Câștigătorii Premiilor CNDB 2025: cine a luat premiu pentru contribuția adusă dansului contemporan din România | |
(Arte vizuale) |
Unicul eveniment din Romania prin care dansul contemporan si meritele artistilor ce au contribuit la dezvoltarea culturii coregrafice din Romania este organizat de Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) in fiecare an. Aflata la cea de-a 11-a editie, Gala Premiilor CNDB s-a desfasurat la Teatrul National „I L Caragiale” din Bucuresti, in cadrul Iridescent - festivalul international de dans contemporan si alte reconfigurari ale sensibilului. |
In cadrul acestui eveniment major de recunoastere a celor care au contribuit, sprijinit si confirmat valoarea pe care dansul contemporan o are in societate s-au oferit patru premii.
Primul premiant anuntat a fost coregraful roman, Sergiu Matis, care traieste si lucreaza in Berlin din 2008. Lucrarile sale au fost prezentate in intreaga Europa, iar el a condus ateliere si activitati educative in diverse institutii din intreaga lume. Practica sa de dans poate fi considerata o cautare neobosita prin arhive corporale si digitalizate, pentru a plasa o lentila critica asupra a ceea ce a fost arhivat, pentru a salva ceea ce se presupunea ca s-a pierdut si pentru a reinventa ceea ce nu a fost documentat.
Sergiu Matis @ Claudiu Popescu
Camelia Neagoe a fost urmatoarea premianta. Ea a realizat si colaborat la crearea mai multor spectacole de dans cu o minunata forta expresiva a miscarii in raport cu limbajul verbal. Este co-fondatoare a Asociatiei Delazero si a initiat/contribuit la realizarea unor proiecte cu o puternica dimensiune sociala cum ar fi Festivalul de Dans Contemporan Connect, a carui directoare artistica este, DansNomad, Obor Contemporan, StartDans, Dansul Deschide. Sustine frecvent ateliere/cursuri de dans contemporan. Spectacolul sau - „Work in Progress” - a fost recent selectat de reteaua internationala Aerowaves intre cele 20 de creatii care vor fi promovate in Programul Spring Forward 2025.
Camelia Neagoe @ Claudiu Popescu
Nu toti cei care contribuie la dezvoltarea dansului contemporan sunt in primul plan al vizibilitatii publice. Un fel de forte nevazute se manifesta si sustin un fenomen cultural care are nevoie de toate aceste actiuni, gesturi si demersuri pe termen lung, fara de care cei mai tineri dintre noi n-ar afla in mod direct, cu propriul corp, de existenta si fascinatia dansului contemporan. Drept urmare, cel de-al treilea premiu i-a fost acordat doamnei Doina Georgescu, profesoara la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali”, acolo unde acompaniaza cu rabdare si grija generatii intregi de dansatoare si dansatori.
Doina Georgescu @ Claudiu Popescu
Premiul special acordat unui membru al echipei CNDB i s-a acordat Corinei Cimpoieru, cercetatoare si coordonatoare a Centrului de resurse la CNDB, un spatiu dedicat istoriei dansului si a performance-ului din Romania. In ultimii ani, si-a dedicat timpul cautarii arhivelor de dans pierdute sau necunoscute, atat private, cat si institutionale, cu scopul de a retrasa parcursurile dansului pentru viitor, dar nu a uitat sa documenteze si arhiveze prezentul coregrafic in timp real. Activitatile ei includ, de asemenea, curatorierea expozitiilor de istorie a dansului si proiecte editoriale in domeniul dansului.
Anul acesta a fost una dintre curatoarele „Miriam Raducanu - o expozitie-arhiva cu senZ”, proiect dedicat parcursului artistic al coregrafei Miriam Raducanu pe o perioada de jumatate de secol.
Juriul a fost format din Valentina de Piante si Andreea Novac (coregrafe si dansatoare), Vava Stefanescu (coregrafa, manager CNDB), Mihai Mihalcea (coregraf, director de programe si proiecte CNDB), Carmen Cotofana (coordonatoarea departamentului de productie si difuzare CNDB). Premiile au fost inmanate laureatilor de catre doamna Aura Corbeanu – vicepresedintele UNITER, doamna Irina Cios – directoarea Administratiei Fondului Cultural National si domnul Joachim Umlauf – directorul Goethe-Institut Bucuresti.
Corina Cimpoieru @ Claudiu Popescu
Vava Stefanescu @ Claudiu Popescu
La finalul decernarilor, publicul a avut ocazia de a vedea spectacolul „Warp Renderings” in premiera pe scena din Romania, in coregrafia lui Sergiu Matis, un artist in plina ascensiune pe scena internationala, prezentat de festivaluri si institutii prestigioase precum ImPulsTanz sau CND Pantin.
Decernare premii public TNB @ Claudiu Popescu
Evenimentul dublu a fost prezentat in cadrul Iridescent - Festival International de Dans Contemporan si alte reconfigurari ale sensibilului, festival care a ajuns la cea de-a treia editie, anul acesta fiind marcat de contextul celebrarii a 20 de ani de existenta a Centrului National al Dansului Bucuresti.
Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Aerowaves, Europa Creativa
Teatrul Odeon, Teatrul National Bucuresti, LINOTIP – Centru Independent Coregrafic, CINETic (UNATC), Starea Natiei, Les Films de Cannes à Bucarest, Institutul Goethe Bucuresti, Cinema Union, Carturesti, 1000 de Chipuri, 5 TO GO
Premii CNDB la TNB @Claudiu Popescu
.
| |
|
|