Opțiuni
•   Topuri
•   Blog
•   Interviul aromat
•   Ceaiul englezesc
•   Locale
•   Mass media
•   Autori
•   Promovează
•   Colaboratori
•   Parteneri
•   Contact
Newsletter
personalizat
Înscrie-te pentru ceașca săptămânală de cultură:
Socializare
Abonare RSS Bookmark Recomandați portalul
Twitter Facebook Youtube
Acum niște ani
23 februarie 2025
Recomandări
A doua ediție FILMIKON la final: proiecții sold-out la București, Cluj-Napoca și Vatican
(Cinema)
A doua editie a FILMIKON, festivalul international al filmelor premiate de juriile ecumenice, a luat startul la Bucuresti, in 18 ianuarie, si s-a incheiat la Roma, in 25 ianuarie, dupa un maraton care a inclus mai multe orase, premiere de film, cine-concerte si dezbateri. Cea de-a doua editie a marcat extinderea festivalului organizat de SIGNIS Romania, oferind spectatorilor oportunitatea de a participa la evenimente nu doar in Bucuresti, ci si in Cluj-Napoca, Iasi, Oradea, Vatican si Roma.
Un eveniment special FILMIKON l-a reprezentat proiectia filmului Cardinalul (r. Nicolae Margineanu) in Filmoteca Vaticana, in prezenta regizorului, a actritei Maria Ploae, a criticului de film Irina-Margareta Nistor si a Ambasadorului Romaniei pe langa Sfantul Scaun, George Gabriel Bologan. Cardinalul spune povestea Episcopului Iuliu Hossu, detinut politic in inchisorile comuniste in anii ’50. La Roma, spectatorii s-au putut bucura de cine-concertul Christus (r. Giulio Antamoro, 1916) in Bazilica celor doisprezece Sfinti Apostoli. Primul film despre viata lui Isus Cristos, Christus a fost acompaniat live de muzicianul francez Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, organist rezident al Bisericii Saint-Eustache din Paris. Evenimentele FILMIKON din capitala Italiei si de la Vatican au fost organizate in cadrul Anului Jubiliar 2025, cu ocazia Jubileului Lumii Comunicatiilor.

FILMIKON Vatican Cardinalul

Proiectiile filmului Un munte de iubire (r. Preot Dan Suciu si Bogdan Slavescu) de la Bucuresti si Cluj-Napoca au fost sold-out. Documentarul, o productie SIGNIS Romania, il are in centru pe regretatul ierarh Florentin Crihalmeanu, cel care a fost Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, dar si un pasionat alpinist. „Ideea acestui film s-a nascut de la o fraza spusa de Preasfintitul Florentin intr-una din calatoriile noastre in Elvetia: 'Urca tu, Dane, pentru noi!' Se referea la ascensiunea Matterhorn-ului, pe care si-a dorit-o foarte mult si pe care nu a reusit sa o realizeze el insusi. Dupa trecerea sa la Domnul, am incercat sa duc la capat aceasta dorinta a lui, ca multumire pentru tot ce am primit de la dansul” (preot Dan Suciu).

Din programul celei de-a doua editii FILMIKON au facut parte filme precum Semintele Smochinului Sacru (r. Mohammad Rasoulof, castigator al Premiului Juriului Ecumenic si al Premiului Special al Juriului la Festivalul de la Cannes 2024), Eu, Capitan (r. Matteo Garrone, castigator al Leului de Argint si al premiului SIGNIS la Festivalul de la Venetia 2023) si Frate de-o vara (r. Joren Molter, castigator al Premiului Juriului Ecumenic la Festivalul International de Film Transilvania 2024).

Printre invitatii editiei s-au numarat criticul de film Irina-Margareta Nistor si actrita Olimpia Melinte, ambasadoarele festivalului, dar si regizorii Gabi Virginia Sarga, Catalin Rotaru, Ana Maria Comanescu, Pr. Dan Suciu si Bogdan Slavescu, actritele Carina Lapusneanu si Alice Cora, actorii Radu Banzaru si Ioan Andrei Ionescu, Preotul Iulian Budau (Presedintele Asociatiei Serviciul Iezuitilor pentru Refugiati din Romania), jurnalista catolica Claudia Stan, teologul Alexis Dimcev, Isabella Ursache, arhitect si Madalina Haidemak, psihoterapeut. La Cluj-Napoca invitatii speciali ai evenimentului au fost PS Claudiu Lucian Pop, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla si Radu Botar, actorul principal al filmului Cardinalul.

Proiectiile FILMIKON au avut loc la Cinema Muzeul Taranului, Cinema Union  si Catedrala Sfantul Iosif (Bucuresti), Cinema Victoria (Cluj-Napoca), Cinema Ateneu (Iasi) si Cinema Palace (Oradea).

Ileana Birsan, critic de film si directorul FILMIKON:
Ne bucuram ca si cea de-a doua editie a festivalului a confirmat importanta initiativei FILMIKON. Prezenta noastra la Vatican a marcat un moment istoric: pentru prima data, un film romanesc a fost proiectat in sala de cinema a Filmotecii Vaticane. Privim cu entuziasm spre cea de-a treia editie, pe care ne dorim sa o extindem si in alte orase europene si sa oferim spectatorilor filme care sa-i provoace la reflectie, sa-i apropie de celalalt si sa-i indemne la actiune pentru binele comun.”

FILMIKON Vatican Cardinalul

FILMIKON Vatican Cardinalul

FILMIKON Roma Christus

FILMIKON Roma Christus

FILMIKON CLUJ Cinema Victoria Cardinalul

FILMIKON Muzeul Taranului Semintele Smochinului Sacru

FILMIKON Cinema Union Un Munte de Iubire

FILMIKON Catedrala Sf. Iosf Christus

—-----

Infiintat in 2024 la Bucuresti, Festivalului International FILMIKON propune o selectie de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice si interreligioase, in peste 30 de festivaluri de film din lume, dar si un dialog despre valorile crestine si umane pornind de la aceste productii. Incepand cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competitiile unor festivaluri internationale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

——–
FILMIKON este un proiect al Asociatiei SIGNIS Romania.
Parteneri: Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti, Cinema Muzeul Taranului, Cinema Union, Cinema Victoria (Cluj-Napoca), Cinema Ateneu (Iasi) si Cinema Palace (Oradea), Bad Unicorn, Castalia Pictures, Follow Art Distribution, Family Affair Films, Ager Film.

—–
Asociatia Internationala SIGNIS World are un statut consultativ pe langa UNESCO, Consiliul Europei, Ecosoc si este recunoscuta de Sfantul Scaun ca fiind Asociatia Internationala Catolica pentru Comunicare.  SIGNIS, Asociatia Catolica Mondiala pentru Comunicare, este o organizatie neguvernamentala recunoscuta de Sfantul Scaun si formata din membri din peste 100 de tari. Nascuta oficial la inceputul noului mileniu, in 2001, in realitate se mandreste cu o prezenta fructuoasa in lumea presei inca din 1928, gratie mostenirii celor doua realitati istorice catolice ale sectorului: UNDA, al carei domeniu de actiune a fost radio si televiziune, iar OCIC, Organizatia Internationala Catolica pentru Cinema, cu o misiune specifica in cinema. Astazi, SIGNIS World se ocupa de radio, TV, cinema, audiovizual, educatie media, internet si noi tehnologii.
Asociatia SIGNIS Romania face parte din SIGNIS World si este formata preponderent din laici, profesionisti ai audio-vizualului, iar activitatea acesteia de peste 20 de ani se reflecta in productia de filme documentare, concerte si spectacole de teatru, precum si in programe de educatie media pentru copii si tineri, cat si in workshop-uri si cursuri de formare media pentru adulti.
SIGNIS Romania este prezenta in forurile media internationale si in juriile ecumenice sau interreligioase ale unor festivaluri importante de film din lume, promovand valorile crestine prin intermediul activitatilor culturale si acordand o atentie deosebita colaborarii ecumenice.

Pentru mai multe detalii:
https://www.signis.world/
.

Nume:

E-mail:


Mesaj:

(Comentariile trebuie sa fie de maximum 250 de caractere.)
Validare: 
(Introduceti codul pentru validare.) Reseteaza cod!
 
Autentificare
Am uitat parola / Cont nou!
Căutare
Prea multe rezultate?
Folosește căutarea avansată.
Publicitate