Premiere, titluri clasice și rarități, într-un nou program al Cinematecii TIFF |  |
(Cinema) |
Incepand din acest an, Cinemateca TIFF de la Cinema Victoria Cluj-Napoca lanseaza un program trimestrial inedit, oferind Carte Blanche unui critic de film care va prezenta o selectie de filme-eveniment: premiere, titluri clasice sau raritati din arhiva de favoriti personali. Primul modul se va desfasura in perioada martie-aprilie-mai 2025. |
Acesta va include cate doua proiectii in ultima saptamana a fiecarei luni, joi si sambata, urmate de discutii libere cu programatorul cinematecii si invitatii sai speciali. Este, cred organizatorii, cea mai potrivita cale de a satisface regulat gustul pentru filme de calitate dezvoltat si alimentat anual, dar punctual, de Festivalul International de Film Transilvania, oferind publicului cinefil ocazia de a descoperi sau revizita filme importante din istoria recenta, dar si de colectie, si de a impartasi la cald impresiile dupa vizionare, intr-o conversatie informala cu organizatorii Cinematecii.
Primul invitat al acestui program este criticul de film Mihai Chirilov, director artistic TIFF:
„Exista numeroase filme recente care, din motive obiective, nu s-au putut vedea la TIFF sau in Romania, dar care merita recuperate, prezentate si analizate, dupa cum, la fel de bine, exista titluri clasice sau raritati ascunse pe care orice critic sau curator de filme cu veleitati de arheolog are – sau ar trebui sa aiba – curiozitatea pe de-o parte de a le revedea si recontextualiza, pe de-alta parte de a le descoperi pentru a-si imbogati universul cinefil. Luna martie e rezervata unui double-bill cu raritati de colectie, Murdering the Devil (r. Ester Krumbachová, Cehoslovacia) si Little Murders (r. Alan Arkin, SUA), doua comedii negre din anii '70, teribil de subversive si binevenit de anarhice, mai ales in contextual actual – programul fiind urmat, in aprilie, de doua documentare recente care vin cu o perspectiva inedita asupra cinema-ului, iar in mai – de doua filme-aperitiv care anticipeaza doua dintre sectiunile noi de la TIFF-ul din iunie."
Mihai Chirilov
Biletele pentru proiectii au fost puse in vanzare online - https://www.cinemavictoria.ro/
Joi 27 martie, ora 19:45
Murdering the Devil / Moartea domnului Diavol
(r. Ester Krumbachová). Cehoslovacia, 1970. 72' Cu: Jirina Bohdalová, Vladimír Menšík.
Satula de singuratate, o femeie visatoare trecuta de prima tinerete si animata de dorinta de a-si gasi un sot cu orice pret reactiveaza un amor din trecut si pregateste in cele mai mici detalii o cina romantica. Barbatul care-i trece pragul – si care se dovedeste a fi, nici mai mult nici mai putin, decat Diavolul in persoana – nu mai are insa nimic din sarmul initial, afisand o burta respingatoare, o badaranie fara margini si un apetit devorant care, cu fiecare vizita ulterioara, devine tot mai dubios. Aceasa satira feroce despre batalia dintre sexe, veritabil festin vizual accentuat si de o restaurare recenta absolut splendida, deconstruieste conventiile comediei romantice, garnisind-o cu o glazura ireverent de suprarealista. Este singurul film ca regizoare al lui Ester Krumbachová, reputat costume designer responsabil de look-ul filmelor Noului Val Cehoslovac, care a co-semnat si scenariul la clasicul pop feminist Daisies (r. Vera Chytilová).
Sambata 29 martie, ora 17:00
Little Murders / Micile crime
(r. Alan Arkin). SUA, 1971. 110' Cu: Elliott Gould, Marcia Rodd, Donald Sutherland.
Intr-un New York febril sufocat de paranoia si violenta, un fotograf apatic e salvat de la un caft stradal de o femeie excentrica si iremediabil de optimista. Este singura in stare sa-l faca sa simta ceva pe barbatul aproape zombificat in isteria citadina generala si care n-are habar "ce-nseamna dragostea" – inclusiv sa-l convinga sa se casatoreasca cu ea, intr-unul dintre cele mai zanatece ritualuri nuptiale pe care le-ati vazut vreodata. Relatia lor e insa afectata de un sir de crime aparent fara sens care trimit povestea intr-o spirala cinica si absurda. Propulsat de un umor negru decapant, debutul in regie al actorului Alan Arkin (pe care initial ar fi trebuit sa-l faca Jean Luc Godard) e si inconfortabil de amuzant, si terifiant. Trebuie vazut pentru a fi crezut – cu atat mai mult astazi, cand ceea ce trecea drept satira intunecata in America anilor 70 capata acum o rezonanta profetica universala, in lumea noastra dominata de alienare, teama si indiferenta.
***
Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc si Asociatia Festivalul de Film Transilvania..
| |
|
|