Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
18 decembrie 2024
1892 • Premiera baletului Spargatorul de nuci de Ceaikovski are loc la "Mariinsky Theatre" în St. Petersburg
1923 • Muzeul Militar National, creat în aprilie 1914 ca sectie militara a Muzeului National al României, a fost transformat în institutie de sine statatoare
1947 • Se naste Steven Spielberg, regizor american ("Jurasic Park", "Lista lui Schindler")
1970 • Premiera, la Bucuresti, a spectacolului cu piesa Acesti nebuni fatarnici, de Teodor Mazilu
1990 • Se semneaza, la Strasbourg, actul prin care România adera la Conventia Culturala Europeana
Recomandări
Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu își întâlnește cititorii la Iași. Lansarea romanului Soarele negru.
(Literatură)
Bogdan-Alexandru Stanescu a fost recompesat recent cu Premiul „Ion Creanga” al Academiei Romane pentru romanul Abraxas. In 2023, cartea a primit si Premiul pentru Proza Ziarul de Iasi.
Cunoscut deopotriva ca scriitor, editor, traducator si eseist, Bogdan-Alexandru Stanescu este una dintre cele mai apreciate voci din lumea cartilor romanesti.

La inceputul saptamanii viitoare, marti, 17 decembrie, scriitorul Bogdan-Alexandru Stanescu se intalneste cu cititorii ieseni in cadrul a doua evenimente. Ambele sunt prilejuite de lansarea celui mai nou roman al sau, Soarele negru, sosit din tipografie la finalul lunii noiembrie.
Primul eveniment este o intalnire cu membrii clubului ALECART: de la ora 13.00, la Muzeul „V. Pogor – Casa Junimii, unde vor vorbi despre roman trei tinere cititoare, elevele Ana-Maria Ailiesei, Maria Oglinzanu si Maria Rosca; moderatori: Nicoleta si Emil Munteanu, coordonatorii ALECART.
Cel de-al doilea eveniment, prezentarea noului roman pentru publicul larg, va avea loc de la ora 18.00, la Acaju, alaturi de criticul literar Bogdan Cretu si jurnalistul cultural Catalin Sava.

Timp de aproape 15 ani, Iasul a fost a doua mea casa. Am in Iasi mai multi prieteni decat in Bucuresti si locuri «bune» prin care imi place sa ma plimb. În Iasi am scris o buna parte din romanul Abraxas si am ramas cu convingerea ca strada Cuza Voda in ninsoare e cea mai frumoasa strada din lume. Ma bucur intotdeauna sa ma intorc la Iasi, mai ales acum, pentru lansarea Soarelui negru, pentru ca un oras atat de misterios, de paradoxal, este si locul care adaposteste cei mai pasionati si atenti cititori din tara. Nu intamplator este orasul in care au luat fiinta FILIT si cluburile de lectura ALECART si Logos”, a marturisit Bogdan-Alexandru Stanescu.

Noul roman, publicat de Editura Trei, incheie trilogia memoriei si a familiei inceputa cu romanul Copilaria lui Kaspar Hauser (2017, 2021) si continuata cu Abraxas (2022), doua carti care s-au bucurat de o receptare excelenta atat din partea criticilor, cat si a cititorilor, traduse sau aflate in curs de aparitie in editii straine la edituri de prestigiu din Europa.
Publicat la doi ani de la aparitia romanului Abraxas, carte aflata in curs de aparitie la prestigioasa editura franceza Gallimard si recompensata cu Premiul revistei Observator cultural, editia 2023, la categoria Proza si Premiul National pentru Proza al Ziarului de Iasi, editia 2023, Soarele negru este o carte care inglobeaza multe povesti, fiecare cu personajele ei principale si secundare, dar si cu propriul ritm.
Un cuplu cum nu se poate mai improbabil, care se intalneste in Bucurestiul anilor ’70, un psihiatru malefic, racolat de KGB, aflat in cautarea automatonului uman si care sfarseste in padurile nebuniei, un nazist gay, membru al Societatii Thule, care vaneaza artefacte magice cu valoare nepretuita pentru ritualurile oculte menite sa aduca pe lume cel de-al Treilea Reich, o stranie croitoreasa a Casei de Moda Diana, cazuta prada demonilor, o mama crestin-ortodoxa pasionata de artele martiale, un scriitor german melancolic pe nume Max Sebald, strazile inguste si pietruite din Norwich, Sulina anilor ’90, socialisti camerunezi, un Papusar rus care colectioneaza trofee de care se indragosteste, un roman neterminat ce iradiaza vietile celor care-l citesc: toate acestea se impletesc in biografia multigenerationala a unui personaj pasionat de criminali in serie si de reconstruirea imaginara a vietii tatalui disparut.
Soarele negru, un roman picaresc al carui protagonist e chiar literatura, sinuoasa si ramificata ca bratele unui fluviu ce se despart in delta.

Bogdan-Alexandru Stanescu (n. 1979) este prozator, poet, eseist, traducator, editor si doctor in literatura. In prezent este director editorial al imprintului Anansi. World Fiction, din cadrul Grupului Editorial Trei. In 2010 a publicat impreuna cu Vasile Ernu cartea Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc, iar in 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, dupa batalie, ne-am tras sufletul. Au urmat volumul de eseuri Enter Ghost. Scrisori imaginare catre Osip Mandelstam, cel de-al doilea volum de poeme, anaBASis, romanul Copilaria lui Kaspar Hauser; in 2019 a publicat romanul biografic Caragiale. Scrisoarea pierduta; in 2021, volumul de poeme Adorabilii etrusci, iar in 2022, romanul Abraxas. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Sue Prideaux, Edward Hirsch, Daniel Mendelsohn, Paul Auster, Philip Roth, Louise Glück, Hannah Arendt, C.G. Jung, Anne Carson si Kaveh Akbar.
La Editura Trei a mai aparut, in 2023, volumul de eseuri Centrul nu se mai sustine. Ceea ce ne desparte (scris impreuna cu Vasile Ernu).


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate