Opera Revulutia face parte dintr-o serie de lucrari romanesti care au apelat la Caragiale, gasindu-si un loc aparte printre acestea, printr-o abordare postmoderna ce integreaza si comenteaza elemente specific balcanice, actualizand comedia absurda care prin nesfarsita repetare se apropie de zona tragicului, prin plasarea ei intr-un trecut-prezent.
Adrian Iorgulescu dezvaluie in prezentarea CD-ului, una dintre motivatiile principale ale compunerii operei: „Finalizat imediat dupa evenimentele tragice din 1990, opusul s-a nascut ca o reactie personala, cvasi-spontana la clivajele si confuziile multiple manifeste in mediul romanesc, privitoare la autencitatea Revolutiei, la rolul actantilor principali, al presei, dar si al maselor. Nu in ultimul rand, la gradul de intelegere al cetatenilor obisnuiti asupra intamplarilor traite si la consecintele lor actuale si viitoare”.
Inregistrarea este realizata de Orchestra Operei Nationale Bucuresti dirijata de Cristian Mandeal, avandu-i solisti pe Andrei Petre (Leonida), Sorana Negrea (Efimita) si Stanca Manoleanu (Safta). Lansarea CD-ului a avut loc pe 8 decembrie, in foyerul ONB, cu ocazia prezentarii unei versiuni a operei adaptate spatiului, regizata de Alexandru Nagy, la 33 de ani de la prima ei auditie si la 35 de ani de la Revolutia din decembrie 1989. O prezentare a proiectului si continutului acestui disc a fost oferita de criticul muzical Costin Popa si de compozitoarea Irinel Anghel, coordonator al sectiei de muzica instrumentala si multimedia a UCMR.
Initiativa Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania de realizare a unui set de CD-uri cu creatii de opera are ca scop fixarea si distribuirea inregistrarilor unor lucrari remarcabile, memorabile ale genului, valoroase repere ale muzicii romanesti contemporane.
.
|