Cu acest prilej va fi lansat si site-ul dedicat proiectului, Istorii deturnate, care are ca scop valorificarea cercetarilor realizate si a tuturor rezultatelor proiectului, fiind si un instrument de cunoastere a patrimoniului, prin harta care contine cele 19 cladiri care au facut obiectul studiului.
Conferinta, sustinuta de specialisti in istorie si arhitectura, va pune accent pe schimbarile generate de regimul comunist la nivelul societatii, prin politicile abuzive si incalcarile drepturilor omului. De asemenea, povestea patrimoniul construit, in stransa legatura cu destinul unor personalitati ale timpului, va reprezenta o alta tema abordata in cadrul conferintei.
Specialistii Dan Mihai Talnaru, Luciana Jinga si Florentina Nitu, impreuna cu moderatorul Bogdan Preda, vor discuta despre rolul patrimoniului construit in societate, importanta lui in memoria colectiva si necesitatea protejarii acestuia in fata schimbarilor politice, evidentiind vulnerabilitatea acestuia, o tema actuala in contextul conflictelor armate din prezent.
In cadrul conferintei va fi evidentiat si proiectul expozitional care si-a propus sa prezinte publicului o latura mai putin explorata a patrimoniului construit, aceea de martor si, in acelasi timp, de victima a politicilor arbitrare impuse de regimul comunist.
Proiectul a fost realizat de Muzeul National Cotroceni impreuna cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, in parteneriat cu Casa Memoriala „Iuliu Maniu”, Muzeul Taranului Roman, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Arhivele Nationale ale Romaniei si Muzeul National de Arta Contemporana al Romaniei, cu sprijinul Universitatii de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” – Bucuresti si Uniunea Arhitectilor din Romania.
Acest proiect este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).
.
|