Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
25 aprilie 2024
Recomandări
Luvrul din Abu Dhabi
(Arhitectură)


Luvrul, unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume, va avea in curand un frate pe taramuri arabe. Noul Luvru va reprezenta o punte de legatura intre cultura estica si vestica, adapostind arta islamica si numeroase exponate imprumutate de la muzeele franceze.

Un proiect ambitios

Situat pe insula Saadiyat din Abu Dhabi, „Luvrul Nisipurilor” face parte dintr-un vast proiect cultural ce presupune construirea a patru muzee si a unui centru de spectacole, cu scopul atragerii unui numar cat mai mare de turisti. Conform acordul incheiat intre Franta si Emiratele Arabe Unite, noul Luvru va fi inaugurat pana in 2012, iar muzeele franceze isi vor pune la dispozitie operele de arta, pe perioade cuprinse intre sase luni si doi ani.

Acordul incheiat pe 30 de ani prevede ca Franta sa primeasca suma de un miliard de euro, dintre care 400 de milioane sa fie oferite muzeului Luvru. Muzeul va avea caracter universal, expunand opere din toate perioadele si regiunile, inclusiv arta islamica. Pe langa colectia permanenta care va ocupa 6000 mp, se vor organiza si diverse expozitii temporare.

Un design futurist

Conceput de arhitectul Jean Nouvel, „Luvrul Nisipurilor” va avea o infatisare spectaculoasa, dand impresia ca pluteste pe apa. Muzeul inspirat de arhitectura araba se va intinde pe o suprafata de 24 000 mp si va fi acoperit de o imensa cupola cu diametrul de 183 m. Calota va permite razelor de soare sa patrunda in interior, creand diferite jocuri de lumina si umbra. Constructia a fost conceputa astfel incat sa reziste climatului extrem din Abu Dhabi, care include praf, nisip, salinitate, umiditate si furtuni ocazionale. Nu lipseste nici latura ecologica a proiectului, urmarindu-se utilizarea unor sisteme de energie pasiva pentru mentinerea tempetaturii din interior si optimizarea consumului de apa. 

luvru21
 
Un muzeu controversat

Proiectul a starnit numeroase controverse in mediul academic si artistic. Numerosi muzeografi, arheologi si istorici de arta au semnat o petitie pentru a sublinia faptul ca muzeele nu sunt de vanzare, sustinand ca scopul proiectului este obtinerea unui profit maxim. Se pare ca autoritatile  nu incearca sa vanda mostenirea culturala a Frantei, ci sa creeze un bogat mediu cultural pentru generatiile viitoare. 

Credeti ca Luvrul din Abu Dhabi va deveni la fel de faimos ca cel din Paris?

.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate