Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Expoziție „V. Voiculescu: 140 de ani de la naștere | Eros și Agape. Viața unui scriitor și medic”
(Literatură)
Vineri, 22 noiembrie, incepand cu ora 17:00, Muzeul National al Literaturii Romane ii invita pe iubitorii de cultura din capitala, la vernisajul expozitiei „Vasile Voiculescu – 140 de ani de la nastere: Eros si Agape. Viata unui scriitor si medic”.
Evenimentul va avea loc la sediul din strada Nicolae Cretulescu nr. 8, in prezenta nepotului scriitorului, Andrei Voiculescu, a Monicai Pillat, a Teodorei Stanciu si a lui George Ardeleanu. Amfitrion va fi Ioan Cristescu, director al Muzeului National al Literaturii Romane.

Expozitia este ilustrata cu documente originale din patrimoniul MNLR (manuscrise, carti postale, scrisori – inclusiv corespondenta de dragoste dintre V. Voiculescu si sotia sa –, acte si obiecte personale, fotografii), carti cu dedicatii olografe catre Lucian Blaga sau Mihail Sadoveanu, editii princeps, lecturi radiofonice din opera autorului, pastrate in arhivele Radiodifuziunii Romane.

Cu prilejul acestui eveniment, MNLR readuce in atentia publicului viata si opera lui Vasile Voiculescu (1884-1963), poet, prozator, dramaturg, dar si medic devotat, pentru care „medicina nu este o profesie, ci o pasiune” exercitata fara interese materiale, acesta fiind supranumit „doctorul fara de arginti”.

Expozitia surprinde universul literar si existential al lui V. Voiculescu din perspectiva iubirii, „unica vecie data noua” – cum o descrie intr-un vers al sau din sonetul CLXXXIII –, atat ca act spiritual suprem, cat si ca forta pasionala „care misca sori si stele”.
Potrivit lui Alexandru Paleologu, erotismul sau „atinge cosmogeneza, fara a pierde nici o clipa concretul carnal. [...] Imitandu-l pe Shakespeare, doctorul Voiculescu s-a contaminat cu geniul; ca urmare, a dat o proprie opera geniala, de sine statatoare”.

Dincolo de personalitatea sa culturala – „Poet de fina sensibilitate, autor dramatic preocupat deopotriva de durerile, ca si de marile probleme ale omului, […] novelist si povestitor de inalta clasa” (Tudor Teodorescu-Braniste) –, descoperim un „om bun in toata firea”, iubitor si bland atat cu familia, cat si cu semenii sai, care si-a trait viata ca un indelung exercitiu spiritual.

Vasile Voiculescu s-a nascut la Parscov, in judetul Buzau, in 1884. A urmat, dupa un an de studii la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii din Bucuresti, Medicina si a devenit medic de plasa in mai multe judete ale tarii. Primul sau volum, intitulat Poezii, apare in 1916. Au urmat volumele Din Tara Zimbrului (1919), Parga (1921), Poeme cu ingeri (1927), Destin (1933), Urcus (1937), Intrezariri (1939), Poezii (1944). A mai scris proza fantastica (Capul de zimbru, Taina gorunului, Iubire magica, Lostrita, In mijlocul lupilor, Sakuntala, Ultimul berevoi, Chef la manastire, Schitul de ceara), teatru (Fata ursului, La pragul minunii, Umbra), roman (Zahei orbul). Ultimele sonete inchipuite ale lui Shakespeare in traducere imaginara de V. Voiculescu au fost tiparite postum de Perpessicius, in 1964, la Editura pentru Literatura. Marele critic a considerat ca acestea ating o culme a rafinamentului poetic, fiind „una din acele surprize pe care singure misterele creatiei ni le rezerva”.

Expozitia poate fi vizitata in perioada 22 noiembrie – 05 decembrie 2024.

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate