A participat la Internationale Ferienkurse de la Darmstadt (1970, 1982), unde a frecventat cursurile lui Ligeti, Stockhausen, Maderna, Kontarsky. In 1992 si-a obtinut doctoratul in muzicologie. In anul 2009, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Facultatii de Arte a Universitatii "Ovidius" din Constanta.
A fost profesor de armonie, forme si analize muzicale si conducator de lucrari doctorale la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si rector al acesteia in perioada 2000-2008. A sustinut conferinte in S.U.A. (Universitatile din New York si Urban-Champaign, Illinois, 1994) si cursuri de vara in Franta (Antun, 1996). A fost distins de mai multe ori cu premii ale Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, din partea careia, in anul 2021 a primit Marele Premiu pentru intreaga activitate. De curand a fost recompensat cu Premiul Marin Constantin in cadrul Galei aniversare "Marin Constantin 100", desfasurata pe 27 februarie 2025. A fost coordonator al sectiei de muzica vocala a UCMR si director artistic al festivalului Saptamana Internationala a Muzicii Noi in perioada 2013-2015.
Creatia sa, de factura neoclasica, se caracterizeaza printr-un limbaj modal, uneori de inspiratie folclorica, alteori de constructie proprie. O selectie a titlurilor reprezentative cuprinde lucrarile simfonice Lespezi, Scene pentru orchestra, Suita romaneasca, Antinomii, Cristiane, cantata Iarba pamantului, Concertul pentru orga si orchestra, ciclul de lieduri Lyrica mundi, ciclul Inteleptul si poezia, piesele camerale Nelinisti, Schite pentru un autoportret iar din creatia corala, Remember Hiroshima pentru cor si banda magnetica, Ana lui Manole pentru cor si instrumente populare cu miscare scenica, Sonet pentru flaut, orga si cor mixt pe versuri de Rilke, Jocuri pentru pacea planetei pentru cor de copii etc. A elaborat volume de armonie tonala si modala, de analiza, a scris articole si cronici, evocari si multe alte texte cu profil educational-muzical.
Realizarile compozitorului si profesorului Dan Buciu, implicarea sa activa in viata muzicala romaneasca, cunostintele pe care le-a lasat tuturor studentilor si doctoranzilor lui, contributia insemnata pe care a avut-o la impulsionarea si dezvoltarea muzicii corale romanesti sunt merite ce raman in amintirea tuturor celor care l-au cunoscut direct sau indirect, pentru care Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania ii va aduce un constant omagiu.
La plecarea sa din aceasta lume, merita pomenita o marturisire de suflet pe care Dan Buciu a facut-o intr-un interviu acordat revistei Muzica a UCMR in anul 2016, dezvaluind secretul unei vieti implinite: „In cazul meu, compozitorul si pedagogul sunt una si aceeasi persoana pentru ca in zona pedagogica am idei creatoare. Asadar, eu n-as putea sa separ aceste doua componente pe care le consider, intr-o egala masura, atributele mele fundamentale. ?i vreau sa va spun ca am avut o viata profesionala minunata pentru ca am facut exact ceea ce mi-a placut; este un privilegiu pe care nu stiu cati oameni il au.”
.
|