Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Expoziția tactilă „O Lume (ne)văzută”, o experiență multisenzorială de conectare profundă
(Arte vizuale)
Intre 8 si 10 noiembrie, expozitia tactila „O lume (ne)vazuta”, curatoriata de art-terapeutul Oana Dorneanu, a invitat vizitatorii sa se lase condusi de simturi si sa experimenteze lumea fara ajutorul vazului, la sediul Asociatiei Nevazatorilor din Romania. Inspirata de Micul Print, aceasta experienta unica a fost organizata de Asociatia Entuziart impreuna cu Asociatia Nevazatorilor din Romania, ca parte a proiectului Cu Ochii Mintii.
Expozitia a atras aproximativ 150 de vizitatori in cele trei zile, dintre care 100 au parcurs turul ghidat.

Spot  „O lume (ne)vazuta”:


Turul ghidat cu ochii inchisi: O calatorie emotionanta de la izolare la conectare

Punctul central al expozitiei a fost turul ghidat cu ochii inchisi, creat cu atentie pentru a reda simbolic calatoria Micului Print, pornind de la izolare, pana la intalnirea unui prieten/ghid si descoperirea secretului inimii. Intregul parcurs, conceput de Oana Dorneanu, a fost structurat meticulos, cu fiecare creatie din lut plasata intr-un loc strategic si sincronizata cu un text audio gandit special pentru parcurs, astfel incat sa sustina emotia si mesajele povestirii. Productia audio a fost realizata la Studioul de Carte Vorbita al ANR iar voce au dat: naratorul - Cristina Constantina David, personajul Vulpe - Alexia Soare-Ivanescu, personajul Floare - Rodica Ionica.

Vizitatorii au fost invitati sa descopere sentimentele si sensibilitatea expuse in fiecare piesa, calatoria transformandu-se intr-o experienta introspectiva menita sa ii apropie de esenta povestii, dar si de propriile trairi interioare. Fiecare vizitator, fie vazator, fie nevazator, a experimentat o conexiune unica si o invitatie la explorare senzoriala 

Entuziart „O Lume (ne)vazuta” @Luciana Gingarasu

Entuziart „O Lume (ne)vazuta” @Luciana Gingarasu

Multi au descris experienta ca fiind profund emotionanta:
A fost pur si simplu MI-NU-NAT!”  

Am invatat sa simt mai mult si sa apreciez ceea ce deseori consider de la sine inteles: vazul. M-a facut sa inteleg cat de mult se poate descoperi dincolo de privire.

Entuziart „O Lume (ne)vazuta” @Luciana Gingarasu

Ce emotionant. A fost foarte frumos! Nu am mai trait asa ceva!” (vizitator nevazator)

E incredibil cat de multe putem simti cand inchidem ochii, toate celelalte simturi se intensifica! Muzica o percepeam diferit iar formele atinse pareau infinite. Am crezut ca am strabatut un drum lung intr-o incapere mica dar de fapt a fost un circuit scurt intr-o incapere mare”.

Asta e o experienta pe care ar trebui sa o faca toata lumea!

Cand mai faceti? Unde o sa va gasim?

Entuziart „O Lume (ne)vazuta” @Luciana Gingarasu

Piese de o sensibilitate aparte, create in ateliere de art-terapie

Fiecare piesa din lut atinsa de vizitatori a fost creata in cadrul atelierelor de art-terapie sustinute pe durata proiectului. O parte au fost realizate de elevii Liceului Tehnologic Special „Regina Elisabeta”, sub indrumarea psihoterapeutilor Oana Dorneanu si Anca Ghearasamescu, iar o alta serie de lucrari a fost realizata de Nazarcea Grup, DGASPC Sector 1, sub coordonarea artistei Luxandra Calin. Atingerea acestor obiecte a produs emotii intense in randul vizitatorilor, care au fost profund impresionati de sensibilitatea si delicatetea lor.

Desenele tactile au fost realizate de echipa proiectului (Anca Ghearasamescu, Talida Serb, Anca Pantazi si Liliana Branzan) si accesibilizate de Asociatia pentru Dezvoltare Urbana, pentru a putea fi explorate prin simtul tactil de persoanele nevazatoare.

Entuziart „O Lume (ne)vazuta” @Luciana Gingarasu

Ghizi tactili ai lumii (ne)vazute

Turul ghidat a fost facilitat de o echipa de 10 ghizi, formata din cinci persoane nevazatoare (profesori, psihoterapeuti si elevi ai Liceului „Regina Elisabeta”) si cinci persoane vazatoare, membri ai echipei Entuziart (art-terapeuti, psihoterapeuti si studenti la psihopedagogie speciala). Ghizii nevazatori, pentru care rolul de ghid a fost o premiera, au experimentat o conectare profunda cu vizitatorii, descriind emotiile traite:
A fost o experienta unica pentru mine, deoarece de data aceasta am putut sa ghidez eu pe altcineva. De asemenea, m-a induiosat si m-a emotionat sa SIMT emotiile celor pe care ii ghidam. Eu simt cand cineva de langa mine se emotioneaza, chiar daca nu vorbeste.

La finalul turului, fiecare vizitator a primit un mesaj scris in alfabetul Braille: „Limpede nu vezi decat cu inima”. Ghizii  (Iulian Rada, Gabriela, Alex, Georgiana si Oana Ene)  au aratat vizitatorilor cum se citeste acest mesaj prin atingere, oferindu-le o mica fereastra in lumea nevazatorilor si provocandu-i sa simta cu inima, dincolo de perceptiile vizuale.

Entuziart „O Lume (ne)vazuta” @Luciana Gingarasu

Entuziart „O Lume (ne)vazuta” @Luciana Gingarasu

O invitatie la empatie

Expozitia a fost mai mult decat o explorare a artei prin simtul tactil – a fost o invitatie la empatie si la intelegerea profunda a modului in care lumea este perceputa de cei nevazatori. Legandu-si ochii si renuntand temporar la vaz, vizitatorii au patruns intr-o experienta autentica de conectare la esenta, lasandu-se calauziti de ghizii nevazatori si explorand prin atingere si emotie.

Pe langa turul ghidat, expozitia a inclus si un spatiu de galerie, unde vizitatorii au avut ocazia sa admire creatiile tactile din lut, folosind atat simtul tactil cat si pe cel vizual.  De asemenea, expozitia a inclus activitati extra, cum ar fi ateliere de explorare muzicala cu ochii inchisi facilitate de Gabriel Victor Baclea, desen tactil - Asociatia ADU  si post procesare senzoriala a experientei prin miscare cu ochii inchisi facilitata de Alexandra Cucu, menite sa completeze experienta si sa aprofundeze conexiunea senzoriala dintre vizitatori si lumea nevazuta.

Mai mult decat o expozitie: o experienta de conectare autentica

„O lume (ne)vazuta” a reusit sa demonstreze ca arta poate depasi limitele vazului si poate crea legaturi profunde intre oameni. Aceasta expozitie nu a fost doar despre descoperirea artei prin atingere, ci si despre descoperirea emotiilor autentice si a legaturilor dintre oameni, dincolo de abilitatile fizice. Fiecare vizitator a plecat acasa cu o perspectiva noua si o intelegere mai profunda a artei traite prin simturi si suflet.
 
Entuziart „O Lume (ne)vazuta” @Luciana Gingarasu

„CU OCHII MINTII" este derulat de Asociatia Entuziart, avand ca parteneri Universitatea Bucuresti, Asociatia Nevazatorilor din Romania, Asociatia pentru Dezvoltare Urbana, Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta", Scoala Gimnaziala Speciala pentru Deficienti de Vedere.

Proiectul „CU OCHII MINTII" este co-finantat de AFCN. 
Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantari

Entuziart „O Lume (ne)vazuta” @Luciana Gingarasu

Asociatia Entuziart este o organizatie non-guvernamentala dedicata promovarii si sprijinirii persoanelor de orice varsta si cu orice tip de abilitati, prin activitati creative si artistice cu scopuri terapeutice. Inca din ianuarie 2022, asociatia ofera ore de art terapie si dans terapie copiilor cu nevoi speciale dintr-o scoala speciala din Bucuresti, demonstrand impactul pozitiv al acestor abordari inovatoare. Asociatia se implica activ in oferirea de ajutor terapeutic persoanelor din zone defavorizate, colaborand cu spitale de psihiatrie pentru a extinde accesul la serviciile de art terapie si stabileste parteneriate semnificative cu institutii academice precum Universitatea Bucuresti, oferind contexte de practica pentru studentii din Facultatea de Psihologie.

Proiectul „CU OCHII MINTII" marcheaza un nou capitol in misiunea Asociatiei Entuziart de a deschide portile catre o lume in care arta si terapia se imbina pentru a oferi speranta si oportunitati egale de exprimare si participare culturala pentru toti membrii societatii noastre.

Entuziart „O Lume (ne)vazuta” @Luciana Gingarasu

Entuziart „O Lume (ne)vazuta” @Luciana Gingarasu

Entuziart „O Lume (ne)vazuta” @Luciana Gingarasu

Entuziart „O Lume (ne)vazuta” @Luciana Gingarasu

Entuziart „O Lume (ne)vazuta” @Luciana Gingarasu

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate