Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 noiembrie 2024
1843 • Ion Ghica a inaugurat cursul de Economie politica la Academia Mihaileana de la Iasi
1864 • Este înfiintat prin decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Muzeul National de Antichitati din capitala
1940 • Ion Antonescu, seful statului român între 1940-1944, a semnat, la Berlin, adeziunea României la Pactul Tripartit
1991 • Freddie Mercury anunta public ca are SIDA; a murit a doua zi.
Recomandări
Din 22 noiembrie expoziția „Nina Cassian – 100 de ani, 100 de chipuri” se deschide la ARCUB – Hanul Gabroveni
(Literatură)
Expozitia „Nina Cassian. 100 de ani, 100 de chipuri”, o incursiune inedita in universul artistic complex al scriitoarei Nina Cassian, se deschide la ARCUB in 22 noiembrie.
Evenimentul are loc in contextul implinirii, pe 27 noiembrie 2024, a 100 de ani de la nasterea Ninei Cassian si ofera publicului oportunitatea de a descoperi si alte fatete ale activitatii creatoare a celei care a fost recunoscuta, in Romania si in lume, ca poeta, dar care a fost, deopotriva, o muziciana, o prozatoare, publicista, desenatoare si traducatoare de exceptie.

Evenimentul are loc in perioada 22 – 29 noiembrie 2024 si este organizat de Primaria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti, in parteneriat cu Editura Cartile Tango si Micro Multilateral, distribuitorul filmului „Distanta dintre mine si tine” (documentarul despre Nina Cassian, regizat de Mona Nicoara, dupa o idee de Ada Solomon).

Expozitia „Nina Cassian – 100 de ani, 100 de chipuri” poate fi vizitata de marti pana duminica intre orele 12:00-20:00 la ARCUB – Hanul Gabroveni, in Sala Boltilor si reuneste desene originale (portrete, autoportrete si ilustratii pentru cartile sale de poezie) realizate de Nina Cassian, tablouri cu portrete reprezentative ale autoarei, realizate de pictori exceptionali precum Yvonne Hasan, George Löwendal sau Eva Cerbu, din diferite etape ale vietii sale, scrisori, manuscrise, o parte dintre volumele sale aparute de-a lungul vietii sale, in editii princeps, alaturi de cateva obiecte personale ale autoarei.

Toate exponatele apartin colectiilor private ale lui Alexandru Solomon (cineast, fiul pictoritei Yvonne Hasan si al lui Petre Solomon care au fost prieteni apropiati ai Ninei Cassian si unul dintre producatorii documentarului dedicat Ninei Cassian, „Distanta dintre mine si mine”), Alice Nastase Buciuta (jurnalista si scriitoare, ultima editoare a Ninei Cassian, realizatoarea antologiei „Nina Cassian – O mie de poeme” si autoarea Albumului Centenar „Nina Cassian – 100 de chipuri”) si Dragos Cojocaru (poet si bibliotecar, prieten apropiat si mostenitor al Ninei Cassian).

Intrarea este libera.

Am o problema cu scurgerea timpului, pe care am si facut-o publica. Eu nu am avut o senzatie de trecere de la copilarie la adolescenta, tinerete, maturitate, batranete... Nu simt nicio modificare, cu exceptia anatomiei. Mi se pare viata mult prea scurta ca sa o mai segmentam. Batranetea nu ma sperie decat sub raport fizic. Nici moartea nu ma sperie”, preciza Nina Cassian, in 2007, intr-un text scris pentru „Jurnalul National”.

Daca memoria mea e o zestre - sunt foarte bogata, prin profuziunea de elemente acumulate, peisaje, arome, culori, carti, arta, muzica, fiinte etc. care ma cutreiera si azi, cu o vitalitate si o prospetime aproape insuportabile”, consemna Nina Cassian in jurnalul sau, Memoria ca zestre.

Nina Cassian s-a nascut la 27 noiembrie 1924, cu numele Renée-Annie Katz, in orasul Galati. In 1926 se muta impreuna cu familia la Brasov, unde urmeaza scoala primara, iar in 1935 familia se stabileste in Bucuresti, unde Nina isi continua studiile la „Institutul Pompilian“.

De la varsta de cinci ani, Nina Cassian incepe sa scrie poezii, canta la pian si deseneaza. In 1940 ii trimite un grupaj de versuri lui Tudor Arghezi. Acesta consemneaza pe manuscris: „talent incontestabil, vocatie sigura”. Studiaza pianul si compozitia muzicala cu Th. Fuchs, Mihail Jora, Paul Jelescu si Constantin Silvestri, ia lectii de desen cu G. Loewendal si M. H. Maxy si de actorie cu Al. Finti si Beate Fredanov. Studiaza limbi straine si exceleaza in arte.

A debutat publicistic in 1945, in ziarul „Romania libera”, cu poezia Am fost un poet decadent, si editorial in 1947 cu volumul de versuri La scara 1/1, care a starnit atacuri virulente din partea criticii oficiale, pentru decadenta si intelectualism. Intimidata de campania declansata impotriva ei, Nina Cassian trece in extrema poeziilor realist-socialiste si, pana in 1956, publica mai multe volume in care va sacrifica valoarea artistica in compromisul cu ideologia comunista aflata la putere: An viu – noua sute si saptesprezece si Sufletul nostru (1949), Cantece pentru Republica (1950), Tinerete (1953), Florile patriei (1954). In paralel, publica savuroase carti pentru copii care vor delecta cititorii timp de decenii: Nica fara frica (1950), Ce-a vazut Oana, Bot Gros, Catel fricos (1957), Printul Miorlau (1957), Chipuri hazlii pentru copii (1958) iar, ceva mai tarziu, scrie o carte multpremiata si iubita, Povestea a doi pui de tigru numiti Ninigra si Aligru (1969). Cartile ii sunt retrase din bibliotecile si librariile din Romania, pana la caderea regimului Ceausescu. Dupa 1989, Nina Cassian face cateva vizite in Romania, prima in 1993, cand ii apare la Bucuresti antologia Cearta cu haosul, in colectia „Biblioteca pentru toti” a Editurii Minerva, iar, ulterior, in perioada 2008 – 2010, cu prilejul lansarii altor volume de poezie sau proza publicate de Editura Cartile Tango, ultima editura romaneasca cu care Nina Cassian a colaborat personal.

In 1940, odata cu instalarea regimului fascist, este fortata sa abandoneze „Institutul Pompilian” si se inscrie la o scoala evreiasca de fete. In aceasta perioada se simte atrasa de miscarea comunista. In anul urmator, Nina Cassian va pleca la New York, la invitatia Facultatii de Arte si Stiinte a New York University unde sustine un curs de scriere creativa. In 1985, in urma obtinerii unei burse Soros, este profesor invitat la New York University. Ca urmare a arestarii si uciderii in inchisoare a unuia dintre prietenii sai apropiati, Gheorghe Ursu, ale carui jurnale mentionau parerile sale anti-regim, Nina Cassian ia hotararea de a nu reveni in tara.

In America devine cunoscuta si ii apar poeme in revistele cele mai importante: The New Yorker, Atlantic Monthly, American Poetry Review, New England Review. Publica peste zece volume de poezie in limba engleza, printre care Life Sentence, Take My Word for It!, Blue Apple, Lady of Miracles, Continuum.

In 1994, New York Public Library ii decerneaza Premiul „Leul literar”. Este invitata sa sustina recitaluri de poezie la evenimente special dedicate creatiei sale, ori in cadrul unor festivaluri internationale la Toronto, Rotterdam, Ierusalim, Londra, Dublin, Stockolm, Venetia etc.

Se stinge din viata in 14 aprilie 2014, la New York. Operele sale au fost traduse in multe limbi si poemele sale sunt incluse in antologii dedicate publicate atat in Europa, cat si peste Ocean.


ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti cultiva identitatea culturala a Capitalei din 1996. Proiectele initiate si desfasurate de ARCUB in anii de activitate au contribuit la diversificarea vietii culturale a orasului, precum si la inscrierea acestuia in randul marilor capitale ale lumii.
ARCUB este organizatorul Festivalului international al luminii – Spotlight, Festivalului International de Teatru de Strada – B-FIT in the Street!, Bucharest Music Film Festival, al singurului festival international de jazz in aer liber din Capitala, Bucharest Jazz Festival, si al Zilelor Bucurestiului.
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate