrarile celor 16 artiste promovate in cadrul proiectului, realizate in tehnici variate, au fost expuse temporar in Galeria de Arta Romaneasca a Muzeului de Arta Brasov pentru a oferi o privire autentica asupra evolutiei artei romanesti. Activitatile de promovare a contributiilor artistelor in istoria artei au fost concepute pentru a implica activ publicul, fiind organizate tururi ghidate in expozitia de baza transformata prin introducerea lucrarilor realizate de artiste. Primele doua tururi, sustinute de Alexandra Ilnitchi-Ardelean, specialista in cadrul muzeului, au fost urmate de un tur ghidat feminist sustinut de dr. Vlad Babenco, manager cultural. Aceste tururi au reprezentat mai mult decat simple vizite – au fost calatorii educative in universul artei feminine romanesti, subliniind importanta deosebita a mostenirii artistice feminine in cultura romaneasca.

Expozitia „Deschizatoare de drumuri: Elena Muresianu”

Proiectul a cuprins expozitia „Deschizatoare de drumuri: Elena Muresianu”, dedicata primei artiste cu studii de specialitate de pe teritoriile romanesti. Aceasta a marcat 162 de ani de la nastere, dar si centenarul mortii unei artiste brasovene emblematice. Vizitatorii au avut oportunitatea unica de a explora nu doar lucrarile Elenei Muresianu, ci si un context istoric fascinant, expozitia oferind o incursiune in perioada culturala a secolelor XIX-XX.
Expozitie a devenit un punct de referinta in demersul muzeului de a scoate la lumina si de a onora contributiile artistelor ale caror realizari au ramas prea mult timp in umbra.

Conferinte si ateliere educative

Pionieratul Elenei Muresianu: arta ca profesie” – o conferinta interactiva dedicata adultilor, organizata in cadrul proiectului si sustinuta de drd. Andreea Pocol – a completat expozitia dedicata primei artiste cu studii de specialitate din spatiul romanesc, oferind publicului o privire profunda asupra vietii, corespondentei si lucrarilor Elenei Muresianu. Publicul tanar a avut parte de sesiuni educative structurate special, adaptate nivelului lor de cunostinte si experienta. Aceste conferinte, organizate in jurul operei si influentei Elenei Muresianu, au fost concepute pentru a-i ajuta pe cei mai tineri vizitatori sa descopere si sa inteleaga mai bine contributiile artistei, oferindu-le o introducere captivanta in istoria artei romanesti si in impactul creativitatii feminine in cultura nationala. Componenta educativa a fost completata de ateliere educative pentru elevi oferite atat in programul educativ al muzeului, cat si in programul „Scoala altfel” desfasurat pe parcursul lunii octombrie.



Her Art Story” a adus o contributie esentiala in promovarea unei reprezentari mai diversificate si mai inclusive in arta romaneasca. Prin demersul sau, proiectul a subliniat necesitatea de a scoate in prim-plan perspectivele si vocile feminine din arta, contracarand astfel o istorie a marginalizarii si ignorarii femeilor artiste. Proiectul a demonstrat ca arta feminina a contribuit intr-o masura semnificativa la dezvoltarea artistica a Romaniei, meritand un loc alaturi de marile realizari ale maestrilor consacrati.
Prin vizibilitatea oferita artistelor din trecut si din prezent, proiectul a reusit sa inspire atat comunitatea artistica, cat si publicul larg, sa sprijine o reprezentare mai echitabila in arta si sa incurajeze institutiile culturale sa se alature acestui demers. Mesajul esential al proiectului este ca arta nu are gen, iar creatia artistica, indiferent de origine, poate deveni un catalizator al schimbarii in societate, aducand noi perspective si intelegere asupra istoriei si culturii.

Her Art Story” s-a dovedit a fi un model de buna practica in abordarea si promovarea egalitatii de gen in cultura si arta. Succesul proiectului subliniaza dorinta publicului de a explora si a intelege mai bine contributiile semnificative ale femeilor in istoria artei. Acest demers este un pas important spre o reprezentare echitabila si un viitor artistic mai incluziv, unde talentul si realizarile artistelor sunt recunoscute si valorificate pe deplin.
Proiectul „Her Art Story” realizat de Muzeul de Arta Brasov reprezinta nu doar o celebrare a creatiei artistice feminine, ci si un apel la o re-evaluare a mostenirii culturale dintr-o perspectiva cuprinzatoare, in care toate vocile, indiferent de gen, sunt recunoscute si pretuite.

HER ART STORY” a fost un proiect initiat de Muzeul de Arta Brasov in parteneriat cu Depoul de Arta Urbana si Asociatia PostModernism Museum si finantat din bugetul Primariei Municipiului Brasov.



Titlul proiectului: HER ART STORY
Organizator: Muzeul de Arta Brasov
Parteneri: Depoul de Arta Urbana si Asociatia PostModernism Museum
Locul desfasurarii: Muzeul de Arta Brasov, B-dul Eroilor nr. 21; Parcul Nicolae Titulescu
Finantator: Primaria Municipiului Brasov

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate