Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
22 ianuarie 2025
Recomandări
Privire „indiscretă” în intimitatea lui G. Călinescu, într-o expoziție deosebită
(Literatură)
Cati scriitori isi exprima, oare, afectiunea alcatuind astrograme fiintei iubite sau scrisori in numele unui necuvantator? Un raspuns exact nu se poate da, fiindca nu multi literati isi expun viata personala. Cu atat mai surprinzator este sa descoperi ca un critic literar, personaj asociat mai degraba cu luciditatea si analiza rece, avea asemenea indeletniciri sentimentale.
Si nu orice critic literar, ci un creator de scoala in domeniu, G. Calinescu, autorul monumentalei „Istorii a literaturii romane de la origini pana in prezent”, dar si un om vulcanic, cu o exprimare flamboaianta si o verva irezistibila. 

Expozitia „G. Calinescu – 60 de ani de posteritate”, gazduita de Biblioteca Academiei Romane, in Sala „Theodor Pallady”, dezvaluie publicului lucruri putin sau deloc stiute despre cel pe care, la vernisaj, prof. univ. Lucian Chisu, directorul Institutului de Istorie si Teorie Literara „G. Calinescu” al Academiei Romane, l-a numit chiar „echivalentul lui Eminescu in critica literara”, intr-o perioada istorica. Dincolo de documentele rar expuse pe simeze, fragmente din corespondenta lui Calinescu cu figuri importante ale culturii romane – E. Lovinescu, Marin Sorescu, Gala Galaction, Hortensia Papadat Bengescu s.a. – schimburi de epigrame cu prietenii sau acte personale, precum carnetul de scolar sau testamentul redactat in limba germana, vizitatorii pot descoperi si… astrograma lui Alice Calinescu, sotia literatului, realizata chiar de acesta!

Marturii ale afectiunii lui Calinescu pentru caini

Ba mai mult, intr-una din vitrine, langa poza lui G. Calinescu tinand in brate un catel, pe indragitul Fofeaza, stau adeverinta de vaccinare a patrupedului, necesara calatoriei pe calea ferata, dar si o nostima scrisoare alcatuita in numele altui necuvantator, Pufi, care se oferea sa intregeasca familia Calinescu.

Din intimitatea criticului literar au ajuns in fata publicului si obiecte de mic mobilier, remarcabil fiind biroul elegant stil Louis XV, cu calimara de marmura, birou ale carui linii suple sunt in perfecta armonie cu jiltul sculptat tapisat cu gobelin.

Toate acestea si multe altele pot fi vazute in expozitia „G. Calinescu – 60 de ani de posteritate”, deschisa pana pe 31 ianuarie, de luni pana vineri, intre orele 9-14.

Biroul stil Louis XV, cu jiltul sculptat tapisat cu gobelin


Insemnari si epigrame semnate G. Calinescu



Astrograma sotiei lui G. Calinescu, Alice


Acte personale, intre care si testamentul redactat in germana


.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate